«Στοκ» εκκρεμών υποθέσεων λόγω πανδημίας στα δικαστήρια της Πάτρας

Η πανδημία του κορωνοϊού «πάγωσε» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ζωή. Lockdown, μέτρα, περιορισμοί πήγαν πίσω όλους τους τομείς και η Δικαιοσύνη δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Ο λόγος για τις δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες δεν έμπαιναν στις δικαστικές αίθουσες για να εκδικαστούν αφού οι… πόρτες ήταν κλειστές! Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι να έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες υποθέσεις και να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Νεολόγου» μόνο στο Πρωτοδικείο της Πάτρας, σε «ουρά αναμονής» βρίσκονται: στο Μονομελές Πρωτοδικείο υπολογίζονται στις 4.000 με 5.000 χιλιάδες, ενώ στο Τριμελές Πρωτοδικείο περίπου 2.000 υποθέσεις! Στο σύνολο τους ξεπερνούν λοιπόν τις 6.000 με 7.000, κατάσταση που το οποίο δημιουργεί ένα «ασφυκτικό τοπίο».

Δικαστικό έτος με ελλείψεις και προβλήματα

Τις σοβαρές επιπτώσεις και καθυστερήσεις, που δημιούργησε η πανδημία, στην εξέλιξη των υποθέσεων υπογράμμισε πρόσφατα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωση της με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους εύχεται σε όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τους δικηγόρους, υγεία και δύναμη στα καθήκοντά τους. Ξεκινάμε τη νέα δικαστική χρονιά με αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις στις οποίες καλούνται και πάλι οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν. Οι συνθήκες της πανδημίας έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό μεγάλης συσσώρευσης δικαστικής ύλης.

Με δεδομένη τη μόνιμη απροθυμία των αρμόδιων υπουργείων για ουσιαστική ενίσχυση των δομών και τις ελλείψεις σε προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων, που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, η νέα δικαστική χρονιά βρίσκει για άλλη μια φορά το Δικαστικό Σώμα αποφασισμένο να επιτελέσει το καθήκον του και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των πολιτών για ποιοτική και ταχεία εκδίκαση των υποθέσεών τους που είχαν ματαιωθεί λόγω της πανδημίας, με ορθολογική διαχείριση στην κατανομή των υποθέσεων και τήρηση της δέουσας ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για ταχύτητα και της μη υπέρβασης των ανθρώπινων αντοχών και δυνατοτήτων Δικαστών και Εισαγγελέων.»