ΠΑΤΡΑ: Κατεβάζουν ρολά στην εστίαση… αλλά κάποιοι διαφωνούν!

Ο κύβος… ερρίφθη! Η εστίαση στην Πάτρα βγαίνει μπροστά «απαντώντας» με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, η απόφαση του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Εστίασης Ν. Αχαΐας δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι εκτιμούν, πως η κινητοποίηση για να είναι επιτυχημένη και αποτελεσματική θα έπρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα. Πρόκειται για τους καταστηματάρχες που εκπροσωπούνται από το νέο φορέα #εστίασηΠάτρας, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΚΕΑΝΑ, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για την κινητοποίηση της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ εμφανίστηκαν ανυποχώρητο, επισημαίνοντας ότι μπορεί η απόφαση της απεργίας να μην είναι δεσμευτική, όμως, αποτελεί τη μοναδική λύση για να γίνει αντιληπτό στους κυβερνώντες ότι ο κλάδος δεν αντέχει άλλα μέτρα… Μάλιστα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Δευτέρας, την οποία στηρίζουν κι άλλα σωματεία εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.

«Όπως είχαμε προαναγγείλει ο μόνος δρόμος για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, αποτελώντας εύκολο στόχο με τη δικαιολογία της πανδημίας, είναι οι κινητοποιήσεις. Ο Σύλλογός μας αποφάσισε να προχωρήσει σε κλείσιμο των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στις 11 το πρωί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιάννης Σπυρόπουλος, ενώ όσον αφορά την διαφορετική θέση που εξέφρασαν συνάδελφοί του, τόνισε πως «όλοι είναι μέλη του ΣΚΕΑΝΑ και η απόφασή μας για την κινητοποίηση της Δευτέρας δεν είναι δεσμευτική. Ήρθαν εκπρόσωποι στο σύλλογο και συζητήσαμε».

«ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΑΤΡΑΣ»: ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Εστίαση Πάτρας» αναφέρει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την κινητοποίηση της Δευτέρας, επισημαίνοντας πως «ως μέλη του ΣΚΕΑΝΑ και της διοικούσας επιτροπής Εστίαση Πάτρας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε το σύνολο των συναδέλφων μας, σχετικά με την ανακοίνωση περί απεργίας την ερχόμενη Δευτέρα 08/11/2021.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε γκάλοπ μεταξύ των μελών της ομάδας Εστίαση Πάτρας σχετικά με την πρόθεση για συμμετοχή σε πιθανή απεργία στις 15/11/2021. Η ενέργεια αυτή λόγω των κοινών προβλημάτων του κλάδου κρίναμε σκόπιμο να κοινοποιηθεί και στην ομάδα του ΣΚΕΑΝΑ στην οποία είμαστε αποκλεισμένοι.  Από την στιγμή της ανάρτησης και μέσα σε λίγα λεπτά ανακοινώθηκε απεργία στις 08/11/2021 Δευτέρα, θέλοντας να προλάβουν τι; Εμείς δεν είχαμε ανακοινώσει καν το αποτέλεσμα της πρόθεσης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι την Δευτέρα 08/11/2021 πραγματοποιείται το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης στην Τρίπολη, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Δήμου Τρίπολης.

Η συμμετοχή μας σε αυτό  ήταν και ο λόγος πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δημοσκόπησης ώστε να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί στην πόλη μας. Είναι άκρως επικίνδυνο να υπάρξει διαχωρισμός και στοχοποίηση συναδέλφων ως απεργοσπάστες ή διασπαστές  ή επιφανείς ή όποιο άλλο επίθετο επινοήσουν αυτή  την εβδομάδα, επενδύοντας στην αγωνία και την αγανάκτηση  των συναδέλφων μας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Στο πανελλήνιο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις για συντονισμό η όχι δράσεων. Σας θυμίζουμε την ντροπιαστική για τον κλάδο μη ολοκλήρωση της δράσης «τα κλειδιά της εστίασης». Σκοπός της εστίασης δεν πρέπει να είναι  το αυτομαστίγωμα της κλείνοντας τις επιχειρήσεις μας αλλά η ανάδειξη του πολιτικού κόστους που θα έχουν όσοι μας αγνοούν. Ο σύλλογος σε λίγες ημέρες έχει εκλογές. Είναι οδυνηρό να καπηλεύεται η αγωνία για επιβίωση των επιχειρήσεων συναδέλφων στον βωμό προσωπικών συμφερόντων».