Συγκλονίζει η Άλλα από το Μικολάιβ της Ουκρανίας: «Έρχεται δίψα και πείνα..»

Πολλαπλασιάζονται, καθημερινά, οι φορείς της Αιγιάλειας που δραστηριοποιούνται εθελοντικά, για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Ουκρανικό λαό, αφού βλέπουν πως όσο ο πόλεμος μαίνεται τόσο ο άμαχος πληθυσμός της χώρας οδηγείται σε αδιέξοδα επιτιστικά, ενώ οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης θα μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς.

* Η Πρόνοια του Δήμου Αιγιάλειας, θεωρώντας υποχρέωση να συμμετάσχςι σ’ αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα, αναφορικά με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, κάλεσε τους δημότες, που έχουν την δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν ή να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (migration.gov.gr/helpukraine).

* Η αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα συγκεντρώσουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, για τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, σε έμπρακτη αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων, συνέπεια του πολέμου.
Οσοι θέλουν να προσφέρουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, μπορούν από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου (10 με 1 μ.μ.) στο Κυλικείο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται: Αντιβιοτικά (ενέσιμα, καθετήρες, αιμοστατικές γάζες, ενδοφλέβιοι καθετήρες (18G – 22G), αιμοστατικά (τρανεξαμικό οξύ), αντιβακτηριδιακά επιθέματα, Ambu, επίδεσμοι, γύψινοι επίδεσμοι, αντισταμινικά (ενέσιμα), γάντια (μέγεθος M,L) σύριγγες, συστήματα ορού, ορμόνες φουροξαζίδη, ενεργοποιημένος άνθρακας, φυσιολογικοί οροί, τραμαδόλη, αντιυπερτασικά, επίδεσμοι, ράμματα, βελόνες, αιμοστατικοί παράγοντες και αντλίες ενδοφλέβιων υγρών. Τρόφιμα: κονσέρβες, γάλα εβαπορέ, σε σκόνη για παιδιά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι και παξιμάδια. Η αποστολή θα γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

* Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Αιγιάλειας, με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας και τη Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐα, συγκεντρώνουν τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, με στόχος την εμπλοκή των παιδιών, με το να κινητοποιηθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν, μέσα σ’ ένα μάθημα συμπόνιας. Η συγκέντρωση θα γίνει μέχρι και την Παρασκευή, αρχικά στα σχολεία. Η παράδοση του υλικού, για αποστολή, θα γίνει στους «Γιατρούς του Κόσμου»

* Ο Σύλλογος Γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, ήδη συνδράμει το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» για συγκέντρωση ειδών. Εχει απευθύνει κάλεσμα προς κάθε πολίτη, να στηρίξει την προσπάθεια, που γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Θα επικρατήσει πείνα και δίψα…»

Από την αρχή της πολεμικής σύρραξης και τις διαφαινόμενες θλιβερές συνέπειές της, ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής – Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας, στην Αιγιάλεια, συμπαρίσταται ηθικά και έμπρακτα στον δοκιμαζόμενο λαό, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και δημιουργώντας, οι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντα τους και να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με πρωτοβουλία του εφημέριου της Ποροβίτσας Ακράτας και προέδρου του Συνδέσμου π. Σωτηρίου Κόσκορη, με χορηγίες ιδιωτών και μελών του ή προσφορές συλλόγων και φορέων, μαζεύει διάφορα αγαθά και με όχημα που θα μισθώσει θα παραδώσει τη βοήθεια, όπως έχει κάνει κατά το παρελθόν άλλες τρεις φορές, ξεπερνώντας εμπόδια.

Η ειδική γραμματέας του Συνδέσμου Αλλα Μαξιμιούκ – Κόσκορη, που ζει στο Διακοπτό, γεννημένη στο Κριβέ Οζερο της επαρχίας Μικολάιβ της Ουκρανίας, μιλάει καθημερινά με οικογένειες συμπατριωτών της, που της μεταφέρουν τις όλο και πιο πολλές ανάγκες για τρόφιμα. «Οσο περνούν οι μέρες γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, όπως μου λένε οι δικοί μου, οι γονείς μου, οι παππούδες μου, τα αδέλφια, τα ξαδέρφια μου και πολλοί άλλοι. Συνέχεια σειρήνες. Κρύβονται σε καταφύγια. Υπάρχουν ελλείψεις αγαθών. Τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν καν τα βασικά τρόφιμα. Θα επικρατήσει πείνα και δίψα, όντας περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό, τις εκρήξεις και τις περιορισμένες μετακινήσεις. Θα υπάρξει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» λέει στην «ΠτΔ».

Τρόφιμα μακράς διάρκειας και μεγάλη ποσότητα φαγητού, θα σταλθούν, σύντομα, σε επιλεγμένα μέρη της Ουκρανίας, με την ελπίδα οι ενέδρες Ρωσικών δυνάμεων, να μην παρεμποδίσουν την ειρηνευτική αποστολή των πακέτων (πληροφορίες: 6972513865 – 6948172450).