Ρηγανόκαμπος: Γιατί έχει «βαλτώσει» η αξιοποίηση του χώρου – Ευθύνες στο Δήμο Πατρέων από την Εταιρεία του Δημοσίου

Στον «αέρα» παραμένει η αξιοποίηση του αξιοποίηση του ακινήτου στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 28 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα. Για το θέμα υπήρξε κινητικότητα τον περασμένο Αύγουστο, όταν υπήρξε πρωτοβουλία – μετά από παρέμβαση της βουλευτή Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου – του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Στέφανου Βλαστού, με στόχο να βρεθεί λύση στο ζήτημα, στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ακινήτου στον Ριγανόκαμπο, που είναι και ο ιδιοκτήτης του χώρου.

Το θέμα είχε αποκαλύψει τότε ο «Νεολόγος» των Πατρών και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον καθαρισμό, τη φύλαξη και την αξιοποίηση του ακινήτου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι σκηνίτες Ρομά που έχουν καταλάβει αυθαίρετα μέρος του ακινήτου, εξακολουθούν να διαβούν σε παραπήγματα χωρίς νερό, ρεύμα, χωρίς τουαλέτα, με οποιονδήποτε κίνδυνο ενέχει αυτό για την προσωπική αλλά και για την δημόσια υγεία.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η οποία εκθέτει την πόλη, ο Δήμος της Πάτρας έχει αναλάβει δράσεις για την καθαριότητα στον καταυλισμό, αλλά και τις παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας των σκηνιτών που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην περιοχή. Παράλληλα, υλοποιεί το πρόγραμμα μεταστέγασης των οικογενειών Ρομά με σκοπό να επιτευχθεί η ένταξη αυτών στην τοπική κοινωνία.

Η επιστολή της ΕΤΑΔ

Σήμερα το dete.gr αποκαλύπτει επιστολή που εστάλη στις 13/12/2021 από τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) Στέφανο Βλαστό, προς τη Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων του Ανατολικού Διαμερίσματος, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση των σκηνιτών και την αξιοποίηση του χώρου.

Στην επιστολή ο κ. Βλαστός, τονίζει ότι η ΕΤΑΔ «έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις της για την προστασία του ακινήτου με ΑΒΚ 805Α, στον Ριγανόκαμπο Πάτρας, μέρος του οποίου έχει καταληφθεί τα τελευταία έτη από αυθαίρετους χρήστες. Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας έχει και η ίδια προβεί σε ενέργειες προστασίας κατόπιν αυτοψιών που έχει διενεργήσει», ενώ σε άλλο σημείο ο κ. Βλαστός αναφέρει ότι:

 «Μάλιστα, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του ζητήματος που άπτεται της μεταστέγασης των αυθαίρετων χρηστών, η ΕΤΑΔ έχει απευθύνει Επιστολές προς το Δήμαρχο Πατρέων με τις οποίες επισημαίνονται οι κίνδυνοι που με ευθύνη του εξακολουθούν στην περιοχή, καθώς αφενός υδροδοτεί παρανόμως τον καταυλισμό, αφετέρου δεν προβαίνει στη μεταστέγαση των ομάδων αυτών σε δημοτικό ακίνητο αρμοδιότητάς του, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσής τους».

Ευθύνες στον Δήμο Πατρέων

Ο διεύθυνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ επιρρίπτει, επί της ουσίας, τις ευθύνες για την καθυστέρηση στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, καθώς στην επιστολή του αφού αναφέρει ότι ο Δήμος είναι αρμόδιος σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη στέγαση των σκηνιτών, τονίζει ότι:

«Παρά τα ανωτέρω, τα οποία κοινοποιούμε με την ευκαιρία και στο Γραφείο Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε απάντηση του σχετικού της υπ’ αριθ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΣ/208853/239/ 26-07-2021 εγγράφου, σημειώνοντας ότι η υποχρέωση αυτή του Δήμου αναφέρεται και στο σκεπτικό της υπ’ αριθ. 543/2010 αμετάκλητης Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί έως σήμερα. Ήτοι, δεν έχει επιδείξει καμία ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και των υγειονομικών συνθηκών στην περιοχή, με όποιους κινδύνους αυτή συνεπάγεται.

Με την ευκαιρία ζητούμε εκ νέου και κατά αρμοδιότητα από τους κοινοποιούμενους στην παρούσα επιστολή φορείς την προώθηση των σχετικών ενεργειών για την αποβολή και απομάκρυνση των αυθαίρετων χρηστών του ακινήτου μας, με έκδοση και εκτέλεση σχετικών τυχόν νέων Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής από την Κ.Υ. Αχαΐας, καθώς και εκτέλεση αυτών που εκδόθηκαν κατά το έτος 2021».

Στην ίδια πάντως επιστολή ο κ. Βλαστός τονίζει ότι η ΕΤΑΔ θα συνεχίσει «να πράττουμε ό,τι οφείλουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας ως ιδιοκτήτης, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της νομιμότητας και την εν συνεχεία αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου προς όφελος των περιοίκων και της ευρύτερης περιοχής».

Οι αποδέκτες

Να σημειωθεί ότι η επιστολή της ΕΤΑΔ προς τους κατοίκους της περιοχής, κοινοποιείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐα, στο Δήμο Πατρέων, υπόψη Δημάρχου, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκο Φαρμάκη, στο Γραφείο Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Πολεοδομικό Γραφείο Πατρών 6.Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, στις Δημοτικές Παρατάξεις Δήμου Πατρέων, στους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας και στο Περιφερειακό Κλιμάκιο ΕΤΑΔ Πατρών.

Το αίτημα του Δήμου Πατρέων

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο Δήμος Πατρέων από το 2014 ο Δήμος έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο).