Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία και υπερτοπικές μετακινήσεις – Γραμμή εμβολιασμού και για τους άνω των 30 ετών

Ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις ημερομηνίες σταθμούς ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων. Πρώτος σταθμός η 3η Μαΐου με άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και την παράτασης της κυκλοφορίας έως τις 23.00. Η εστίαση ανοίγει με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τήρηση των γνωστών μέτρων υγιεινής.

Δεύτερος σταθμός η 10η Μαΐου με άνοιγμα των γυμνασίων και των δημοτικών, επίσης με αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους και τήρηση κανόνων υγείας.

Τρίτος σταθμός στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού με προδιαγραφές για εμβολιασθέντες αλλά και αυτούς που θα ταξιδεύουν με τεστ. Επίσης απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για τους πολίτες, ενώ ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες του πολιτισμού. Προϋπόθεση για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως υπογράμμισε, είναι να μην έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος είναι “ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού”.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά μια νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες άνω των 30 ετών. Όπως σημείωσε: “Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα”.