Πως αποτιμούν τα στρατόπεδα των τριών υποψήφιων στο ΚΙΝΑΛ τις εκδηλώσεις στην Πάτρα

Την τιμητική της είχε η Αχαΐα τις προηγούμενες ημέρες, αφού οι τρεις ισχυρότεροι πόλοι για τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Πάτρα.

Την αρχή έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας με το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνάντησε στελέχη του κόμματος στα γραφεία του κόμματος, στην πλατεία Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία, γεγονός που δεν κινητοποίησε εκτεταμένα το στρατόπεδό του. Για την εν λόγω παρουσία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κόμματος. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως «όσοι βρέθηκαν εκεί πήγαν αυθόρμητα και πως εάν υπήρχε κινητοποίηση οι παρευρισκόμενοι θα ήσαν κατά πολύ περισσότεροι», ενώ κατά άλλους, «περιμέναμε περισσότερους φίλους του πρώην πρωθυπουργού στο σημείο, ακόμη και χωρίς παρότρυνση, στη γενέτειρα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

 «Με νέους ανθρώπους»

Ενδιαμέσως, υποστηρικτές της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, παρουσία του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του πρώην γραμματέα επικοινωνίας, Παναγιώτη Βλάχου, πραγματοποίησαν μια ογκώδη συγκέντρωση, με την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Κατά τα στελέχη που στηρίζουν τον κ. Ανδρουλάκη, «η συγκέντρωση έστειλε μήνυμα νίκης και προοπτικής, πολλώ δε μάλλον αφού έσπευσε τόσος πολύς κόσμος χωρίς μάλιστα την παρουσία του Ευρωβουλευτή εκείνο το απόγευμα».

Ικανοποίηση στο στρατόπεδο Λοβέρδου

Απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκέντρωση στην Πάτρα εμφανίζονται και οι προσκείμενοι στον πρώην Υπουργό, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιο για την ηγεσία, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος βρέθηκε για ακόμη μια φορά στον τόπο καταγωγής του. Σύμφωνα με τους ίδιους, «ήταν η πρώτη πολλή μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτρα, ενώ θα ακολουθήσει κι άλλη».

Επικοινωνιακές συγκρούσεις

 Στο παρασκήνιο, πάντως, υποστηρικτές των τριών προσώπων προσπαθούν -και επικοινωνιακά- στον απόηχο των εκδηλώσεων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα να πείσουν τους φίλους του Κινήματος σχετικά τον όγκο των συγκεντρώσεων, ωστόσο οι απόψεις συγκρούονται. Για παράδειγμα, στελέχη προσκείμενα σε άλλους υποψήφιους ανέφεραν πως: «η εκδήλωση Λοβέρδου θα μπορούσε να ήταν πιο μεγάλη, δεδομένου ότι υπήρξε έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα τις προηγούμενες ημέρες».  Επιπροσθέτως, καυτηριάστηκε από μερίδα μελών του κόμματος «η μη κάθοδος του κ. Ανδρουλάκη στην Πάτρα» όπως και το ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Αχαΐα». Για τους γνώστες πάντως της κομματικής και πολιτικής σκακιέρας, δεν μετράει πάντοτε ο αριθμός των παριστάμενων αλλά τα μέλη και οι φίλοι που μπορεί να κινητοποιήσει ο καθένας τους. «Καλύτερα 100 άτομα και αυτό να μεταφράζεται σε 1000 ψήφους, παρά 300 και όλοι μαζί να κινητοποιούν 500 άτομα», έλεγαν χαρακτηριστικά στο «Νεολόγο» των Πατρών.

Οδηγούν την κούρσα

Σε πανελλαδικό επίπεδο οι τρεις προαναφερόμενοι υποψήφιοι φαίνεται πως οδηγούν την κούρσα, ενώ έχουν όλοι σαφείς πιθανότητες εισόδου στον δεύτερο γύρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχοντας ένα πιστό ακροατήριο χρόνων, ο Νίκος Ανδρουλάκης με ενδυναμωμένο μηχανισμό σε όλη τη χώρα και ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό την προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο, ο πρώην Υπουργός που επενδύει και στο παλιό ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πλήττεται λίγο περισσότερο από την κάθοδο του κ. Παπανδρέου με τον οποίο συνδέονται εσωπαραταξιακά και συναισθηματικά στελέχη και βουλευτές του παραδοσιακού χώρου. Από την άλλη ο Ευρωβουλευτής δείχνει να έχει πρόσβαση σε όλο το κομματικό φάσμα, γεγονός που του δίνει πόντους για τον δεύτερο γύρο.

Επιφύλαξη για τις δημοσκοπήσεις

Πάντως, «όλες οι δημοσκοπήσεις, φανερές ή κρυφές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν πολιτικά στελέχη και δημοσκόποι, εξηγώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο μια έρευνα με πολύ μεγάλο δείγμα, θα μπορούσε να δώσει ασφαλές συμπέρασμα, εστιασμένη μόνο στο ΚΙΝΑΛ.

«Αυτόνομη πορεία»

Με αφορμή μάλιστα πρόσφατη δημοσκόπηση όπου εκτός από τα ποσοστά που καταγράφονται για κάθε υποψήφιο για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνεται ότι κατά 65% στο ΚΙΝΑΛ θέλουν κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, το γραφείο Τύπου του κόμματος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Καταγγέλλει πως, «εδώ και καιρό συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες -που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα οργανισμών- επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ. Με υποταγμένο σε αυτήν, στρατηγικό και πολιτικό λόγο».

Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ως ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα, είναι και θα είναι οριοθετημένο απόλυτα απέναντι στη δεξιά» και επικαλείται ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου, μετά την εισήγηση της αείμνηστης προέδρου Φώφης Γεννηματά, στις οποίες όπως αναφέρει «συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις».