Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι – Πόσα κρούσματα θα φτάσουμε, η ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Εύθραυστη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα για τους περισσότερους ειδικούς, καθώς όπως τονίζουν τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά, την ώρα που όλο και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν. Μάλιστα για τους ίδιους, αν και η επιχείρηση «Ελευθερία» κινείται ικανοποιητικά, ακόμη οι εμβολιασμοί δεν έχουν συμβάλει στο «χτίσιμο» ενός ισχυρού τείχους ανοσίας που θα προστατεύει επαρκώς την κοινότητα.

Κι όλα αυτά την ώρα που την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας θα συνεδριάσει ξανά και θα επανεκτιμήσει τα μέτρα και συγκεκριμένα τη μουσική στα μαγαζιά και τον αριθμό καλεσμένων στις δεξιώσεις.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η «μεγάλη» αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες ακόμη δεν έχει έρθει, ωστόσο με βασικό όπλο τα self test αλλά και την ταχεία πορεία των εμβολιασμών, τον Ιούνιο η εικόνα θα είναι καλύτερη και ενδεχομένως να πέσουμε κάτω και από τα 1.000 κρούσματα.

Ειδικότερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «σήμερα δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2.000 ». «Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000-2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ».

Ποια είναι τα 2 σενάρια για τη μείωση των κρουσμάτων
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα την ημέρα:

είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας,
είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.
Μάλιστα, επισήμανε, πως ο αριθμός των 1.145 κρουσμάτων είναι ο αριθμός που μπορεί να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «πράσινη».

Σχετικά με τον εμβολιασμό και τις παρενέργειες, ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε εννέα θανάτους, αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο.

«Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε εννέα θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης» εξήγησε.

Κάτω από 1.000 κρούσματα από τις 15 Ιουνίου
Παρόμοια πρόβλεψη έκανε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως βαδίζουμε σε ταχεία αποκλιμάκωση με τα κρούσματα να μειώνονται κάτω από 1.000 την ημέρα, από τις 15 Ιουνίου και μετά.

«Βασικοί σύμμαχοι self test και καλός καιρός»
Όπως εκτιμά ο καθηγητής δεν θα φτάσουμε τα 2000 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τέλος του Μαΐου. «Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση . Θα το δούμε και στις ΜΕΘ και στους νεκρούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσει και τέταρτο κύμα;
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος ο καθηγητής απάντησε πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις το καλοκαίρι που χαλαρώνουμε πιο πολύ ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται».

Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά
Την ίδια ώρα για «επικίνδυνη επιπέδωση του τρίτου κύματος» έκανε λόγο ο διευθυντής της β´ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι τα κρούσματα κοροναϊού έχουν σταθεροποιηθεί στα υψηλά, γεγονός που εγείρει πολλές ανησυχίες, όπως είπε.

Όπως εξήγησε, η σημερινή εικόνα είναι επικίνδυνη για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί άνοιξαν οι δραστηριότητες με την ψυχολογία ότι η πανδημία τελείωσε, δεύτερον, γιατί το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι χαμηλό και τρίτον, γιατί άνοιξε ο τουρισμός και τα εισαγόμενα κρούσματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο ίδιος κάνοντας μνεία στο περυσινό έτος, οπότε και υπήρχε μεγαλύτερη συγκράτηση, τόνισε ότι «βρεθήκαμε προ εκπλήξεων τον Νοέμβριο» και εξέφρασε τον φόβο ότι η πανδημία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Μας φοβίζει ότι θα συντηρηθεί η πανδημία για όλο το καλοκαίρι» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε την πανδημία».

Μικρή αύξηση στον δείκτη θετικότητας
Περισσότερες πληροφορίες για την επιδημιολογική εικόνα έδωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως τα πράγματα εξελίσσονται καλά εκτός από χτες που καταγράφηκε μία μικρή έξαρση στο δείκτη θετικότητας.

Όπως εξήγησε ήταν αποτέλεσμα της Κυριακής καθώς ελέγχθηκαν μόνο αυτοί που είχαν συμπτώματα και ήταν πολύ πιθανό να είναι θετικοί ή υπήρχε κάποιος λόγος να κάνουν PCR.

Να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν έρθει στη χώρα μας η ινδική μετάλλαξη
Η κ. Λινού εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 την ελπίδα να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν έχουμε και στη χώρα μας πολλά περιστατικά ινδικού στελέχους, το οποίο είναι πολύ μεταδοτικό. «Έαν προλάβουμε δεν θα βιώσουμε έξαρση ξανά και θα μπούμε στο ’22 με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι αργήσαμε στην αρχή αλλά όπως είπε τώρα είναι αυτό που θα έπρεπε να πετύχουμε από την αρχή, λίγο πάνω από 100.000 δόσεις την ημέρα. “Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αύξηση αλλά αυτό θα ισχύσει εφόσον έχουμε περισσότερα εμβόλια».

Τα νεότερα στοιχεία για τις μεταλλάξεις
Πάντως από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την περίθαλψη είναι σαφώς βελτιωμένοι.

«Φέτος η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, σε διαφορετικές συνθήκες από ό,τι έγινε πέρυσι, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Υπάρχει μια κάμψη στα επιδημιολογικά δεδομένα, βελτιώνεται η κατάσταση και αυτοί οι δείκτες είναι που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Φέτος έχουμε περισσότερα όπλα, σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε τα εμβόλια, αναπτύσσεται το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, έχουμε τα self tests ως επιπλέον εργαλείο για να έχουμε μια σαφή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Όλοι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα με ασφάλεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ποιο στέλεχος κυριαρχεί στην Ελλάδα
Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε και στοιχεία για τις μεταλλάξεις. «Γνωρίζετε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το Β117, γνωστό και ως βρετανικό στέλεχος. Πιο συγκεκριμένα, τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν ταυτοποιηθεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν ως εξής: Χίλια εννιακόσια τριάντα τρία ταυτοποιήθηκαν ως Β117, που είναι το βρετανικό στέλεχος και τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία, εκ των οποίων χίλια εννιακόσια τριάντα ένα ήταν εγχώρια και δύο σχετιζόμενα με ταξίδι, πεντακόσια σαράντα οκτώ ταυτοποιήθηκαν ως τρία άλλα στελέχη, το Β11318, Β1351 και το Β16722, με την πλειονότητα να προέρχεται από στοχευμένο έλεγχο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού με θέμα: «Έλλειμα αξιολόγησης των self-tests – αδιαφάνεια για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον έλεγχο των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα».

«Από τη πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είπε και τόνισε ότι το self test είναι ένα εργαλείο το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά στη στρατηγική μας για την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα. Και αυτό κάναμε. Ούτε σταμάτησαν οι έλεγχοι PCR ή ταχέων αντιγονικών τεστ ούτε πρόκειται να σταματήσουν και μάλιστα αυξάνονται.

Το δε εργαλείο αυτό με επιτυχία χρησιμοποιείται και από άλλες χώρες, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, στα σχολεία και σε άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε: «Είναι μια μέθοδος, ένα εργαλείο που ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όλους, προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα και να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού».

Τσακρής: Βλέπουμε τις μεταλλάξεις εκεί που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Στην Ευρώπη υποχωρεί το τρίτο κύμα της πανδημίας που ήταν ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηρίστηκε από την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή. «Αυτή την στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει κυρίως ο αριθμός των νοσηλειών».

«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, αλλά θα δούμε να μειώνεται μέσα στον Ιούνιο και ο αριθμός των θανάτων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι υπό έλεγχο», σημείωσε.

Όπως είπε όλη η επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στις μεταλλάξεις που θα επικρατήσουν από το Φθινόπωρο και μετά. «Βασιζόμαστε κυρίως από τα επιστημονικά δεδομένα με τις πανδημίες της γρίπης. Δεν έχουμε ιστορικό με πανδημία κορωνοϊού. Πιστεύουμε ότι είχαμε πανδημίας μέσα στον 19ο αιώνα με κορωνοϊό αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Έχει σημασία για το πως θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία σε ένα εποχικό ιό».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο μεγάλες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις εκεί που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Στην Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία. Δίνουμε την δυνατότητα στον ιό να μεταλλαχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.», πρόσθεσε.