Το μεγάλο στοίχημα του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας είχε βάλει προσωπικό στοίχημα να αλλάξει τα πάντα στην φοιτητική εστία. Είχε ξεκινήσει με την σίτιση των φοιτητών όπου η βελτίωση είναι μεγάλη. Πλέον «έβαλε μπρος» και την πλήρη ανακαίνιση των δωματίων της φοιτητικής εστίας. Εδώ και δεκαετίες λειτουργεί η φοιτητική εστία στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας φιλοξενώντας χιλιάδες φοιτητές. Η ξενοδοχειακή υποδομή όμως ήταν παλιά και έπρεπε να γίνει… εξ ολοκλήρου ανάπλαση. Η οποία ξεκίνησε. Ηδη εδώ και μερικές ημέρες τα συνεργεία έχουν μπει στα δωμάτια και τα ανακαινίζουν. Όπως ήταν γνωστό οι οικότροφοι στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας αναγκάζονταν να ζουν σε απαράδεκτες  συνθήκες! Πολλά δωμάτια στην εστία της πανεπιστημιούπολης στο Ρίο ήσαν εγκαταλελειμμένα, ενώ άλλα δεν μπορούσαν να κατοικηθούν λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, καθώς πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων που έχει κατασκευαστεί το μακρινό 1978 και έκτοτε πολύ λίγα έχουν γίνει για τη συντήρησή του, πόσο μάλλον για την ανακατασκευή του. Και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να «χωνέψει» ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκατάλειψης αποτελούν τα κτίρια της φοιτητικής εστίας τα οποία κρίθηκαν σεισμόπληκτα από το 2007 και δεν είχαν κατεδαφιστεί! Στα κτίρια που εδρεύουν στην πανεπιστημιούπολη στο Ρίο φιλοξενούνται 696 φοιτητές, στην εστία του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι 146 και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων 132 φοιτητές. Επίσης το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει φοιτητική εστία στο Μεσολόγγι η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα, ενώ μέσω διαγωνισμού ενοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Το ζήτημα των φοιτητικών εστιών ετέθη και πάλι από τη σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, ενώ επείγει η χρηματοδότηση της συντήρησης και ανακαίνισης των εστιών που ήδη λειτουργούν. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου ήταν το μεγάλο «αγκάθι». Ο κ. Μπούρας έβαλε στο τραπέζι το αίτημα, η χρηματοδότηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από το Υπουργείο Παιδείας για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών, να δοθούν απευθείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να αναλάβει αυτό τη συντήρηση των εστιών»!