Το σκάνδαλο της Αχαϊκής Τράπεζας: Η «εξπρές» δίκη και οι πρώτες αντιδράσεις

Στην τελική ευθεία η δικαστική διερεύνηση της τράπεζας, παρουσία κάποιων εκ των βασικών εμπλεκομένων, όπως ο πρόεδρος Ευάγγελος Φλωράτος και μέλη διοικητικών συμβουλίων, όπως ο ταμίας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Αθανασίου, Ανδρέας Μανωλόπουλος, Γιώργος Κεπενός και Γιάννης Γεωργιόπουλος. Εξέπληξαν εισαγγελέας, πάρεδροι και η απουσία της εκκαθαρίστριας εταιρείας.

Πρώτος απολογήθηκε ο πρόεδρος Ευάγγελος Φλωράτος και ακολούθησαν μέλη του τελευταίου ή και παλαιότερων διοικητικών συμβουλίων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Αθανασίου, Ανδρέας Μανωλόπουλος, Γιώργος Κεπενός και Γιάννης Γεωργιόπουλος.

Η ταχύτητα με την οποία έγιναν χθες οι πρώτες απολογίες, αιφνιδίασε ακόμα και συνηγόρους υπεράσπισης που δεν είχαν προλάβει να προετοιμαστούν ή δεν είχαν καλέσει εντολείς τους, να παρευρίσκονται στο δικαστήριο.

Επίσης, εξέπληξε το γεγονός ότι, πλην του προέδρου του δικαστηρίου, ούτε ο εισαγγελέας, αλλά ούτε και οι πάρεδροι, βρήκαν μια ερώτηση να υποβάλουν στους κατηγορούμενους, φαινόμενο σπάνιο για Εφετείο Κακουργημάτων και σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και την κοινωνική απήχηση της υπόθεσης.

Ισως, ως εξήγηση θα μπορούσε να δοθεί, ότι οι έμπειροι λειτουργοί της δικαιοσύνης, εκμεταλλεύθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο και μελέτησαν σε βάθος, τη 2.500 σελίδων δικογραφία και δεν είχαν καμία απορία.

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η απουσία νομικού εκπροσώπου της πολιτικής ενάγουσας, δηλαδή της εκκαθαρίστριας εταιρείας της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, PQH, για την οποία μάλιστα, κατηγορούμενοι άφησαν αιχμές ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ

Ο Ευάγγελος Φλωράτος θέλησε να απολογηθεί όρθιος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (88 ετών), αλλά μετά από μια ώρα περίπου, συνέχισε καθήμενος λόγω εμφανούς κόπωσης. Αφού έκανε μια αναδρομή στην επαγγελματική του διαδρομή, παρουσίασε την απόφασή του, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, όταν ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας διέκρινε ότι η συνεταιριστική πίστη θα βοηθούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Επί του κατηγορητηρίου, ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα πήγαινε καλά, αποδίδοντας το κλείσιμο της, σε μια συνομωσία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της τότε κυβέρνησης (2012), στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, για να κλείσουν όλες τις περιφερειακές και εμπορικές τράπεζες, αφήνοντας μόνο τις 4 συστημικές.

«Εγινε ανωμαλία» είπε ο κ. Φλωράτος, κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν να «φάνε» τον ίδιο ως πρώην πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, για να φοβηθούν οι καταθέτες και να πάνε στις άλλες τράπεζες. «Αμύνθηκαν, παρενέβη τότε ο Βενιζέλος και τους καθάρισε» είπε ο κ. Φλωράτος, περιγράφοντας τη δική του εκδοχή.
Λίγο πριν το κλείσιμο της τράπεζας, επιχείρησε ανεπιτυχώς να συναντήσει τον τότε διοικητή Γιώργο Προβόπουλο, «ο οποίος κρυβόταν» είπε.

Συναντήθηκαν με τον επόπτη της ΤτΕ που απέρριψε πρόταση διάσωσης της τράπεζας, με ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ.
«Η τράπεζα ήταν υγιέστατη. Αν δεν μας έκλειναν θα συνεχίζαμε μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Φλωράτος, ισχυριζόμενος ότι η τράπεζα δεν έδινε κανένα δάνειο χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ή εγγυήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα δάνεια της τράπεζας έφταναν σε ποσό 130 εκατ. ευρώ και ήταν καλυμμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις αντικειμενικής αξίας 335 εκατ. ευρώ και εμπορικής αξίας 547 εκατ. ευρώ, την εποχή πριν κλείσει η τράπεζα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, τον ρώτησε για υποθέσεις δανείων, αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στα δάνεια, που είχε πάρει ο επιχειρηματίας και εκ των κατηγορουμένων, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και μέλος της διοίκησης της τράπεζας Κωνσταντίνος Αντζουλάτος. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε για δάνειο 4 εκατ. ευρώ που δόθηκε με εξασφάλιση πιστωτικό ΦΠΑ 1,9 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως, δεν εισπράχθηκε ποτέ γιατί τον μπλοκάρισε η Εφορία λόγω ποινικής υπόθεσης. Ο κ. Φλωράτος ερωτήθηκε γιατί η τράπεζα δεν διεκδίκησε τον ΦΠΑ, για να δώσει την απάντηση ότι η εμπλοκή με το κράτος δεν θα έβγαζε πουθενά.

Ο κ. Φλωράτος είπε ότι τα εγκριτικά κλιμάκια της τράπεζας λάμβαναν τις αρχικές αποφάσεις δανείων, οι οποίες προωθούνταν ως εισηγήσεις από τους διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του ενέκρινε ή όχι τις εισηγήσεις αυτές.

Είπε ακόμα ότι οι καταθέτες διασώθηκαν και πληρώθηκαν τους τόκους τους, ενώ οι μεριδιούχοι δεν έχασαν τίποτα, γιατί από τα μερίσματα είχαν πάρει πίσω την αξία του κεφαλαίου τους. Για την καταστατική υποχρέωση που έχουν να καλύψουν μέχρι το τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους, εάν βγει έλλειμμα από την εκκαθάριση της τράπεζας, ο κ. Φλωράτος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του συλλόγου Αθανάσιο Μπέλλα, ότι με δικηγόρο από την Αθήνα, εκμεταλλεύθηκαν οικονομικά τους μεριδιούχους.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο β΄αντιπρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Αθανασίου τόνισε ότι η θέση του ήταν τιμητική και πως δεν είχε καμία ουσιαστική αρμοδιότητα σε εγκριτικές αποφάσεις δανείων. Σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος είχε ψηφίσει αρνητικά, ενώ σε κάποιες άλλες, ήταν απών και του πήγαιναν τα πρακτικά για να υπογράψει. Και αυτός υιοθέτησε την υπόθεση Φλωράτου για το κλείσιμο της τράπεζας, λέγοντας ότι «έγινε εκδικητικά».

Το μέλος του ΔΣ Ανδρέας Μανωλόπουλος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις, λαμβάνονταν μόνο εφόσον οι φάκελοι ήταν εντάξει και υπήρχε θετική εισήγηση από έμπειρα στελέχη της τράπεζας. «Γίναμε μέτοχοι για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Είμαστε γνωστά και έντιμα πρόσωπα στην τοπική κοινωνία και λυπούμεθα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ» συμπλήρωσε.

Το μέλος της διοίκησης Γιώργος Κεπενος τόνισε πως συμμετείχε στο ΔΣ της τράπεζας, ως πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. Η θητεία του ήταν για διάστημα λίγων μηνών πριν το κλείσιμο και πως η μόνη συμμετοχή του ήταν σε κάποιες αποφάσεις ρύθμισης δανείων, στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. «Τίποτα δεν έδειχνε ότι θα οδηγούμασταν σε αυτή την εξέλιξη. Σε μια νύχτα έκλεισε η τράπεζα. Δεν γνωρίζω την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης» είπε ο κ. Κεπενός.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, που την εποχή του κλεισίματος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, ήταν ταμίας του διοικητικού συμβουλίου, διαχώρισε και αυτός τον βαθμό της ευθύνης του από τις εγκρίσεις δανείων, που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Οπως είπε, ο ίδιος πρόλαβε να λάβει μέρος σε έξι συνεδριάσεις του ΔΣ, που αφορούσαν μόνο εγκρίσεις ρυθμίσεων. «Δεν συμμετείχα στις κατηγορίες που μου αποδίδονται και δεν είχα καμία σχέση με αυτές» είπε, συμπληρώνοντας, ότι ο ίδιος δεν είχε δει δάνειο χωρίς εξασφάλιση, ενώ πολλά είχαν και επιπλέον εχέγγυα. Εντύπωση προκάλεσε η κατηγορία του, κατά της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, που είναι και η μοναδική πολιτική ενάγουσα, λέγοντας ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Τελευταίος απολογήθηκε το μέλος της διοίκησης Γιάννης Γεωργόπουλος, που είπε ότι δεν έχει καταλάβει γιατί είναι κατηγορούμενος. Η εταιρεία του είχε λάβει κάποια δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, πριν αυτός μπει στο ΔΣ, τα οποία έχουν εξοφληθεί, ενώ αργότερα, ως μέλος του ΔΣ, ψήφισε μόνο για ρυθμίσεις και όχι για εγκρίσεις νέων δανείων.

Και ο κ. Γεωργιόπουλος είπε πως η τράπεζα θα λειτουργούσε σήμερα, αλλά έκλεισε με υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΟΙ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ

Οπως προαναφέρθηκε, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απουσία της πολιτικής ενάγουσας, PQH από την έναρξη των απολογιών των κατηγορουμένων. Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Μεριδιούχων Βασίλης Μάρκου δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Σήμερα πέσαμε από τα σύννεφα. Σε κάποιες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η PQH παρευρισκόταν με δικηγόρο της, αλλά όχι στη σημερινή συνεδρίαση, που θεωρώ ότι ήταν η πιο κρίσιμη. Βέβαια, δικονομικά δεν είχε το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων στους κατηγορουμένους, αλλά, θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια του δικαστηρίου για να το πράξει. Εάν απουσίαζε η πολιτική αγωγή από τη δίκη, τότε τι δουλειά κάνει; Αυτό είναι το βασικό της καθήκον και με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν απασχόλησε κανέναν, ούτε τον εισαγγελέα» είπε ο κ. Μάρκου.

Παρών στο ακροατήριο, ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Αθανάσιος Μπέλλας, ο οποίος δήλωσε στην «Π» το ίδιο προβληματισμένος για την απουσία της PQH. «Σε μια δίκη με 87 κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία, που μπήκε στην πλέον κρίσιμη φάση και πιο σημαντική, θεωρώ ότι θα ήταν ουσιώδης η συμμετοχή της πολιτικής αγωγής, πολλώ δε μάλλον, που εκτοξεύθηκαν εις βάρος της βέλη για το έργο της εκκαθάρισης και της διαχείρισης» είπε ο κ. Μπέλλας.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ