Τα Προσφυγικά αλλάζουν όψη!

Μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Πάτρας που είναι ταυτόσημη με την λαϊκή και την εργατική τάξη στη συνείδηση του μέσου Πατρινού που όμως τα τελευταία 12 με 15 χρόνια ήταν σε καθεστώς παρακμής, πρόκειται να αναζωογονηθεί μέσα από ένα έργο που θα δώσει μία άλλη πνοή, όχι μόνο στα στενά όρια της γειτονιάς αυτής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα στον επόμενο μήνα από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές αναμένεται,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής,  να ξεκινήσουν οι εργασίες ενός φιλόδοξου έργου που αφενός έχει σαν στόχο να φέρει τον «αέρα» της ανανέωσης στη συνοικία, αφετέρου να μην αλλοιώσει τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ιστορικής γειτονιάς που την κάνει  τόσο ξεχωριστή από κάθε πλευρά.

Το έργο που πλέον βρίσκεται στα σκαριά έχει κωδικό ονομασίας «Αναζωογόνηση Προσφυγικών κατοικιών» και χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχοντας προϋπολογισμό τα 10.767.000 ευρώ. 

Πρόκειται για ένα  έργο που η υλοποίηση του αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες δίνοντας το ανάλογο βάρος κατάφεραν να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς «σκοπέλους» που υπήρχαν και να το φέρουν στο τελικό στάδιο.

Η επικράτεια της ανάπλασης

Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που ξεκινά από τα όρια της Γούναρη και τερματίζει στα όρια της Ελευθερίου Βενιζέλου, φτάνοντας στο ύψος της Πατρών – Κλάους και της Ακρωτηρίου.

 Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος των έργων έχουν οριστεί  και αφορούν την οικιστική ενότητα της συνοικίας των Προσφυγικών και όλες τις οδούς που αποτελούν το σύνολο της. 

Πιο αναλυτικά οι βασικές εργασίες της όλης εργολαβίας θα γίνουν μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματωλών και Ιωνίας.

Στο κομμάτι αυτό θα πραγματοποιηθούν ριζικές εργασίες βελτίωσης των υποδομών με αποκατάσταση των πεζοδρομίων και της ασφάλτου στους δρόμους της γειτονιάς, όπως και κάλυψης των κενών που υπάρχουν, σαν αυτό της σύνδεσης των σπιτιών της γειτονιάς με το αποχετευτικό δίκτυο ή την δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Η μελέτη που έχει γίνει όμως από τις υπηρεσίες του Δήμου και από την διεύθυνση Αρχιτεκτονικού έργου ορίζει και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αισθητική της συνοικίας, όπως για παράδειγμα δεντροφυτεύσεις, νέους στύλους ηλεκτροφωτισμού και διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέων πεζόδρομων, όπως και η ανάδειξη των κοινών αυλών που βρίσκονται στα στενά της συνοικίας και ενώνουν επί της ουσίας τα γειτονικά σπίτια, αποτελώντας ένα από χαρακτηριστικά της γειτονιάς που δεν συναντάς πλέον σε άλλο σημείο της Πάτρας.

Στόχος των εργασιών

Το έργο αυτό είναι να δώσει μία νέα πνοή στις προσφυγικές κατοικίες της Πάτρας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση τους, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς αισθητικής.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός αυτής της γραφικής γειτονιάς, μαζί με την ταυτόχρονη ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων που δίνουν μια μοναδικότητα σε αυτή την ιστορική συνοικία. 

Κάτω από αυτό το πλαίσιο, γνώμονας της μελέτης είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και η ασφάλεια των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα  έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της συνοικίας των Προσφυγικών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό και την συλλογιστική του όλου έργου η γειτονιά θα πρέπει να διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά στοιχεία που έφεραν οι πρώτοι διαμένοντες στη συνοικία, οι πρόσφυγες δηλαδή από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Τα Προσφυγικά αποτελούν ένα ξεχωριστό και ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη που είναι απαραίτητο να συνεχίσει να έχει ζωή αφού έχει όλα τα συνεκτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία κλασική γειτονιά.

Να επιστρέψουν όσοι έφυγαν

Μια γειτονιά με τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής που πλέον έχει χαθεί από τις υπόλοιπες περιοχές της αστικής ζώνης της Πάτρας και που όμως, έχει στην ιδιοσυστασία της όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός μιας σύγχρονης πόλης.

Για αυτό και φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι, με την ολοκλήρωση του έργου και εφόσον η  ιστορική – γραφική συνοικία μπει πράγματι σε μια άλλη τροχιά (σε συνδυασμό με το έργο της ανακαίνισης της πλατείας Ελευθερίας που έπεται), να επιστρέψουν στη γειτονιά που μεγάλωσαν όλοι αυτοί οι νέοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της παραβατικότητας και όλων των άλλων στοιχείων που την είχαν υποβαθμίσει.

Ο «Ν» παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αναλυτικά όλα τα σχεδιαγράμματα της μελέτης που έχει γίνει για την ανάπλαση των Προσφυγικών τα οποία και αποτυπώνουν το μέγεθος, αλλά και τη σημασία του έργου που ξεκινάει άμεσα.