Ταμείο Μολυβιάτη: Προφυλακίσεις τριών προσώπων

Ευθύνες αναζητεί η Δικαιοσύνη για το πού πήγαν τα χρήματα του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μέσω και των δωρεών 93.000 ανθρώπων, προκειμένου να διατεθούν στους πυρόπληκτους των φονικών πυρκαγιών του 2007.  Οι ευθύνες αυτές ξεκινούν και αναζητούνται στην Αρκαδία, όπου εδώ και κάποιο καιρό έχουν ξεκινήσει οι ανακρίσεις για την υπόθεση.

Τότε, κατά τη διάρκεια εκείνου του φονικού καλοκαιριού, εκατοντάδες πολίτες και στην Ηλεία έχασαν τις περιουσίες τους. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με απόφαση του ίδιου και εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, συνέστησε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν αυτές οι πυρκαγιές αλλά και τη δημιουργία ενός αποθεματικού για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών καταστροφών. Πρόεδρος της επιτροπής, ο Πέτρος Μολυβιάτης.https://abaa6d3c3b93bd217345f9214a5a2d7d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Σε ειδικό τοκοφόρο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος κατατέθηκαν, σύμφωνα με επιστολή του ίδιου του κ. Μολυβιάτη στην «Καθημερινή» στις 19.8.2018, 198.018.545,99 ευρώ από δωρεές οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών και χιλιάδων πολιτών, καθώς και 10.295.882,08 ευρώ από τόκους, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, που προορίζονταν να διατεθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών των πληγέντων από τις πυρκαγιές, κατέληξαν να «επενδύονται» σε άλλες δραστηριότητες, όπως η ανοικοδόμηση πολυτελών οικιών, και να μην φθάνουν στους φυσικούς δικαιούχους, που είδαν από τον «στρατηγό άνεμο» (αλήστου μνήμης η ατάκα του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα) να χάνονται ανθρώπινες ζωές και όλο τους το βιος και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να ζουν σε κοντέινερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκαδικού ηλεκτρονικού μέσου, η προανακριτική διαδικασία έχει ξεκινήσει, ύστερα από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα των δικαστικών αρχών. Η δικογραφία, άνω των 400 σελίδων, έχει σχηματιστεί και έχουν ήδη προφυλακιστεί στην Αρκαδία δύο μηχανικοί και ένας εργολάβος, οι οποίοι μάλιστα κατείχαν νευραλγικές θέσεις την επίμαχη περίοδο.

Η Δικαιοσύνη θέλει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, η οποία είναι, όπως πληροφορούμαστε, σκανδαλώδης, αφού στη δικογραφία αναφέρονται καταγγελίες που αγγίζουν ακόμα και πρακτικές «νονών της νύχτας».

Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και «μπλοκαρίστηκαν», καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η «Τρόικα» αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ούτε η «Τρόικα» ούτε κάποιος άλλος δεν εμπόδισε αυτά τα χρήματα να φθάσουν σε μη δικαιουχους και οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους να μην μπορούν να βρουν το δίκιο τους 14 χρόνια μετά.

Αξίζει να επισημάνουμε και το εξής: Το 2013, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για το «Ταμείο Μολυβιάτη», επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου από την ίδια την πρόεδρό της, βουλευτή της ΝΔ κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου, ότι από την έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε πως χρήματα «δόθηκαν σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές». Επισημάνθηκε ειδικότερα ότι χρήματα κατευθύνθηκαν «στα διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές». Η πρόεδρος της Επιτροπής τότε, είχε δηλώσει ότι «πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίησή τους».