Στο κάστρο Χλεμούτσι θα γυριστεί το “The Return” με τον Ρέιφ Φάινς και την Ζιλιέτ Μπινός

Οι ηθοποιοί από την θρυλική Οσκαρική ταινία «Ο Άγγλος Ασθενής» του Άντονι Μινγκέλα, Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός, επανασυνδέονται κινηματογραφικά είκοσι έξι (26) χρόνια μετά, με φόντο… το βυζαντινό φρούριο Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα αλλά και το φραγκικό κάστρο Χλεμούτσι στην γειτονική Ηλεία.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, τα δύο μεσαιωνικά μνημεία μετά από πολύμηνη έρευνα σε όλη την Μεσόγειο επιλέχθηκαν από τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή της νέας ταινίας με τίτλο «The Return», σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι, για να αποτυπώσουν το παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη!

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «άναψε» το πράσινο φως για μια σειρά γυρισμάτων της νέας ταινίας, της κινηματογραφικής μεταφοράς της «Οδύσσειας» και συγκεκριμένα την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και τις συνθήκες με τις οποίες εκεί έρχεται αντιμέτωπος!

Για την ταινία μάλιστα έχει εκδοθεί η απαιτούμενη βεβαίωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα για την εν λόγω ταινία μυθοπλασίας, η εταιρία παραγωγής Heretic (Καρναβάς – Κοντοβράκης και ΣΙΑ ΕΠΕ) σύμφωνα με το αρχικό αίτημά της στο ΚΑΣ και τα συμπληρωματικά σε αυτό στοιχεία, ζήτησε την προσωρινή παραχώρηση χρήσης των δύο μνημείων από τα μέσα Μαΐου έως τον Ιούνιο 2023.

Ο 60χρονος Βρετανός ηθοποιός Ρέιφ Φάινς (Η Λίστα του Σίντλερ, Κουίζ Σώου) τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας, για τα γυρίσματα της ταινίας όπου θα κάνει το ρόλο του Οδυσσέα.

Η ταινία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την τελευταία ραψωδία του περίφημου Ομηρικού έπους. Τα δύο εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας κάστρα θα αποτελέσουν το παλάτι του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης, ο οποίος μετά από είκοσι χρόνια περιπλάνησης επιστρέφει στην πατρίδα του.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, τιμημένη με Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για τον «Άγγλο Ασθενή» στην απονομή του 1997, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Πηνελόπης, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν σε στούντιο στην Ιταλία σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Το Αγγελόκαστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας και βρίσκεται κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα στην μαγευτική Κέρκυρα. Αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο με εισιτήριο και λειτουργεί για το κοινό καθημερινά, εκτός Τρίτης, το διάστημα από 1ης Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου έχοντας ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων από 9 έως και 18 Μαΐου η εταιρία παραγωγής ζήτησε τη χρήση σκηνογραφικών μικρών παρεμβάσεων επί του επισκέψιμου χώρου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας εισηγήθηκε θετικά επί του εν λόγω αιτήματος με τον όρο να παραμείνει ο χώρος του Αγγελοκάστρου κλειστός για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών προετοιμασίας, κινηματογράφησης – αεροκινηματογράφησης και αποκατάστασης του χώρου, επειδή εκτιμά ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας του χώρου και των επισκεπτών του.

Τέλος όσον αφορά στο εντυπωσιακό φράγκικο Κάστρο Χλεμούτσι στην Ηλεία, η παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου θα διαρκέσει το χρονικό διάστημα από 18 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου 2023.

Το «The Return» είναι μια διεθνή συμπαραγωγή με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ταινία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες μέσα στο 2024. Η Ζιλιέτ Μπινός ενσαρκώνει τη σύζυγο του Οδυσσέα, Πηνελόπη, η οποία τον περιμένει εγκλωβισμένη στο ίδιο της το σπίτι στην Ιθάκη από το «κυνήγι» των μνηστήρων!