“χαμοσ” ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 200ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της μαρτυρικής πόλης συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη 19/10, το απόγευμα, παραμονές της επίσημης παρουσίασης της συγκεκριμένης έκδοσης, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τους τοπικούς δημοτικούς παράγοντες σε σχέση με τις εντάσεις τους τις οποίες κατέθεσαν έχοντας λάβει ήδη το ψηφιακό πρότυπο του βιβλίου.


«Υποβαθμίζει την περιοχή και τα όσα ιστορικά συνέβησαν εδώ, παραλείπει συμβάντα που σφράγισαν την εθνική παλιγγενεσία και μεταξύ των άλλων χαρακτηρίζει ‘θρύλο’ το γεγονός της Αγίας Λαύρας και την ύψωση του Λαβάρου (25/3/1821). Εμείς, πριν απ όλα και πάνω απ όλα, έχουμε η ιστορία της περιοχής και τη διαφύλαξή της απέναντι σε δυνάμεις που επιχειρούν να την αλλοιώσουν, να την υποτιμήσουν, να την παραποιήσουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος. Αναφορικά με το πόνημα του ερευνητή και ιστορικού Νίκου Τόμπρου το οποίο και παρουσιάζεται από την Π.Δ.Ε. σήμερα Πέμπτη 21/10 στην Πάτρα, με την μορφή ενός ιστορικού και επετειακού Λευκώματος.    


«ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ»
Ο Δήμαρχος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Φίλια αλλά και με τον Ν. Φαρμάκη, στάθηκε στις ενστάσεις γύρω από το περιεχόμενο του λευκώματος, ζητώντας να ακυρωθεί η εκτύπωσή του και να παρουσιαστεί, εκ νέου, διορθωμένο!       
Ο κ. Παπαδόπουλος με τεκμηριωμένη εισήγηση έκανε λόγο για «λεύκωμα που υποβαθμίζει τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή και παραλείπει σημαντικές πτυχές και γεγονότα, που σφράγισαν και καθόρισαν την εθνική Παλιγγενεσία». Έκανε λόγο για την εξοργιστική σε όλους, απουσία του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, την απουσία φωτογραφιών, έστω, του Μοναστηριού του Έθνους, σε αντίθεση με την παράθεση δεκάδων εικόνων από διάσπαρτα μοναστήρια της Δυτικής Ελλάδας, την τοποθέτηση των γεγονότων των Καλαβρύτων στο δεύτερο μέρος του λευκώματος με τίτλο “τοπικά γεγονότα” και όχι στο πρώτο μέρος όπου έχει τα “εθνικά” (εκεί συμπεριέλαβαν το Μεσολόγγι), τα λάθη σε ιστορικά γεγονότα, τον όρο “θρύλος” (αναφορά στην Λαύρα), την παράλειψη σημαντικών προεπαναστατικών γεγονότων, την απουσία του μοναδικού Πανελληνίου Ηρώου Εθνικής Παλιγγενεσίας κ.αλ.. 
Ανταπαντώντας ο κ. Φίλιας, επισημαίνοντας πως για το λεύκωμα γνωμοδότησαν άνθρωποι κύρους και ειδικοί ιστορικοί.

Ο κ. Παπαδόπουλος  τόνισε οτι “Τόσο ο κ. Φαρμάκης, όσο και ο κ. Φίλιας στάθηκαν και στέκονται αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία την Εθνική Επέτειο και δεν θεωρεί ότι έχουν την ευθύνη της ιστορικής έρευνας, που αποσιωπεί Λάβαρο, Αγία Λαύρα και Απελευθέρωση Καλαβρύτων, αλλά κανείς Καλαβρυτινός δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την υποβάθμιση”, τονίζοντας οτι “θα αντιδρούμε σε κάθε έκδοση που θαμπώνει την ιστορική πραγματικότητα. Το 21 ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα. Είναι ο τόπος της πρώτης μπαρουτιάς. Περιμένουμε να το δούμε αποτυπωμένο στο λεύκωμα. Ν’ αποκατασταθεί η αλήθεια».«Για την πόλη των Καλαβρύτων, την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό και για την Αγ. Λαύρα, μας κατατάσσουν στα τοπικά γεγονότα! Εδώ άναψε το πρώτο μπαρούτι, αυτό περιμένουμε να δούμε και στο Λεύκωμα, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» εξήγησε ο δήμαρχος.
«Δεν είναι μια κατανομή γεγονότων που γίνεται αξιολογικά. Ξεχωρίζει τα γεγονότα εντός αλλά και εκτός της Περιφέρειας γι αυτόν που θέλει να ενημερωθεί σφαιρικά και γι αυτά. Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης της συμμετοχής των Καλαβρύτων» εξήγησε, από την πλευρά του ο κ. Φίλιας. Απαντώντας στις ενστάσεις του δήμου για ιστορικές ανακρίβειες, τόνισε ότι «και εγώ και ο Περιφερειάρχης είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε, αν υπάρχουν…»
«Η λέξη ‘θρύλος’ που ενοχλεί κάποιους, αναφέρεται στην παρουσία του Π.Π. Γερμανού την 25/3/1821, στην Πάτρα, στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Δεν τρελαθήκαμε να φτιάξουμε ένα Λεύκωμα που να ρα ανατρέπουμε όλα!» κατέληξε ο κ. Φίλιας.  


ΚΡΙΤΙΚΗ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ…
«Ποιες ήταν οι εκδηλώσεις που χρηματοδότησε ο Δήμος για τα 200 χρόνια, με πρωτοβουλία του, για να δείξει σε όλη την Ελλάδα ότι η περιοχή έχει αυτή την ιστορική θέση και μέγεθος;» αναρωτήθηκε προς την πλευρά του Δημάρχου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Θεοχάρης.    
«Είναι και ήττα εκ των έσω! Μας θύμισε την υποβάθμιση του Λαβάρου κατά την παρέλαση του περασμένου Μαρτίου, για την 25η Μαρτίου, στο Σύνταγμα» τόνισε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γ. Τσενές. Υπενθυμίζοντας, προς την πλευρά του Ανδρ. Φίλια και της Περιφέρειας, για την Αγ. Λαύρα ότι «Έτσι έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές! Εχουμε ξεκινήσει να ανατρέπουμε το γεγονός και έρχεται σήμερα η Περιφέρεια να το ενισχύσει αυτό…»     
Για «πολιτική υποβάθμιση του Δήμου Καλαβρύτων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια» έκανε αναφορά, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Νίκος Μαγκαφάς.
Απαντώντας, ο βοηθός Δημάρχου Λεωνίδας Βασιλόπουλος επέρριψε πολιτικές ευθύνες σε προηγούμενες Δημοτικές, αναφερόμενος σε ελλιπή τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων και αργά πολιτικά αντανακλαστικά, όταν εκδίδονταν τα Προεδρικά Διατάγματα που αμφισβήτησαν το γεγονός ότι η επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα…