Πάτρα: Σύληση τάφων και κλοπή οστών στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο

Μακάβριες εικόνες ντροπής στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών, με σπασμένα οστεοφυλάκια σε συλημένα μαυσωλεία και οστά τεθνεώτων σε κοινή θέα, ή ακόμα χειρότερα, πεταμένα εδώ και εκεί. Καταστάσεις που αποτελούν περιύβριση νεκρών, προσβάλλουν την ιστορία και τον Πολιτισμό της Πάτρας.

Ανάμεσα στους βεβηλωμένους περικαλλείς ναΐσκους και το κοινό ταφικό μνήμα της οικογένειας Κόγκου και της οικογένειας Τριάντη, η οποία εκτός των άλλων, έχει αναδείξει δήμαρχο Πατρέων, αλλά και μεγάλο ευεργέτη της πόλης.

Πέρα από την αυτονόητη βεβήλωση της μνήμης των νεκρών, που συνιστά αυτή η θλιβερή κατάσταση, είναι προφανές, ότι πρόκειται και για καταστροφή σπουδαίων ταφικών μνημείων, που συγκροτούν μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, απαράμιλλου αρχιτεκτονικού και καλλιτεχνικού κάλλους. Φτιαγμένη από τη σμίλη επώνυμων γλυπτών, μαρμαρογλυπτών και λαϊκών καλλιτεχνών, που δημιούργησαν ένα υπαίθριο μνημείο για την πόλη, που αντικατοπτρίζει την πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας κατά τον 19ο αι., η οποία και δημιούργησε τη νεοκλασική Πάτρα. Δυστυχώς, αντί το κεντρικό τμήμα του νεκροταφείου να ανακηρυχθεί προστατευόμενο και διατηρητέο μνημείο, έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι…