ΠΑΤΡΑ: καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων και εκβιάζουν… για να τους το δώσουν πίσω

Το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ήταν να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Ένα μέρος των εργοδοτών το κατέβαλλε αφού γνωρίζει τις επιπτώσεις που υπάρχουν στον νόμο σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην κατάθεση του.

Patates

Από την άλλη βέβαια αρκετοί από τους εργαζομένους, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιμένουν, δείχνοντας μια ανοχή και έχοντας εμπιστοσύνη στον εργοδότη τους ότι θα τους το καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, σε πολλές από τις περιπτώσεις εργοδοτών το δώρο Χριστουγέννων, καταβάλλεται πλέον την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν το κατάστημα ή κάθε επιχείρηση έχει κάνει ένα τζίρο από την εορταστική περίοδο, πληρώνοντας τους υπαλλήλους της.

Όμως είναι δεδομένο ότι και σε αυτήν την εορταστική περίοδο, υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους εργαζομένους για το δώρο των Χριστουγέννων και το αν εντέλει το πάρουν.

Αβεβαιότητα που έρχεται για να συμπληρώσει η αναδουλειά και η μειωμένη κίνηση που υπάρχει στην αγορά, συγκριτικά πάντα με το ότι έχουμε γιορτές. Έτσι, σύμφωνα με εργαζομένους που γνωρίζουν καλά αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε χρόνο, είναι σίγουρο ότι και φέτος θα υπάρξουν παραβάσεις, με εργοδότες να παίζουν τους… Αμερικάνους.

Το ζήτημα είναι αν υπάρξουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα αρμόδια όργανα από τη στιγμή που κυριαρχεί μια μορφή ομερτά, με πολλούς εργαζόμενους να φοβούνται μήπως χάσουν την εργασία τους, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε μία τέτοια διαδικασία.

Όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, αναμένεται και φέτος να υπάρξουν περιπτώσεις εργοδοτών που θα καταθέσουν το δώρο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων τους, ζητώντας το στη συνέχεια πίσω, αποφεύγοντας έτσι τις συνέπειες του νόμου.