Συμφώνησε o Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στο Γκόμελ της Λευκορωσίας

Όπως αναφέρει το Ria Novosti, την ανακοίνωση αυτή έκανε ο προεδρικός σύμβουλος Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, λίγο πριν λήξει η διορία που είχε δώσει η Ρωσία για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία.
Λίγο μετά, συνομίλησαν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, λίγη ώρα μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσιγράφου προς την Ουκρανία για συνομιλίες, όπου ο Πούτιν μετέφερε την ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.


Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε πως η Λευκορωσία σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε ο Guardian και ο Luke Harding από το Λβιβ.

«Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας είναι πάρα πολύ πιθανό να συμμαχήσει με τη Ρωσία στον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Από τη ρωσική πλευρά. Υπάρχει πληροφορία πως αλεξιπτωτιστές από τη Λευκορωσία επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα για να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Είναι μία φρικτή εξέλιξη που περιλαμβάνει μία χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν σημαντική «φίλη» της Ουκρανίας, μια χώρα της οποίας ο λαός πάντα υπολόγιζε την Ουκρανία ως κράτος – «αδελφό». Η Ουκρανία και η Λευκορωσία δεν είχαν ποτέ πολεμήσει μεταξύ τους στους αιώνες της ιστορίας τους. Πιστεύουμε ότι μοναδικός λόγος για την πιθανή κήρυξη πολέμου ήταν η προσωπική απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας»


Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα περιμένουν μέχρι τις 16:00, ώρα Ελλάδας, για επιβεβαίωση από την Ουκρανία ώστε να συντονίσουν τη συνάντηση στο Γόμελ της Λευκορωσίας.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία θέλει ειρήνη, αλλά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στη Λευκορωσία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί… για να της επιτεθεί. «Βαρσοβία, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – προσφέραμε στη Ρωσία να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε αυτές τις πόλεις ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη όπου από την οποία δεν εκτοξεύονται πύραυλοι στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδει τον Ουκρανό πρόεδρο, ισχυριζόμενος ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αυτός που πρότεινε το Γόμελ της Λευκορωσίας ως τοποθεσία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.


Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε ότι πράγματι συζητήθηκε μια τέτοια επιλογή, αλλά η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να καταθέσει πρώτα τα όπλα και αυτή η προϋπόθεση θεωρήθηκε απαράδεκτη.


Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς.


«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti.