Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Οι καταθέσεις και τα ερωτήματα – «Δείχνουν» τον σταθμάρχη ως υπεύθυνο

Τραγικός είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, όταν δύο τρένα – μια επιβατική αμαξοστοιχία και μια εμπορευματική – συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 32 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Οι αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι, αναζητώντας τα αίτια της τραγωδίας. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο τρένων, στο ύψος του Ευαγγελισμού, έξω από τη Λάρισα.  Η σύγκρουση ήταν μετωπική, κάτι που σημαίνει πως οι δύο αμαξοστοιχίες παρότι κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, βρέθηκαν – άγνωστο πώς – στην ίδια γραμμή.

Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης όταν εμπορευματικό τρένο με προορισμό από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία Inter City 62 της Hellenic Train, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό προς τη Θεσσαλονίκη.  Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.  Από τους 430 ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί στο τρένο στην Αθήνα, αποβιβάστηκαν περίπου 80 στη Λάρισα.

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, η τραγωδία πιθανότατα οφείλεται σε λάθος στη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας. Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πως η επιβατική αμαξοστοιχία ήταν εκείνη που μπήκε ανάποδα στη γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να υπάρξει η μετωπική σύγκρουση. Συγκεκριμένα, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο, ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Ήταν μετωπική σύγκρουση με υψηλότατες ταχύτητες. Στην περιοχή δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, τα φωτοσήματα, η τηλεδιοίκηση και έχουμε αυτές τις εικόνες που βλέπετε» είπε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του OPEN ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

«Αν δουλεύαν τα συστήματα και τα φωτοσήματα, θα σταματούσαν τα τρένα σε απόσταση μεταξύ τους. Τα συστήματα δεν λειτουργούν και τα τρένα δεν έπρεπε να βρεθούν στην ίδια γραμμή. Δεν μπορεί να το φανταστεί ανθρώπινος νους αυτό που έγινε. Είναι αδιανόητο δυστύχημα», τόνισε. Ερωτηθείς εάν πιθανολογεί πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, είπε: «Ανθρώπινο λάθος χωρίς να λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας. Αν λειτουργούσαν, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα». O κ. Γενιδούνιας ανέφερε πως υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στο δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας γιατί είχε καταγραφεί νωρίτερα ένα πρόβλημα στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου. Συγκεκριμένα, υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στο καλώδιο ηλεκτροκίνησης.

Την εκτίμηση ότι «έγινε ανθρώπινο λάθος», έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία» στο Οpen. «Δεν έχει ξαναϋπάρξει αυτό στην Ελλάδα. Δεν είναι διαχειρίσιμο. Είναι πέρα από κάθε φαντασία», τόνισε ο κ. Ντίτσας.

«Το μόνο που μπορώ να πω, από την 39χρονη εμπειρία που έχω, είναι σίγουρα ότι κάποιος έχει κάνει λάθος», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι όλα είναι πιθανά και διερευνώνται. Όπως είπε, ο σταθμάρχης υπηρεσίας του κάθε σταθμού είναι αυτός που δίνει την εντολή για την κυκλοφορία του κάθε τρένου.

Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για το περιστατικό, ενώ στο Αστυνομικό τμήμα Λάρισας δίνονται ήδη καταθέσεις, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Στην Τροχαία οδηγήθηκε  ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.  Πρόκειται για 60χρονο εργαζόμενο, ο οποίος έχει προσαχθεί, ωστόσο ακόμα δεν έχει δώσει κατάθεση.  Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος υπηρετούσε σε άλλα πόστα μέχρι πριν από λίγο καιρό. Έγινε σταθμάρχης στη Λάρισα πριν από έναν μήνα, έπειτα από σχετική εκπαίδευση.

Κατάθεση έχουν δώσει τρία ακόμη άτομα. Ο εκπρόσωπος της Hellenic Train, ο προϊστάμενος εκδοτηρίων του ΟΣΕ Λάρισας και ο προϊστάμενος  των μηχανοδηγών της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, και οι τρεις τα «ρίχνουν» στον σταθμάρχη.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας φέρεται να υποστηρίζει πως η εταιρεία δεν φέρει ευθύνη και πως φταίει ο σταθμάρχης γιατί πιθανότατα ξέχασε να αλλάξει τα κλειδιά, με αποτέλεσμα τα δύο τρένα να βρεθούν στην ίδια γραμμή.

Μετά τις καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ., θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος θα αποφασίσει για τυχόν συλλήψεις.

Η Hellenic Train που εξέδωσε με καθυστέρηση- σχεδόν τριών ωρών- ανακοίνωση για το δυστύχημα, δεν έχει αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί μια σοβαρή καταγγελία που έκανε επιβάτης. Μιλώντας στις κάμερες, ο επιβάτης υποστήριξε ότι άκουσε συνομιλία μεταξύ μηχανοδηγού και υπεύθυνου εισιτηρίων και ο ένας από τους δύο είπε «πάμε και όπου βγει».

«Όταν είχαμε μείνει στο Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει “πάμε και όπου βγει”, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ναι, το άκουσα μέσω των ασυρμάτων. Πάμε και όπου βγει. Αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν 15 λεπτά λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών γιατί ήταν μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω…» ανέφερε ο επιβάτης.