ΠΑΤΡΑ: Πουλάνε vape… σε 12χρονα! Σάλος στα Γυμνάσια της πόλης!

Πιτσιρίκια της Α’ Γυμνασίου κάποια δεν έχουν κλείσει τα 13 σχηματίζουν μικρές παρέες στα Ψηλαλώνια, την Τριών Ναυάρχων και τον μώλο της Αγίου Νικολάου αλλά και πιο κεντρικά… στο μέσον της Πλ. Γεωργίου και το σημείο… γεμίζει καπνό! Εχουν βρει τον μπελά τους Πατρινοί γονείς και η «τιμωρία» πηγαίνει σύννεφο! Αλλά αρκεί αυτή; Ο χειρισμός μιάς τέτοιας κατάστασης αποτελεί καθημερινό «πονοκέφαλο» για εκατοντάδες γονείς στην Πάτρα! Μέχρι και … στόρι στο ίνσταγκραμ γίνονται τα “vape” κατορθώματα της πιτσιρικαρίας!

Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ανάμεσα στις νεανικές ηλικίες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στην Πάτρα η επιβλαβής συνήθεια του vaping εξελίσσεται σε επιδημία για τους νέους! Μέχρι και στα σχολεία «ατμίζουν» κάτω από την μύτη και τα μάτια των καθηγητών! Η χρήση του κανονικού τσιγάρου έχει περιοριστεί αλλά το ηλεκτρονικό… είναι «στα καλύτερά του»! Ελεγχος… μηδέν! Περίπτερα και άλλα σημεία πώλησης «καπνικών προϊόντων» προκειμένου να γεμίσει η τσέπη των ιδιοκτητών πωλούν… με τη σέσουλα, τέτοια τσιγάρα ακόμη και… σε 12χρονα! Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1000 ευρώ για την πώληση τσιγάρων σε ανήλικους αλλά… ποιος υπολογίζει το νόμο. «Για τον μπαμπά μου είναι» θα πει ο ανήλικος και σιγά μην σκεφθεί ο πωλητής… να ζητήσει στοιχεία! Του πουλάει το προϊόν γνωρίζοντας ότι ο μικρός λέει ψέματα, αλλά μόνο έτσι θα βάλει τα ευρώ… στο ταμείο!

Ετσι τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ανάμεσα στις νεανικές ηλικίες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με μελέτη οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους νέους στο vaping είναι η γεύση και η ψυχαγωγία, με ένα ποσοστό 63%, ο πειραματισμός που χαρακτηρίζει τους νέους προσθέτει ένα 29%, ενώ η αντικατάσταση των παραδοσιακών τσιγάρων καλύπτει ένα πενιχρό, αλλά άξιο αναφοράς 7%. Ο μιμητισμός καταλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των νέων να ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κάτι το οποίο ισχύει, διαχρονικά, και με τα κανονικά τσιγάρα. Η επιρροή από τους συνομηλίκους, αλλά και από τους γονείς συμβάλλει καθοριστικά στην επιδείνωση του φαινομένου.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του vaping στις εφηβικές ηλικίες διαδραματίζουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και κυρίως το ίνσταγκραμ οι οποίες φιλοξενούν διαφημιστικά μηνύματα, εκμεταλλευόμενες τη διάθεση και την πρόθεση των νέων.

Το περασμένο Σάββατο μία παρέα μαθητών της Α’ Γυμνασίου από κεντρικό Γυμνάσιο της Πάτρας συναντήθηκε στο μώλο! Ο ένας μαθητής είχε μαζί του ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το έδωσε και στους άλλους για δοκιμή. Δύο εξ αυτών «δοκίμασαν» και την επόμενη μέρα. Ενας χωρίς να καταλαβαίνει τις συνέπειες και ότι θα «εντοπιστεί» από τους γονείς του… το έκανε και «στόρι» στο ίνσταγκραμ! Η μαγκιά με το κάπνισμα της δεκαετίας του 80 έγινε «μαγκιά με vape» την δεκαετία του ’20! Μαθήτρια της δευτέρας γυμνασίου μίλησε στην «Π»: «Πολλοί συμμαθητές που κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμη και στα διαλείμματα κρυφά»! Δύο μαθητές της Α’ Γυμνασίου από κεντρικό Γυμνάσιο παραδέχτηκαν στους γονείς τους πως «ατμίζουν»! Βάζοντας μάλιστα τα κλάματα και αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό που έκαναν παρασυρόμενοι από τον «κολλητό» δεν ήταν μαγκιά! Γνωστή Πατρινή από τον χώρο του εμπορίου σκέφθηκε μέχρι και να αλλάξει σχολικό περιβάλλον στον γιο της για να τον προστατεύσει από τις «κακές παρέες»! Στα σχολεία της Πάτρας τα αγόρια «ατμίζουν» περισσότερο από τα κορίτσια, όχι όμως ότι δεν υπάρχουν και δεσποινίδες που ασχολούνται με το… «άθλημα»! Από την άλλη πλευρά οι Αρχές… σφυρίζουν αδιάφορα και δεν προβαίνουν σε κανέναν έλεγχο σε περίπτερα κλπ. Ετσι ο περιπτεράς της γειτονιάς ή της Πλατείας συνεχίζει να «κονομάει» πουλώντας καπνό… σε ένα 12χρονο! Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το αν έχει επιβληθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Πάτρα… έστω και ένα πρόστιμο για παράνομη πώληση καπνικού προϊόντος σε ανήλικο! Μουσική τραπ με σεξιστικούς στίχους και περίσσεια μαγκιά, vape και άλλα πολλά… «σπρώχνουν» την  νεολαία στον «γκανγκτερισμό» όπως τα ίδια τα παιδιά χαρακτηρίζουν αυτήν την συμπεριφορά. Οι «γκάνγκστερς» κατακτούν τα Γυμνάσια και οι γονείς.,.. προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα! Και η Πολιτεία παρακολουθεί σαν… Χάνος όλα όσα συμβαίνουν!