ΠΑΤΡΑ: Παιδιά που χάνουν γονείς και παππούδες από covid – Το δράμα του Δημήτρη

Πριν από μερικούς μήνες ο 18χρονος Δημήτρης Καρακώστας είχε συγκινήσει τους πάντες με την ιστορία του: ένα παιδί που έχασε και τους δυο γονείς του από κορονοϊό αλλά παρ’ όλα αυτά κατάθεσε να αριστεύσει στις πανελλαδικές. Φαίνεται όμως πως είναι μόνο ένα από τα παιδιά που γίνονται έμμεσα θύματα της πανδημίας.

Η μια μετά την άλλη οι μελέτες για τις παράπλευρες απώλειες που προκαλεί η πανδημία στα παιδιά έρχονται στο φως. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων από κορονοϊό, ένα παιδί χάνει το γονιό του. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως, κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει από Covid-19 γονιό, παππού, γιαγιά.

Το θέμα με τις απώλειες που βιώνουν τα παιδιά ανέδειξε στην ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

H «κρυφή πανδημία της ορφάνιας», ήταν, επίσης, το θέμα που ανέδειξε επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με την οποία 1,5 εκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως καταδικάστηκαν να ζουν με το βαρύ πένθος της απώλειας ενός γονιού ή φροντιστή τους εξαιτίας της πανδημίας, καθώς, επίσης, και με τις συνακόλουθες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.