Πατρινοί «συνασπίζονται» και προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη για την ακρίβεια!

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τις ανατιμήσεις, και ενώ μέχρι και η Γαλλία «ασπάζεται» το μοντέλο «Αδωνι» για το καλάθι του νοικοκυριού (με 20 προϊόντα στην αρχή) φαίνεται πως κάποιοι συνεχίζουν το «πάρτι» των ανατιμήσεων εκμεταλλευόμενοι το «μπάχαλο» που επικρατεί. Καταναλωτές και από την Πάτρα προσφεύγουν μαζί με άλλους στην Δικαιοσύνη, αφού όπως είναι γνωστό ήδη κάποιες βιομηχανίες ακόμη και ειδών διατροφής (γιαούρτι κλπ)  έχουν μειώσει το περιεχόμενο συσκευασιών από 5% έως 30%, ενώ παράλληλα… αυξάνουν και την τιμή. Καταναλωτές από την Πάτρα κάνουν ευθέωςλόγο για «τρικ» ορισμένων εταιρειών θυμίζοντας την δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη πως η μείωση του όγκου ή του βάρους του περιεχομένου είναι… παράνομη πράξη!

Εχει παρατηρηθεί ότι κάποιες βιομηχανίες τοπθετούν το μικρότερο περιεχόμενο στην αρχική συσκευασία! Για παράδειγμα σε κάποια σαμπουάν η ποσότητα έχει μειωθεί από τα 400ml στα 360ml και η μικρότερη ποσότητα περιέχεται στην αρχική συσκευασία των 400ml.

Ετσι με τον τρόπο αυτό υπάρχει σαφέστατη παραπλάνηση του καταναλωτή  καθώς πληρώνει το ίδιο ή περισσότερο για μικρότερη ποσότητα. Άλλο ένα τρικ” είναι η αυτοκόλλητη ετικέτα με τα πολύ μικρά γράμματα που τοποθετείται σε ορισμένα προϊόντα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πρέπει να γυρίσει ανάποδα τη συσκευασία για να δει τις ποσότητες.

19 μηνών αυξήσεις!

Ένα σερί 19μηνων αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και πλέον στις αρχές του 2023 καταγράφονται αυξήσεις σε γαλακτοκόμικά και αυγά της τάξης 2-7%. Συνολικά δηλαδή 32,6% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Φωτιά είναι όμως οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά. Στο 18,1% είναι είναι η αύξηση έως τώρα στις τιμές και προβλέπονται νέες ανατιμήσεις +7%.Συνολικά δηλαδή μιλάμε για αυξήσεις 25,1%. Στα λαχανικά οι τιμές τον τελευταίο χρόνο ανέβηκαν κατά 13,1%.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα είδη άμεσης κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 18,1%, η ομάδα Διατροφή παρουσιάζει αύξηση 15,5%, τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν κατά 25,6% σε ένα χρόνο, τα έλαια 21,7%, το ψωμί και τα δημητριακά 18,1%, τα κρέατα 17,8%, τα λαχανικά 13,1%.

Μέσα στον Ιανουάριο (μέχρι το τέλος του μηνός) τα γάλατα, τα επιδόρπια, τα γιαούρτια αναμένεται να  αυξηθούν 15-25%, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο και τα απορρυπαντικά από 10 έως 20% και τα αλκοολούχα ποτά, τα μπισκότα και τα ζαχαρώδη από 3 έως5%