Φέσι 2,5 εκ. ευρώ στο Δήμο Πατρέων από το ρεύμα – Κατά ποιων προσφεύγει νομικά

Σημαντικό πρόβλημα για την οικονομική καθημερινότητα του Δήμου Πατρέων, αλλά και σχεδόν όλων της χώρας, έχει προκύψει από τη μη καταβολή των δημοτικών τελών από ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα οικονομικό «κενό» ανείσπρακτων ποσών που χρησιμοποιείται σε υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ

Στα ταμεία του Δήμου Πατρέων δεν έχει μπει ένα ποσό που αγγίζει τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αφορούν τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, τα οποία έχουν αναλάβει οι ιδιωτικές εταιρείες να εισπράττουν και να αποδίδουν στους Δήμους μέσω των λογαριασμών ρεύματος όπως ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΕΗ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Η λίστα των εταιρειών που δεν έχει αποδώσει στο δήμο της Πάτρας τα τέλη είναι μακρά και σύμφωνα με πηγές της «Π» υπάρχει εταιρεία που δεν έχει καταβάλει χρήματα ακόμα και για διάστημα 20 μηνών!

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Το ζήτημα προφανώς έχει απασχολήσει αρκετά τη δημοτική Αρχή, η οποία εξέταζε το προηγούμενο διάστημα το πως θα κινηθεί για να διεκδικήσει τα χρήματα που πρέπει να αποδοθούν. Μάλιστα, έχουν κινηθεί διαδικασίες διεκδίκησης των χρημάτων από την πλευρά του Δήμου και με βάση τις ίδιες πληροφορίες που έχει στα χέρια της η «Π», έχουν γίνει ενέργειες ενημέρωσης από τη Μαιζώνος και προς τα αρμόδια Υπουργεία.

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Το προσεχές διάστημα, η δημοτική αρχή που έχει κινήσει ένδικα μέσα, θέτοντας το ζήτημα τόσο στις εταιρείες όσο και σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, αναμένεται να εντατικοποιήσει τις πιέσεις της για απόδοση των χρημάτων στο Δήμο.

ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

Κατά πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την περασμένη εβδομάδα, με αρκετούς Δήμους της χώρας να αναφέρουν πως είναι κοινό το πρόβλημα.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ»

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται ιδιαίτερα αυξημένοι στους καταναλωτές, από το Δήμο της Πάτρας βλέπουν ως «κοινωνική αδικία» την μη απόδοση των δημοτικών τελών στους δήμους για να μπορούν να απολαμβάνουν οι δημότες τα έργα και τις παροχές των υπηρεσιών του Δήμου.

ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Μια εξήγηση για το φαινόμενο των οφειλών των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι οι εταιρείες, προχωρώντας σε διακανονισμούς οφειλών με τους πελάτες τους, έχουν το δικαίωμα να κρατούν τα χρήματά που οφείλονται αρχικά σε αυτούς και έπειτα να δίνουν τα ποσά για τα δημοτικά τέλη στον κάθε δήμο. Το προσεχές διάστημα, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει όλους τους Δήμους της χώρας, με τη δημοτική αρχή της Πάτρας να προχωρά σε περισσότερες κινήσεις διεκδίκησης των αρκετών χρημάτων που της οφείλονται.

«ΖΕΣΤΑΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 

Με το «λευκό» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πέρασε χθες το πρωί από την Οικονομική Επιτροπή το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2022, ένα θέμα που αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπου πιθανότατα θα ανέβουν οι τόνοι με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιμένουν στο σκέλος του Τεχνικού Προγράμματος πως «κουβαλάει» έργα περασμένων ετών που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και γι’ αυτό εμφανίζεται μεγάλο. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η ένταξη των έργων «αναζωογόνησης των Προσφυγικών» στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» αλλά και άλλες διαδικαστικές λεπτομέρειες για να προχωρήσουν τα έργα.