Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας!

Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της κάτω πόλης, βγήκε μέσα από τον διαγωνισμό που έγινε, οι υπογραφές της σύμβασης για να ξεκινήσουν οι εργασίες αναμένεται να πέσουν πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι παρεμβάσεις στο θέμα της ανάπλασης της άνω πόλης έχουν ξεκινήσει από την πλατεία απέναντι από την εκκλησία του Παντοκράτορα.a

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας είναι στην κορύφωση των προετοιμασιών του και μάλιστα στην άνω πόλη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και προχωρούν.

Πέρα όμως από αυτές τις δυο μεγάλες εργολαβίες που αφορούν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, του σημαντικότερου ίσως έργου που περιλαμβάνεται στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 -2020, στην τελική ευθεία είναι και η τρίτη εργολαβία, αυτή που αφορά την συντήρηση των ιστορικών σκαλιών του κέντρου της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που είναι να αναλάβει αυτό το έργο βγήκε στον αέρα πριν από μερικές μέρες. Έτσι αναμένεται την άνοιξη του 2022 να έχουμε αποτέλεσμα και να υπάρχει ανάδοχος και για αυτό το έργο, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανότατα μετά το καλοκαίρι του 2022.

Πρόκειται για την μικρότερη εργολαβία της ανάπλασης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και αφορά τις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας, αυτές της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως και της Τριών Ναυάρχων.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας

Κι οι τέσσερις αυτές σκάλες που αποτελούν τοπωνύμια για την Πάτρα και σημεία αναφοράς της βρίσκονται σε κακή κατάσταση και υπάρχει σοβαρό θέμα με τη φθορά των σκαλιών τους που τις καθιστά επικίνδυνες, ειδικότερα όταν βρέχει.

Πρόβλημα υπάρχει και με τα κιγκλιδώματα που έχουν στα σκαλιά τους τα οποία έχουν ξεκολλήσει σε κάποια σημεία, ενώ και η αισθητική τους δεν είναι καλή, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελούν ουσιαστικά νεότερα μνημεία αυτής της πόλης.

Σε γενικές γραμμές οι ιστορικές σκάλες της Πάτρας βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και το έργο της ανάπλασης έρχεται για να τις σώσει. Αρκεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, χωρίς καθυστερήσεις.