5 αηδιαστικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων που θέλουμε να ξεχάσουμε

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστοί για πολλά πράγματα. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης κοινωνίας μας, το Α και το Ω και σίγουρα, είμαστε τρομερά περήφανοι για το λαμπρό παρελθόν μας. Βρήκαν τρόπους για να μεταφέρουν τη γνώση τους, να «εκπαιδεύσουν» τους ανθρώπους και κατέκτησαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε «δημοκρατία». Μην ξεχνάμε τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και γενικότερα τις επιστήμες. Ναι, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι περισσότεροι Έλληνες ήταν και παραμένουν φιλόσοφοι, με διαφορετικό τρόπο σήμερα είναι η αλήθεια. Ας μείνουμε καλύτερα στο τότε. Γενικότερα, μιλάμε για φωτισμένους ανθρώπους μιας 100% πολιτισμένης εποχής που έζησαν ζωές όλο νόημα, αναζητώντας πάντοτε την αλήθεια. Η καθημερινότητά τους, όμως, ήταν λιγότερο λαμπερή από τις πολλές λαμπερές στιγμές που πέρασαν στην ιστορία και βοήθησαν τον δυτικό πολιτισμό να εξελιχθεί. Η πραγματική ζωή στην αρχαία Ελλάδα ήταν δύσκολη, βρόμικη και συχνά πραγματικά αποκρουστική, άσχετα αν δεν διαβάζουμε συχνά για την «σκοτεινή» πλευρά της.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ακολουθούν 5 αηδιαστικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων που θέλουμε να ξεχάσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνουμε τη σημασία τους.

Σκουπίζονταν με πέτρες

Ο φίλος μας ο Μιχάλης ακόμα το κάνει στο κάμπινγκ, αλλά κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι υπάρχει το χαρτί υγείας. Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε, οι άνθρωποι λοιπόν είναι δικαιολογημένοι. Ο Μιχάλης δεν είναι. Οι αιμορροΐδες, λέει, ήταν πρόβλημα εκείνη την εποχή. Λογικό.

Ο γιατρός τσιμπούσε μεζέ από το αφτί σου

Όλα αυτά ξεκίνησαν με τον Ιπποκράτη, τον άνθρωπο δηλαδή πίσω από τον όρκο του Ιπποκράτη. Να, πάρε ένα φακελάκι και εσύ. Πίστευε ότι το σώμα ήταν μια συλλογή από υγρά και ότι κάθε σωματικό υγρό, είχε μια συγκεκριμένη γεύση. Έτσι πάει συνήθως. Οι Έλληνες γιατροί διδάχτηκαν τη γεύση αυτών των σωματικών υγρών, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν αν κάτι δεν πάει καλά. Σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά.

Οι αθλητές πουλούσαν τον ιδρώτα τους

Πριν αγωνιστούν, οι Έλληνες αθλητές έβγαζαν όλα τους τα ρούχα και καλύπτονταν με λάδι. Είτε έτρεχαν είτε τσακώνονταν με άλλον άντρα, οι Έλληνες αθλητές το έκαναν γυμνοί. Μόλις η δοκιμασία έφτανε στο τέλος της, έβγαζαν το λάδι με τον ιδρώτα και μπίχλα και το πουλούσαν στη συνέχεια ως φάρμακο. Οι άνθρωποι που είχαν διάφορους πόνους, έτριβαν τον ιδρώτα των αθλητών στο δέρμα τους.

Γιγάντιες κλειτορίδες

Όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν και η πιο προοδευτική χώρα και γενικότερα, οι Έλληνες έκαναν μερικές πολύ περίεργες σκέψεις για τις λεσβίες. Δεν μπορούσαν να φανταστούν δύο ανθρώπους να κάνουν έρωτα χωρίς κάποιος να διεισδύσει σε κάποιον άλλο. Και έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι λεσβίες πρέπει να γεννιούνται με γιγαντιαία κλειτορίδα. Το ανέφεραν ως «γυναικείο πέος» και θεώρησαν ότι ήταν η αιτία της γυναικείας ομοφυλοφιλίας.

Κροκόδειλοι και περιττώματα

Οι κροκόδειλοι δεν ήταν απλώς μια απειλή στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και μια μια θεραπεία με μεγάλα δόντια. Οι Έλληνες συνιστούσαν την αντιμετώπιση των τραυμάτων γύρω από το μάτι με λίγη κοπριά κροκόδειλου. Αυτή μάλλον ήταν η σκιά της εποχής για τους πιο σκοτεινούς τύπους.