Στο έλεος των «κυνηγών μετάλλων» η Πάτρα – Δεν έμεινε φρεάτιο το Σαββατοκύριακο!

Οι «γνωστοί άγνωστοι» κυνηγοί μετάλλων, «χτύπησαν» και πάλι και μάλιστα σε δύο σημεία της πόλης, μέσα σε λίγες ημέρες. Στόχος αυτή τη φορά τα «βαριά» σίδερα ων φρεατίων αποχέτευσης. Η πρώτη «επιδρομή» έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο «ποτάμι της Λεύκας»! Δεν άφησαν… φρεάτιο για φρεάτιο. Ο δρόμος έχει αυξημένη κυκλοφορία και ως εκ τούτου ο κίνδυνος για οδηγούς δικύκλων κυρίως, είναι τεράστιος. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, «χτύπησαν» στην παράλληλη προς την περιμετρική οδό, στο ύψος του κόμβου της Οβρυάς. Και από εκεί αφαίρεσαν όλες τις σιδερένιες σχάρες των φρεατίων προκειμένου στη συνέχεια να τις «μοσχοπουλήσουν» σε γνωστούς κλεπταποδόχους της περιοχής. Γνωστοί στην Αστυνομία οι συγκεκριμένοι «κλεπταποδόχοι» αλλά… που καιρός για έλεγχο! Ετσι οι κλοπές καλωδίων, σιδερένιων σχαρών αποχέτευσης και άλλων μετάλλων.. συνεχίζεται ανεμπόδιαστη!

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε εξαρθρωθεί σπείρα ρομά στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν εκτός των άλλων, 570 κιλά τμημάτων καλωδίων χαλκού καθώς και άλλα χάλκινα αντικείμενα. Απεδείχθη πως πωλούσαν την λεία τους στην επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων ενός συνεργού τους, που μάλιστα δεν διέθετε καν άδεια για τη λειτουργία της. Αγνωστο τι συνέβη με την «επιχείρηση»! Στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας οι κλοπές καλωδίων και μεταλλικών ανταλλακτικών αυτοκινήτων από επιχειρήσεις της περιοχής δίνουν και παίρνουν. Υπάρχει καταγγελία στην Αστυνομία για συγκεκριμένο χώρο με σίδερα, ιδιοκτησίας ενός ρομά στον οποίον καταλήγουν τα κλοπιμαία. Αγνωστο αν πήγαν εκεί, άνδρες της Ασφάλειας για έρευνα. Πριν μερικούς μήνες στην  Δυτική Αχαΐα είχε εντοπιστεί σπείρα και είχαν κατασχεθεί 1500 κιλά σε μεταλλικά αντικείμενα! Οι δράστες για να κλέβουν ευκολ’οτερα, χρησιμοποιούσαν και μια μεταλλική φιάλη οξυγόνου με φλόγιστρο! «Χτυπούσαν» κυρίως εργοστάσια στην ΒΙΠΕ Πατρών. Αλήθεια η Ασφάλεια, έφθασε στα ίχνη των κλεπταποδόχου μετάλλων, ή έμειναν… στις συλλήψεις των ρομά και την κατάσχεση των κλοπιμαίων;

ΚΛΟΠΗ ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ

Σε «μάστιγα» εξελίσσεται και η κλοπή καταλυτών από αυτοκίνητα, κυρίως λόγω των ευγενών και ιδιαίτερα πολύτιμων μετάλλων – παλλάδιο, ρόδιο και πλατίνα – που περιέχουν, αλλά (όπως μας λένε άνθρωποι της αγοράς) και λόγω της έλλειψης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διάφορα ανταλλακτικά οχημάτων.

Πορ μερικών εβδομάδων  κλάπηκαν καταλύτες από δύο αυτοκίνητα στο δημοτικό πάρκιγνκ του Αγίου Διονυσίου, ενώ άλλοι τέσσερις είχαν κλαπεί πριν μερικές μέρες. Κλοπές καταλυτών γίνονται και από αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου Ρίου. Το γεγονός έχει θορυβήσει τους πολίτες, δεδομένου ότι ένας καταλύτης σε ένα σύνηθες επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. μπορεί να κοστίζει μαζί με υλικά και εργασία ακόμα και πάνω από 500 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η κλοπή καταλύτη από αυτοκίνητο αποζημιώνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόνο εάν υπάρχει η κάλυψη για «μερική κλοπή».

ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΤΟΜΙΑ ΚΡΟΥΝΩΝ

Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Το 2018 ο αντιδήμαρχος Πατρέων και υπεύθυνος του τομέα πολιτικής προστασίας, Διονύσης Πλέσσας δήλωσε πως άγνωστοι δράστες κλέβουν στόμια από κρουνούς, επειδή είναι από σίδηρο ή άλλο μέταλλο. Οι κλοπές αυτές είχαν καταγραφεί από τους ελέγχους που έκαναν κλιμάκια τεχνικών της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής στους περίπου 350 κρουνούς που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του δήμου Πατρέων.

ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, κυνηγοί μετάλλων «χτυπούν» και στα νεκροταφεία! Δεν έχει μείνει… ούτε ένας μεταλλικός κρίκος στα μάρμαρα των τάφων. Παράλληλα κλέβουν μέχρι και τα μεταλλικά καντήλια ώστε να τα πουλήσουν… με το κιλό σε κλεπταποδόχους της περιοχής.

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

Από την δράση των «γνωστών αγνώστων» δεν εξαιρούνται… και οι καμπάνες εκκλησιών! Η πρώτη επίσημη καταγραφή για κλοπή καμπάνας από ξωκκλήσι, είχε γίνει το 2017. Είχαν κλέψει την καμπάνα από την Αγία Μαρίνα στα Σελλά. Λίγο αργότερα αφαίρεσαν και την καμπάνα βάρους 100 κιλών από το κωδονοστάσιο ιδιόκτητης εκκλησίας στην περιοχή της Εγλυκάδας. Την Μεγάλη Εβδομάδα δράστες άρπαξαν τις καμπάνες από ξωκκλήσι του Αλισσού, αλλά και από το εκκλησάκι στο Πουρναρόκαστρο!

ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ

Στην περιοχή υπάρχουν εγκαταστάσεις υψηλής τάσης, και οι ρομά δεν διστάζουν ακόμη και να ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους για να φθάσουν στο «στόχο» που είναι… κάποια μέτρα ,καλώδια χαλκού!

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Σε «βραχνά» έχουν μετατραπεί οι κλοπές καλωδίων – ακόμα και μέρα μεσημέρι- από τον Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό και από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι (2022) «πέταξαν» 1.410 μέτρα καλωδίων από πλατείες σε κεντρικά σημεία της Πάτρας με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να βυθίζονται στο… σκοτάδι. Μάλιστα ο Δήμος Πατρέων απηύθυνε έκκληση προς την Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει άμεσα ανακόπτοντας τη δράση των «κυνηγών του χαλκού» καθώς η ζημία που προκαλούν είναι μεγάλη.

ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Το ρεκόρ κλοπών της δημόσιας περιουσίας κατέχει το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου. Από το 2010 και μετά, όπου ουσιαστικά αναστέλλεται η λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού της δικτύου, έχουν συντελεστεί κινηματογραφικές κλοπές και οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ.  Μία μεγάλη κλοπή εκατομμυρίων ευρώ που ουδέποτε εξιχνιάστηκε και καταγγέλθηκε από τον «Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου», τα μέλη του οποίου γνωστοποίησαν το θέμα στον ΟΣΕ και το αρμόδιο υπουργείο, συνέβη το 2011 στο Καρδιακαύτι Ηλείας. Έξι ντιζελάμαξες που ζύγιζαν πάνω από 50 τόνους η καθεμία, δεκάδες βαγόνια, αλλά και μεγάλη ποσότητα σιδηροτροχιών, εκλάπησαν κομμάτι-κομμάτι και πουλήθηκαν ως σκραπ κάτω από τη μύτη του υπουργείου και του ΟΣΕ. Στο ανενεργό δίκτυο της βόρειας Πελοποννήσου και κυρίως από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα έχουν γίνει δεκάδες κλοπές μεταλλικών υλικών.

ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ

Με αφορμή τις κλοπές καλωδίων και άλλων μεταλλικών αντικειμένων και από τον ΟΣΕ ήρθε στο φως της δημοσιότητας το πως ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, «μετέτρεψε» από κακούργημα σε πλημμέλημα την κλοπή καλωδίων και μετάλλων από τον ΟΣΕ, ένα φαινόμενο που έγινε μάστιγα για το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με το νέο Ποινικό Κώδικα που «πέρασε» από τη Βουλή λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, το συγκεκριμένο αδίκημα έγινε ουσιαστικά από κακούργημα πλημμέλημα.

Το αποτέλεσμα είναι, μέλη συμμοριών που έχουν συλληφθεί τελευταία, για αυτό το αδίκημα, που είναι το ίδιο επικίνδυνο για τη ζωή των επιβατών των αμαξοστοιχιών, να αφήνονται ελεύθερα.

Και ενώ πριν αρκούσε να πιαστούν με τα καλώδια στα χέρια για να κατηγορηθούν για κακούργημα με πολυετείς καθείρξεις.