Στο “ταβάνι” και πάλι η τιμή της αμόλυβδης στην Πάτρα

Πάνω από τα 2 ευρώ έχει φτάσει το ένα λίτρο αμόλυβδης στα πρατήρια καυσίμων της Πάτρας, με τους οδηγούς να βλέπουν για ακόμα μία φορά τις τιμές να ανεβαίνουν και να περνάνε ένα φράγμα που κάποτε ήταν αδιανόητο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των πρατηριούχων καυσίμων στην Αχαΐα, Σπύρος Μαυροειδής στον Max Fm, ο μέσος όρος της τιμής της αμόλυβδης στα πρατήρια της Πάτρας, κυμαίνεται πλέον στα 2,05 με την τάση να είναι αυξητική και να φτάνει στο επόμενο διάστημα μεταξύ του 2,20 και 2,30 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση αυτή έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, όμως εδώ και δύο εβδομάδες σχεδόν, κορυφώνεται. «Δεν φταίμε εμείς οι πρατηριούχοι. Είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Εμείς ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πλαφόν και αν δεν το κάνουμε κινδυνεύουμε με πρόστιμα.

Το κακό ξεκινάει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβάλει το κράτος. Ο ειδικός αυτός φόρος κατανάλωσης είναι αυτή τη στιγμή στο 1,20 ευρώ και εμείς έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση είτε να το χαμηλώσει, είτε να το καταργήσει».

Σημειώνουμε ότι χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία τις οποίες προμηθεύει με καύσιμα η Ελλάδα και συγκεκριμένα με αμόλυβδη, έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 50 με 60 λεπτά. Πάντως, η αύξηση της αμόλυβδης και γενικότερα οι αυξήσεις στα καύσιμα εν όψει του χειμώνα έχουν μειώσει σημαντικά την κίνηση.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του θα ξεκινήσει από τα 1,55 ευρώ το λίτρο, αρκετά δηλαδή υψηλή, με το ενδιαφέρον για την ώρα να είναι μηδενικό.