Προ των πυλών αποφάσεις του ΣΚΕΑΝΑ για λουκέτο σε καφέ και εστιατόρια

Με την ένδειξη ΚΛΕΙΣΤΟ θα βρουν οι Πατρινοί όλα τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα μετά από απόφαση τοου ΣΚΕΑΝΑ.

Η κινητοποίηση είναι η απάντηση των καταστηματαρχών στα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο, αλλά και στα παλιά που έχουν κάνει τη ζωή τους δύσκολη και τους έχουν μετατρέψει από μαγαζάτορες σε ελεγκτές όπως λένε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από το πρωί γίνεται συλλογή υπογραφών μελών του ΣΚΕΑΝΑ για το κλείσιμο της ερχόμενης Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, με ομόφωνα έως ώρας αποτελέσματα.

Η κινητοποίηση αυτή γίνεται για μια σειρά προβλημάτων που αφορούν την Εστίαση στον καιρό του κορωνοϊού και έχουν κάνει τη ζωή τους δύσκολη. Μέσα στο πακέτο των αιτημάτων θα είναι ακόμη και οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος που έφτασαν στα γραμματοκιβώτιά τους ως απόρροια των αυξήσεων στο ρεύμα.
Τα τελευταία μέτρα τα οποία θα συνοδεύονται και από εντατικούς ελέγχους, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, καθώς ήδη η μειωμένη πελατεία, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ράπιντ τέστ τα οποία θα μετατρέψουν σε πολυτέλεια ακόμη και το να πιεί κανείς έναν καφέ.

Υπνεθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ο ΣΚΕΑΝΑ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σε ανακοίνωση του ο ΣΚΕΑΝΑ – Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας εκφράζει την έκδηλη αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών και υπογραμμίζει πως 2 χρόνια τώρα ότι ζήτησε και αποφάσισε η κυβέρνηση για την προστασία από τον covid το έκαναν. Ωστόσο διερωτώνται απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση για πόσο η εστίαση θα αντέχει να σηκώνει το βάρος της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας.

Το κείμενο του ΣΚΕΑΝΑ αναλυτικά έχει ως εξής:

Δύο χρόνια, Κύριοι της Κυβέρνησης,

Ζητήσατε εμβόλια, είπαμε ναι

Ζητήσατε μάσκες και μέτρα στα μαγαζιά μας, είπαμε ναι

Ζητήσατε αποστάσεις, είπαμε ναι

Μας αναγκάσατε να γίνουμε ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αστυνομεύουμε τα ίδια μας τα μαγαζιά, το κάναμε.

Μας αναγκάσατε να έχουμε smartphone, tablet και internet στις επιχειρήσεις μας για να μπορούμε να εκτελούμε τους ελέγχους, το κάναμε.

Μας ζητήσατε να εφαρμόσουμε κοινωνικό διαχωρισμό στους πελάτες μας, σε εμβολιασμένους και μη, το κάναμε.

Τώρα μας ζητάτε να τους αποκλείσουμε και από τους εξωτερικούς χώρους, ζητώντας rapid test, κάνοντας μας σχεδόν απαγορευτικούς και μειώνοντας μας κι άλλο το εν δυνάμει πελατολόγιο μας.

Εφόσον λοιπόν επιβάλλετε τεστ στον κόσμο για να διασκεδάσει, να ξεχαστεί και να περάσει όμορφα, ας εφαρμοστεί τουλάχιστον το μέτρο αυτό, με την δυνατότητα που δίνει και για τους εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα με όλους τους περιορισμούς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια, την μετακίνηση, το κόστος υλικών, τα τρόφιμα, τα υλικά συσκευασίας καθώς επίσης και τα υπέρογκα πρόστιμα.

Για πόσο πιστεύετε ότι η εστίαση αντέχει να σηκώνει το βάρος της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας;

Έχετε αναλογιστεί πόσα ήταν τα έσοδά σας από την ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης;

Έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να πτωχεύουν η μία μετά την άλλη καθώς και τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων που θα προκύψουν;

Έχετε αναλογιστεί το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έρχεται;

ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΑΝΑ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της εστίασης η κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί όπου αναμένεται την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου τα καταστήματα να κατεβάζουν ρολά

Η Εστίαση Πάτρας εξέδωσε ανακοίνωση που εξηγεί αναλυτικά τους λόγους: «Ως μέλη του ΣΚΕΑΝΑ και της διοικούσας επιτροπής Εστίαση Πάτρας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε το σύνολο των συναδέλφων μας, σχετικά με την ανακοίνωση περί απεργίας την ερχόμενη Δευτέρα 08/11/2021.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε γκάλοπ μεταξύ των μελών της ομάδας Εστίαση Πάτρας σχετικά με την πρόθεση για συμμετοχή σε πιθανή απεργία στις 15/11/2021. Η ενέργεια αυτή λόγω των ΚΟΙΝΩΝ προβλημάτων του κλάδου κρίναμε σκόπιμο να κοινοποιηθεί και στην ομάδα του ΣΚΕΑΝΑ στην οποία είμαστε αποκλεισμένοι.

Από την στιγμή της ανάρτησης και μέσα σε λίγα λεπτά ανακοινώθηκε απεργία στις 08/11/2021 Δευτέρα, θέλοντας να προλάβουν τι ; Εμείς δεν είχαμε ανακοινώσει καν το αποτέλεσμα της πρόθεσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι την Δευτέρα 08/11/2021 πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης στην Τρίπολη, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Δήμου Τρίπολης.

Η συμμετοχή μας σε αυτό ήταν και ο λόγος πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δημοσκόπησης ώστε να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί στην πόλη μας. Είναι άκρως επικίνδυνο να υπάρξει διαχωρισμός και στοχοποίηση συναδέλφων ως απεργοσπάστες ή διασπαστές ή επιφανείς ή όποιο άλλο επίθετο επινοήσουν αυτή την εβδομάδα, επενδύοντας στην αγωνία και την αγανάκτηση των συναδέλφων μας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Στο πανελλήνιο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις για συντονισμό η όχι δράσεων. Σας θυμίζουμε την ντροπιαστική για τον κλάδο μη ολοκλήρωση της δράσης «τα κλειδιά της εστίασης». Σκοπός της εστίασης δεν πρέπει να είναι το αυτομαστίγωμα της κλείνοντας τις επιχειρήσεις μας αλλά η ανάδειξη του πολιτικού κόστους που θα έχουν όσοι μας αγνοούν .

Ο σύλλογος σε λίγες ημέρες έχει εκλογές. Είναι οδυνηρό να καπηλεύεται η αγωνία για επιβίωση των επιχειρήσεων συναδέλφων στον βωμό προσωπικών συμφερόντων».