Η θάλασσα στον Καστελόκαμπο ξερίζωσε τα δένδρα!

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Πελοπόννησος» σοκάρουν. Η θάλασσα «έφαγε» την παραλία μετά τις τελευταίες νεροποντές και πλημμύρες. Οι ρίζες των δένδρων είναι πλέον ορατές και ακουμπούν στο θαλασσινό νερό. Το πάρκινγκ των λουομένων του καλοκαιριιού έγινε… λιμνοθάλασσα. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες του χώρου κυρίως για μπάνιο ή για βόλτα επισημαίνουν πως η κατάσταση είναι πλέον στα «όριά» της! Πρώτη φορά όπως επισημαίνουν έρχονται αντιμέτωποι με τόση μ4εγάλη καταστροφή!

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ήδη δράσει για το συγκεκριμένο θέμα. Οι λύσεις   που προτείνει η μελέτη και το έργο που θα εκτελεστεί αφού ήδη ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει υπογράψει, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις, μέσα στη θάλασσα, όπως η τοποθέτηση αποσπασμένων κυματοθραυστών, καθώς και εγκάρσιων προβόλων, δηλαδή μικρών μόλων, αλλά και θωράκιση των ακτών, με φυσικούς ογκολίθους. Όσον αφορά στην προστασία της ακτογραμμής   η μελέτη προβλέπει τη θωράκισή της, κυρίως με φυσικούς ογκολίθους .Εκτός όμως από την προστασία της ακτογραμμής, προβλέπεται και η κατασκευή αρχιτεκτονικού έργου, δηλαδή η δημιουργία πεζόδρομου, έχοντας βέβαια ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους πολίτες.

Μελέτη του καθηγητή Δουκάκη του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που υπολογίζει και χαρτογραφεί τις πιο ευαίσθητες σε διάβρωση και πλημμυρισμό από θαλάσσιο νερό περιοχές της ακτογραμμής της Βόρειας Πελοποννήσου, καταλήγει σε οδυνηρά συμπεράσματα: τα χειρότερα είναι μπροστά και σημερινά «φιλέτα» θα βρεθούν κάτω από το νερό. Σύμφωνα με τους οικολόγους της Πάτρας, «φανερή αιτία δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που δυσχεραίνει το πρόβλημα, ενισχύοντας ως τα άκρα τα καιρικά φαινόμενα, και η προερχόμενη από φυσικά αίτια, διάβρωση των ακτών Κορινθιακού και Πατραϊκού. Είναι πρωτίστως η επιβολή διαχρονικά επιλογών στο θαλάσσιό μας μέτωπο, όχι σύμφωνων με το γενικό συμφέρον, αλλά με ισχυρά όσο και εγωιστικά και κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα»!