Στ’ άρματα η αντιπολίτευση για τον πανελλήνιο διαγωνισμό – Κοινή παρέμβαση για απόσυρση

Κοινή παρέμβαση ετοιμάζουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες   οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων, για το θέμα της προκήρυξης του Πανελλήνιου διαγωνισμού σχεδίων για τα καρναβαλικά άρματα του Βασιλιά και της Βασίλισσας, ζητώντας να αποσυρθεί.

ΑΙΤΗΜΑ

Προς την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας

Κα Ήρα -Ειρήνη Κουρή

Με την ανοιχτή αυτή επιστολή ζητάμε την οριστική απόσυρση του θέματος που ήρθε αιφνιδιαστικά για ψήφιση στο ΔΣ της 1.6.2022 της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με περιεχόμενο την προκήρυξη Πανελλήνιου διαγωνισμού σχεδίων για τα καρναβαλικά άρματα του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Πατρινού καρναβαλιού 2023.

Παρακαλούμε για απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Eίναι η πρόταση προϊόν διαβούλευσης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Πατρινού καρναβαλιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της ΚΕΔΗΠ;
  2. Έχει διαπιστωθεί ένδεια έμπνευσης για τον σχεδιασμό αρμάτων από το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας;
  3. Γιατί δεν παρουσιάστηκαν τα 21 σχέδια που υπάρχουν ήδη; γιατί ανασύρθηκαν και στάλθηκαν στα μέλη του ΔΣ μόλις 2 ώρες πριν την έναρξη του συγκεκριμένου ΔΣ σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και μόνον μετά την γενικευμένη κατακραυγή για το θέμα;
  4. Γιατί, παρά τις δηλώσεις σας για το αντίθετο, αποκλείονται επί της ουσίας οι Πατρινοί καλλιτέχνες και ερασιτέχνες δημιουργοί, αφού προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι η ιδιότητα μέλους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος;
  5. Γιατί 2 από τα 5 μέλη της κριτικής επιτροπής για την επιλογή του νικητή πρέπει να είναι από τον ίδιο φορέα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος;
  6. Αληθεύει ότι η πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι κομματικό στέλεχος παράταξης, συνεπώς τίθεται και θέμα αμεροληψίας κρίσης; (Οι κανόνες του διαγωνισμού περί κλειστών φακέλων χωρίς όνομα παρά μόνον με αριθμητικό κωδικό, δεν εξασφαλίζουν πραγματική ανωνυμία του συμμετέχοντα, όταν υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση!)

Τέλος επισημαίνουμε, ενημερώνοντας και τους  Πατρινούς,  ότι το τελευταίο δίμηνο, Ομάδα Εργασίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι Πληρωμάτων και καρναβαλικών φορέων της Πόλης μας, καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια για την σύνταξη ολοκληρωμένου φακέλου ώστε να ενταχθεί  το Πατρινό Καρναβάλι στο Εθνικό Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πως μπορεί να υποστηριχθεί το υπό κατάθεση Δελτίο, όταν με την προτεινόμενη προκήρυξη αναζήτησης σχεδιαστών εκτός Πατρών,  ακυρώνεται το περιεχόμενο της πρότασης, απαξιώνοντας επί της ουσίας το τοπικό καρναβαλικό δυναμικό;

Κυρίαρχη και ομόφωνη άποψη της ομάδας είναι, ότι το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης αποτελεί μοναδική περίπτωση, ίσως παγκοσμίως,  τόσο μαζικής, διαχρονικής, και δημιουργικής έμπνευσης, με πρωτοπόρο το καταξιωμένο πλέον Καρναβαλικό εργαστήρι του Δήμου μας!

Το διακύβευμα, για όσες και όσους έχουν όραμα για την Πόλη, είναι να γίνει η Πάτρα εξαγωγέας καρναβαλικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές της και αξιοποιώντας το brand name του Πατρινού καρναβαλιού, το οποίο επίσης κινδυνεύει με υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια λόγω υποτονικής εξωστρέφειας.

Ζητάμε να εξεταστεί η αναγκαιότητα ενός τέτοιου διαγωνισμού, που μπορεί να πλήξει το  κύρος της Πόλης και του θεσμού και να προκύψει μία εναλλακτική πρόταση πιο δημοκρατική, πιο δίκαιη και κυρίως πιο αποτελεσματική, που θα περιλαμβάνει και το τοπικό καλλιτεχνικό, ερασιτεχνικό αλλά έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που για χρόνια αποδεικνύει την μεγάλη του αξία.

Μετά τα όσα επιγραμματικά αναφέρθηκαν, παρακαλούμε να  αναθεωρήσετε, και να προκαλέσετε διαβούλευση για το όλο θέμα, με τους καλλιτέχνες του καρναβαλικού εργαστηρίου και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα ή φυσικό πρόσωπο.

Υπογραφές

Μέλη ΔΣ της ΚΕΔΗΠ

Ελένη Γκέκα, εκπρόσωπος παράταξης «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» Γρηγόρη Αλεξόπουλου

Μαρία Κουρμπανά, εκπρόσωπος παράταξης «ΏΡΑ ΠΑΤΡΩΝ», Γιώργου Ρώρου

Κωνσταντίνος Μαρκέτος, εκπρόσωπος παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»

Γιάννης Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος «Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας»

Αρχηγοί παρατάξεων

Γρηγόρης Αλεξόπουλος, επικεφαλής παράταξης «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ»

Γιώργος Ρώρος, επικεφαλής παράταξης «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ»

Νίκος Παπαδημάτος. επικεφαλής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ»

Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής παράταξης «ΣΠΙΡΑΛ»

Νίκος Νικολόπουλος, επικεφαλής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ»

Νίκος Τζανάκος, επικεφαλής παράταξης «ΠΑΤΡΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ»

Θεόδωρος Ντρίνιας, επικεφαλής παράταξης  «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, επικεφαλής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ».

Αναπληρωματικά μέλη ΔΣ της ΚΕΔΗΠ

Γιώργος Καρβουνιάρης, εκπρόσωπος παράταξης «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ» Γρηγόρη Αλεξόπουλου

Λίλα Μιαούλη, εκπρόσωπος παράταξης «ΏΡΑ ΠΑΤΡΩΝ», Γιώργου Ρώρου

Άκια Σταμάτη, εκπρόσωπος «ΣΠΙΡΑΛ» στην ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.