Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή: Δεσμεύεται η περιουσία της ίδιας και μελών της οικογένειάς της στην Ελλάδα

Για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορείται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σαιν-Ζιλ.

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη δεσμεύεται η περιουσία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή, μελών της οικογενείας της αλλά και του συζύγου της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βουρλιώτης, μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, κινήθηκε με στόχο να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που ενδεχομένως προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Η δέσμευση, ήδη, κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Στο πλαίσιο της δέσμευσης που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, «παγώνουν» και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Παράλληλα, διατάχθηκε και το «πάγωμα» κάθε μεταβίβασης και αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που τυχόν ανήκουν στην Εύα Καϊλή.

Εύα Καΐλή: Τι αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες

Η Εύα Καϊλή κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας – μαζί με άλλους τρεις συλληφθέντες – βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά για το αποκαλούμενο Qatar Gate. Μέσα στις επόμενες 48 ώρες έως και 5 ημέρες θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον ενός άλλου ανακριτή όπου και θα αποφασιστεί η προφυλάκισή της ή αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη.

«Αυτό μένει να φανεί τις επόμενες 5 ημέρες», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόεδρός του είπε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές και αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από την ιδιότητα της Εύας Καϊλή ως αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μέσα στις επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές αν θα την καθαιρέσουν από τη θέση της ως αντιπρόεδρος.

Θα κρατήσει όμως την ιδιότητά της ως ευρωβουλευτής γιατί αυτή δεν αφαιρείται μέχρι τουλάχιστον να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δίκη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και έναν χρόνο μετά.

Εύα Καϊλή: Οι πρώτες δηλώσεις της οικογένειάς της

«Περιμένουμε τον πατέρα της να γυρίσει στην Ελλάδα. Αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας όταν έγινε γνωστό. Την υπόθεση χειρίζεται δικηγόρος. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, περιμένουμε κι εμείς ενημέρωση από τις βελγικές Αρχές.», δήλωσε πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος της Εύας Καϊλή στον ΑΝΤ1.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack.

Μανταλένα Καϊλή για την αδελφή της: «Η αδερφή μου ενοχλεί και που υπάρχει»

Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή, όπως και η Εύα Καϊλή.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.