Σοκ από τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα

Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα πραγματοποιούν μία κούρσα άνευ προηγουμένου, κάτι που προμηνύει ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων που ίσως είναι ακόμη σφοδρότερος από αυτόν που έχει προηγηθεί. Ήδη μάλιστα σε σιτάρι και καλαμπόκι υπάρχουν σοβαρές ανατιμήσεις, κάτι που προμηνύει αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως ζυμαρικά, ψωμί, ζωοτροφές κ.λπ.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου έχει διπλασιαστεί σε μόλις επτά ημέρες, ενώ χθες «φλερτάρισε» ακόμη και με τα 200 ευρώ και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει οροφή.

Και ως φυσικό επακόλουθο είναι η αύξηση του πληθωρισμού, που σε πρώτη φάση και ειδικά για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του …. 7%. Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός πάνω από 7% έχει να διαμορφωθεί από τον Δεκέμβριο του 1996.

Οι τιμές στις διεθνείς αγορές, στο 7ημερο από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας, έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε ότι αφορά τον «μαύρο χρυσό», η τιμή του αυξήθηκε κατά 23,57% σε επτά ημέρα και πλέον η τιμή του διαμορφώνεται σε 114,18 δολάρια το βαρέλι, έναντι 92,4 δολάρια του βαρέλι, πριν τον πόλεμο. Να σημειωθεί ότι μέσα στη ημέρα χθες είχε δει ακόμη υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 115 δολάρια.
  • Η τιμή του φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και από 88,3 ευρώ την μεγαβατώρα που είχε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, εκτοξεύθηκε σήμερα στα 174 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 97%. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι κάποια στιγμή προσέγγισε ακόμη και τα 200 ευρώ την μεγαβατώρα και πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 194 ευρώ.
  • Μεγάλη η άνοδος στο ηλεκτρικό ρεύμα που διαμορφώνεται στα 281,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 175,61 ευρώ που είχε μία εβδομάδα πριν.
  • Σημαντική είναι η άνοδος και για το σιτάρι που έχει αυξηθεί κατά 22,5%.

Η εικόνα αυτή προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, αν όχι τρόμο στην κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να δώσει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει κορυφαίος αξιωματούχος «οι καταστάσεις έχουν ξεπεράσει και τις πλέον δυσμενείς μας εκτιμήσεις. Πλέον όποια δράση ληφθεί για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει από κοινού με την ΕΕ. Από μόνη της καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Είναι μάταιος κόπος».

Άλμα για τον πληθωρισμό στο 6,3%

Στον μεταξύ σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, απόρροια της τρελής κούρσας των τιμών της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).