ΠΑΤΡΑ: Η υπόθεση των 9 που βίωσαν…. την εμπορία ανθρώπων

Μέσα σε κλίμα αντιφατικότητας και μιας κρίσιμης διαφωνίας με την έδρα, κύλησε η ακροαματική διαδικασία της δίκης για το «εμπόριο ανθρώπων» στη Χαλανδρίτσα. Πρόκειται για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει το ποανελλήνιο τον Μάρτιο του 2015, όταν 9 Ρουμάνοι εργάτες Πτηνοτροφικής Μονάδας είχαν καταγγείλει ότι εργάζονταν υπό καθεστώς ψυχολογικής βίας και σε συνθήκες άθλιας διαβίωσης.

Η σφοδρή διαφωνία προέκυψε όταν η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Αιγίου ζήτησε να αναγνωσθούν οι καταθέσεις των 9 απόντων ξένων εργατών. Κρίθηκε από την πλευρά της σκόπιμο κάτι τέτοιο, διότι, όπως υποστηρίχθηκε, δεν είχαν τη δυνατότητα της κλήτευσης για κατάθεση, επειδή είναι άτομα «αγνώστου διαμονής».

Η εισήγηση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης – δικηγόρου Πατρών Θόδωρου Χρονόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι στην ανάκριση οι εργάτες είχαν δώσει τις διευθύνσεις τους στη Ρουμανία, αλλά δεν κλητεύτηκαν… Τελικά, το προεδρείο αποφάσισε να αναγνωσθούν οι καταθέσεις, οι οποίες ήταν άκρως επιβαρυντικές για τον ιδιοκτήτη της Πτηνοτροφικής Μονάδας και τον επιστάτη του.

Ωστόσο, σε υπερασπιστικό επίπεδο, ο τέως νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος – Σερέτης – που μέχρι το 2016 είχε την επίβλεψη των έργων στις εγκαταστάσεις, – υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες περί άσχημων συνθηκών διαβίωσης των εργατών.

«Σαν μηχανικός, μαζί με τον γιο μου, κατασκευάσαμε κτίρια εφάμμιλα άνετων ξενοδοχείων. Ολα τα δωμάτια που διέμεναν οι εργάτες είναι 20τ.μ. το καθένα, με δύο κρεβάτια, καλοριφέρ και κάθε άλλη άνεση. Οπως κατασκευάσαμε το διπλανό σπίτι του κατηγορούμενου, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο φτιάξαμε και τους ξενώνες των Ρουμάνων εργατών…».

Από την πλευρά του, ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης – δικηγόρος Πατρών Χρήστος Τσόλκας σχολίασε σκωπτικά: «Οι Ρουμάνοι, κυρία πρόεδρε, μόνο ρουμ σέρβις δεν είχαν…».

Λόγω του προκεχωρημένου της ώρας, η ακροαματική διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και το ΜΟΔ Αιγίου αποφάσισε να συνεχισθεί η δίκη στις 11 Φεβρουαρίου.