Στα γραφεία του Vouliwatch στην Αθήνα o Πέτρος Ψωμάς

Τα γραφεία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας vouliwatch, στην οδό Βουλής, στην Αθήνα, επισκέφτηκε ο επικεφαλής Πέτρος Ψωμάς, προκειμένου να ενημερωθεί για την ψηφιακή πλατφόρμα συμμετοχικής δημοκρατίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε και θα λειτουργήσει και στον Δήμο Πατρέων. Το ραντεβού κλείστηκε κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του vouliwatch Στέφανο Λουκόπουλο, ενώ την αναλυτική ενημέρωση ανέλαβwε η υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα Μαρία Ναθαναήλ. Τον Πέτρο Ψωμά συνόδευαν τα μέλη της παράταξης Μαρία Ντζελβέ, Δημήτρης Καλλές, Άσπα Κουλουμπή και Χρήστος Μουρίκης.

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Λειτουργεί από το 2014 και μέσω του ιστότοπου του οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με απλοποιημένο και εύληπτο τρόπο. Πρόσφατα, ακολουθώντας τα ίδια πρότυπα, άρχισε να ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργώντας την εφαρμογή localwatch, μία καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που προωθεί τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στους δήμους, μέσα από μια σειρά συμμετοχικών ψηφιακών εργαλείων.

Στόχοι του localwatch είναι η πιο ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες και η καινοτόμα διάδραση μαζί τους. Επιλέχτηκαν 4 δήμοι-πιλότοι για το επόμενο στάδιο της εφαρμογής, ένας εκ των οποίων είναι ο Δήμος Πατρέων (οι άλλες πόλεις είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο). H πλατφόρμα φιλοδοξεί να λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους δημότες και τον Δήμο Πατρέων και να προωθεί την έννοια των ενεργών πολιτών και των ανοιχτών δήμων.

Η συμμετοχική δημοκρατία, η λογοδοσία και η διαρκής και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών για τοπικά θέματα είναι αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του σπιράλ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην στηριχτεί από την παράταξη μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την δημοκρατική συμμετοχή και έρχεται να τονώσει την έννοια του ενεργού πολίτη στην ψηφιακή εποχή.

Ο Πέτρος Ψωμάς και οι συνεργάτες του εξήραν την πρωτοβουλία, δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στη διάδοση της ιδέας στην Πάτρα καθώς και στον εμπλουτισμό της εφαρμογής με τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε δημιουργική επαφή, εν όψει και της επίσημης παρουσίασης της πλατφόρμας στην Πάτρα, μετά την έναρξη της επόμενης δημοτικής θητείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία στο vouliwatch.gr και στο υπό διαμόρφωση patra.localwatch.gr.