Σπιράλ: Ο Πελετίδης είχε έρθει σε συννενόηση με τον αγοραστή του Εσπερου

Από το σπιράλ λάβαμε το εξής: Αίσθηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αποκάλυψη του σπιράλ

Η συζήτηση του θέματος «Έσπερος» εξελίχθηκε σε κόλαφο για τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης. Η πρόταση της αντιπολίτευσης πλειοψήφησε με 20-18, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμφώνησε με την εκκίνηση προσπάθειας απόκτησης του ακινήτου από τον Δήμο, οι δικαιολογίες για την πολλαπλή ολιγωρία της δημοτικής αρχής δεν έπεισαν, ενώ ο Δήμαρχος επέλεξε ξανά την ένοχη σιωπή, μπροστά στην ανάδειξη των τεράστιων προσωπικών του ευθυνών και τις διαδοχικές αποκαλύψεις.

Η κύρια αποκάλυψη της βραδιάς ήρθε κατά τη δευτερολογία του επικεφαλής του σπιράλ, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος. Ο Πέτρος Ψωμάς παρουσίασε ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η πλήρης εισήγηση, που νωρίτερα είχε αναγνώσει στο σώμα, ήταν γραμμένη από τον Φεβρουάριο του 2022 -προ της πώλησης του «Έσπερου»- από την κ. Ελένη Αλεξοπούλου -τότε Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων. Σύμφωνα με το έγγραφο, παραλήπτες του σχετικού email ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο εκπρόσωπος του επενδυτή που είχε προτείνει στον δήμαρχο την αξιοποίηση του «Έσπερου» σε συνεργασία με τον Δήμο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστος Κορδάς!

Ο Πέτρος Ψωμάς αποκάλυψε επίσης πως σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου αυτό το πλήρες εισηγητικό υπόμνημα είχε ετοιμαστεί από την ίδια «κατ’ εντολήν του Δημάρχου Πατρέων», όταν της ζητήθηκε να συνεργαστεί με τον εκπρόσωπο του επενδυτή, προκειμένου να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω; Όλα όσα είχαν προ εβδομάδων δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και ουδέποτε διαψεύστηκαν από τη δημοτική αρχή: Πως πράγματι, δηλαδή, υπήρχε συμφωνία μεταξύ του Δημάρχου Πατρέων και ενδιαφερόμενου αγοραστή του «Έσπερου», σύμφωνα με την οποία το ακίνητο θα αξιοποιούταν επ’ ωφελεία της πόλης και των δημοτών (με καταστήματα προς ενοικίαση στο ισόγειο, πολιτιστικό-συνεδριακό κέντρο στους ορόφους και θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα, με αρχιτεκτονική που θα σεβόταν την ιστορία του χώρου, την εικόνα πόλης και τις δεσμεύσεις των θεσμικών οργάνων. Η μοναδική αυτή ευκαιρία χάθηκε με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε χαθεί η ακόμα προτιμότερη ευκαιρία, να αγοραστεί το ακίνητο από τον Δήμο Πατρέων, καθώς ο δήμαρχος -παρότι ενημερώθηκε έγκαιρα- αδιαφόρησε πλήρως. Άλλωστε και η στάση της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης απέδειξε πως τα μέλη της δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία του χώρου, ιστορικά, αρχιτεκτονικά, Πατρινά. Γι’ αυτό και «χάσαμε τον Έσπερο», όπως πρώτο το σπιράλ έχει αποκαλύψει από τις 23 Μαρτίου 2023 (https://spiralpatras.gr/petros-psomas-chasame-ton-espero-stop/).

Τι απομένει; Να υλοποιηθεί η απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εξαντληθούν, έστω τώρα, τα περιθώρια απόκτησης του ακινήτου από τον Δήμο Πατρέων. Μόνο που την απόφαση αυτή καλείται να την εφαρμόσει η δημοτική αρχή που -εκτός  από αδιάφορη, απρόθυμη και ανίκανη να το πράξει- συνηθίζει να μην υλοποιεί νόμιμες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Για να μη χαθούν κι άλλοι «Έσπεροι» και άλλες μοναδικές ευκαιρίες για την Πάτρα, τη λύση μπορεί, πλέον, να την δώσει μόνο ο λαός της πόλης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.