Το… πάζλ στον Δήμο Πατρέων – Ανάλυση του «Νεολόγου» για τη δυναμική των υποψηφίων

Τη δυναμική τους στην κοινωνία έχουν ξεκινήσει να «μετρούν» οι δημοτικές παρατάξεις στην Πάτρα, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή την περίοδο προγραμματίζουν τον επόμενο βηματισμό τους, τίθενται τα χρονοδιαγράμματα και οι άξονες δράσης τους, ενώ «χτίζουν» και τον κορμό του ψηφοδελτίου τους. Με δεδομένα, αφενός, ότι ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ιδιαιτέρως ευρύς και αφετέρου ότι θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές όπου ο αυτοδιοικητικός χρόνος «παγώνει», επιχειρούν να ενδυναμώσουν την παρουσία τους και να αποδείξουν ότι στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσουν δυναμικούς διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου.

Σαφώς, υπάρχει ακόμη ένα δεδομένο το οποίο από τη μία «θολώνει τα νερά», μα από την άλλη δίνει ελπίδες καθόδου σε εν δυνάμει υποψήφιους Δημάρχους, αφού δεν αποκλείονται από τη διαδικασία. Σε άλλους δίνει πιθανότητες επιπλέον στήριξής τους από μεγαλύτερους μηχανισμούς. Αυτό δεν είναι άλλο από την απόφαση των κομμάτων για αποφυγή των παλαιοκομματικών χρισμάτων στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και στους μικρότερους Δήμους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η Πάτρα. Κανένας όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως τα κόμματα δεν θα δώσουν στηρίξεις, έστω και πιο έμμεσα, όταν ο χρόνος πυκνώσει, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Διευρύνσεις από Πελετίδη

Ξεκινώντας από τον Κώστα Πελετίδη, μπορούμε να σημειώσουμε πως παραμένει ισχυρός στην αυτοδιοικητική σκακιέρα, παρά τη φυσιολογική φθορά που υφίσταται από την πολύχρονη παρουσία του στην καρέκλα του Δημάρχου. Αυτή τη φθορά θα προσπαθήσει να την αντισταθμίσει με προσαρτήσεις στελεχών και από άλλους πολιτικούς χώρους, σε ένα πλαίσιο ένωσης δυνάμεων υπό τη θεσμική παρουσία του, το οποίο μπορεί να τον μετεξελίξει σε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, για μία ακόμη θητεία, με πιο ρεαλιστικότερη προσέγγιση σε σειρά ζητημάτων. Στο παρασκήνιο ακούγονται  ονόματα με πορεία στην αυτοδιοίκηση, τα οποία προέρχονται από την κεντροαριστερά και το κέντρο και με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει τις διαρροές προς νέες παρατάξεις που φιλοδοξούν να συσπειρώσουν τις δύο κυρίαρχες τάσεις, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, κλείνοντας τις διαρροές προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης, ο Κώστας Πελετίδης, θα έχει ψηλά στην ατζέντα του τα Έργα στην πόλη, τα οποία θεωρεί πως προχωρούν, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για «ελλιπή σχεδιασμό και αργή υλοποίηση». Θα δώσει ξανά έμφαση στην καθημερινότητα και στη διεκδίκηση σημαντικών στόχων για την Πάτρα, όπως είναι το τρένο και η ανάπλαση του παλιού λιμανιού. Το πολυσέλιδο φυλλάδιο που εξέδωσε, δε, αποτελεί έναν προπομπό της συνολικής από εδώ και στο εξής δράσης του.

Τέλη Φεβρουαρίου η διακήρυξη Αϊβαλή

Ο Βασίλης Αϊβαλής που ήδη προέβη στην ανακοίνωση της καθόδου του, φιλοδοξεί να συμπορευτεί με δυνάμεις από όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, όπως αποτελεσματικά έπραξε στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το διάστημα συντάσσει τη διακήρυξή του, την οποία θα ανακοινώσει σε μεγάλη εκδήλωση περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου και παράλληλα εντείνει τις επαφές του με πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει θεσμικές συναντήσεις με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχει τη στήριξη σημαντικής μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προσώπων του κέντρου και της κεντροδεξιάς, όμως χρήζει επιπλέον ισχυροποίησης, κάτι που το επιτελείο του ευελπιστεί πως θα γίνει στο άμεσο μέλλον και η συνέχεια θα είναι πιο αποφασιστική.

Επιπροσθέτως, σημαντικό βήμα για τον Βασίλη Αϊβαλή θα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με τις παρατάξεις Αλεξόπουλου και Ρώρου. Μπορεί ο πρώτος να έχει βάλει πλώρη για τη Δυτική Αχαΐα και ο δεύτερος για τη Βουλή, δεν έχει όμως ακόμη παρθεί κάποια απόφαση για το μέλλον των παρατάξεων αυτών, από τη στιγμή, δε, που στελέχη της «Ώρα Πατρών» ζητούν συνέχιση της πορείας της.

Δημοσκόπηση από ΣΥΡΙΖΑ

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, στον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιλογής στήριξης σε υποψήφιο Δήμαρχο. Σύμφωνα με πληροφορίες , οι τοπικές οργανώσεις θα συζητήσουν, όπως και η Νομαρχιακή και μέσω της σχετικής επιτροπής του κόμματος για την αυτοδιοίκηση, θα σταλούν  στην Κουμουνδούρου οι προτάσεις επί συγκεκριμένων ονομάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά, προσανατολίζεται στη διενέργεια δημοσκόπησης μεταξύ των ονομάτων που θα σταλούν, εκτός εάν προταθεί ένα όνομα, βάσει των αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας. Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος μέσω χρονοβόρων εσωκομματικών διαδικασιών και να επιλεγεί υποψήφιος που να έχει μπροστά του χρόνο δράσης. Επιζητούνται οι συνεργασίες με πρόσωπα του «προοδευτικού χώρου» και ως εκ τούτου σημαντική απήχηση έχει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Αϊβαλής. Εξάλλου, από μερίδα στελεχών έχει προταθεί ο πρώην αντιδήμαρχος, Αλέξης Σκαρμέας, ενώ κάποια στελέχη της «Ώρα Πατρών» τίθενται υπέρ της εκ νέου παρουσίας της δημοτικής παράταξης που στηρίχθηκε το 2019, ώστε να καταγραφούν δυνάμεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως χωριστές υποψηφιότητες στον χώρο.

Εντατικά ο Κώστας Σβόλης

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σβόλης, μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη της «Πάτρα Ενωμένη», συνεχίζει αδιάκοπα τις επαφές με πολίτες, σε όλα τα διαμερίσματα και τις γειτονιές της Αχαϊκής πρωτεύουσας, ενώ καθημερινές είναι και οι συναντήσεις του με φορείς και αιρετούς της πόλης. Μιλώντας με δημοσιογράφους υποστηρίζει ότι συναντά ευρεία αποδοχή από την κοινωνία, αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της και θα επικαιροποιήσει την πλατφόρμα της παράταξης, προκειμένου αυτή να απαντά σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα του τόπου. Επόμενο βήμα για την «Πάτρα Ενωμένη» είναι να πεισθεί η ηγεσία της ΝΔ ότι θα πρέπει να στηρίξει τη ζώσα παράταξη που στήριξε και το 2019 -χωρίς παλινωδίες και σπατάλη πολιτικού χρόνου- η οποία με διευρύνσεις και νέους υποψηφίους μπορεί να έχει ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Η πρόσφατη επιτυχημένη εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη αποτελεί εφαλτήριο για την επόμενη και μεγαλύτερη, αμέσως μετά τις γιορτές, χρονικό σημείο που επιτελείς της παράταξης θεωρούν καθοριστικό για τις αποφάσεις της Αθήνας και το ακολουθούμενο «ξεδίπλωμα» της ατζέντας του σχηματισμού. Με σαφείς θέσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα στην Πάτρα.

Ανακοινώσεις από Ψωμά

Σε ότι αφορά στην παράταξη «σπιράλ», «ο πολυσυλλεκτικός της χαρακτήρας του» δε αποτρέπει στηρίξεις από κόμματα και δη από αυτό της ΝΔ, στόχος που κατά συνεργάτες του Πέτρου Ψωμά «δεν είναι τόσο μακριά όσο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο η παράταξη δεν θα είναι παρούσα». Στο «σπιράλ» είναι αισιόδοξοι για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου αλλά και για το αποτέλεσμα της κάλπης. Στις 17 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η παράταξη, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, μία φορά τον χρόνο, ενώ αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στη νεολαία και τον εθελοντισμό. Με το νέο έτος θα υπάρξουν συναντήσεις με τα τοπικά συμβούλια και θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται οι υποψήφιοι. Τον Μάρτιο θα επικοινωνηθούν οι θέσεις της παράταξης, με θεματικές ενότητες.

Οι παρόντες επικεφαλής

Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Νικολόπουλος επιδιώκει να είναι συνεχώς «παρών», όπως και η παράταξή του για τις επόμενες εκλογές, «είτε αυτόνομα, είτε με συνεργασίες». Κατά τον ίδιο όμως, «προηγούνται οι εθνικές εκλογές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στην αυτοδιοίκηση, αναλόγως των κεντρικών συμπράξεων, οπότε κάθε πρόβλεψη είναι πρόωρη». Ακόμη, θεωρείται βέβαιο πως οι Νίκος Τζανάκος και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος θα διεκδικήσουν παρουσία στα κοινά, όπως και ο Θεόδωρος Ντρίνιας, όμως ο νέος νόμος με το όριο εισαγωγής στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πρόβλεψη για υποψηφίους παντού δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλην των συνεργασιών και άρα της καθόδου λιγότερων παρατάξεων, σε σύγκριση με το 2019. Τέλος, ο Χρήστος Πατούχας, όπως έχει ανακοινώσει, έχει ολοκληρώσει τον αυτοδιοικητικό βίο του.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Νεολόγος