Πάτρα: Στο εδώλιο για τα αδέσποτα ο Δήμος

Δύο ακόμα περιπτώσεις από αδέσποτα σκυλιά που οδηγούν στα δικαστήρια της Πάτρας τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, έρχονται στην επικαιρότητα.

Πρόκειται για δύο επιθέσεις που δέχτηκαν μια γυναίκα και ένας άνδρας εντός της Πανεπιστημιούπολης το διάστημα μεταξύ του περασμένου Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. 

Η πρώτη επίθεση, όπως καταγγέλλεται έγινε από έναν σκύλο και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματίσει την γυναίκα στην αριστερή της κνήμη.

Η δεύτερη έγινε με διαφορά ενός μήνα από αγέλη σκύλων που κινούνταν εντός της Πανεπιστημιούπολης, με ένα από αυτά τα σκυλιά να δαγκώνει επιφανειακά τον νεαρό φοιτητή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που καλείται να καθίσει στο εδώλιο αυτή τη φορά είναι ο Διονύσης Πλέσσας που έχει αναλάβει πλέον το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων, παίρνοντας την θέση του Παναγιώτη Μελά.

Ο τελευταίος είχε αθωωθεί από το δικαστήριο που είχε εκδικάσει την μήνυση που είχε γίνει στον δήμο της Πάτρας για το ίδιο ζήτημα από δύο αστυνομικούς της Δυτικής Αχαΐας που είχαν βρεθεί στον χώρο μεταξύ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και της Πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση του δικαστηρίου, δεν είχαν αναδειχθεί μέσα από την ακροαματική διαδικασία ζητήματα που να καταλήγουν σε ευθύνη του Δήμου.

Το… μπαλάκι των ευθυνών

Το ζήτημα για τα αδέσποτα, προκύπτει, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, από το «μπαλάκι» των ευθυνών που πετάει το κράτος στην Τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας τους παραπάνω αρμοδιότητες, χωρίς ταυτόχρονα να τους εξασφαλίζει την πρόσληψη προσωπικού και την αναγκαία χρηματοδότηση.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης και του κράτος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα με τους δήμους» τονίζει στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Διονύσης Πλέσσας.

Οι αγέλες

Επί του πρακτέου όμως τι γίνεται; Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Πάτρα εστιάζεται κυρίως στον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή φτάνουν συνεχείς καταγγελίες και μαρτυρίες στον Δήμο, για την εμφάνιση νέων αδέσποτων.

Το καταφύγιο του Δρεπάνου

Το καταφύγιο του Δρεπάνου έχει δώσει μία ανάσα σημαντική στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων, αλλά το φαινόμενο της εγκατάλειψης έχει τέτοια έκταση, ειδικότερα στην περιοχή του Ρίου, που δεν λύνει από μόνο του το όλο πρόβλημα. 

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, το διάστημα που πρέπει να μένει ένα ζώο στην δομή δεν είναι αόριστο, αλλά συγκεκριμένο, έχει ένα πλαίσιο, σύμφωνα με τον νόμο, που τονίζει ότι το σκυλί θα πρέπει να επιστέφεται στο μέρος που εντοπίζεται αφού λάβει την απαραίτητη φροντίδα (εμβολιασμό και στείρωση).

Οπότε η δομή του Δρεπάνου δεν θα μπορούσε να δώσει από μόνη της λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων αφού η αορίστου διαμονή των σκύλων θα μετέτρεπε τις δομές αυτού του είδους σε κυνοκομεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για  τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.

Γιατί στο Ρίο;

Το γιατί αφήνονται τα ζώα από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους, κυρίως στην περιοχή του Ρίου και ειδικότερα στους χώρους του ΠΓΝ Πατρών και της Πανεπιστημιούπολης, είναι ένα ερώτημα.

Αρκετοί το συνδέουν με τον σταθμό της Μέριμνας των ζώων που λειτουργούσε παλαιότερα στο χώρο και σήμερα έχει κλείσει.

Το σίγουρο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ζώων που εγκαταλείπονται, αφήνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και αυτό το έχουν διαπιστώσει πρώτοι από όλους οι φιλόζωοι και τα μέλη των οργανώσεων που τρέχουν από περιστατικό σε περιστατικό.

 «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε»

 «Εμείς από την πλευρά μας ως δήμος έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Έκλεισε η Μέριμνα για λόγους που δεν σχετίζονται με τον δήμο και κατορθώσαμε να προχωρήσουμε  στη δημιουργία της δομής του Δρεπάνου.

Κλείσαμε όλο αυτό το διάστημα συμβάσεις με κτηνιάτρους για να προχωρήσουμε το πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών, ενώ μετά από την λειτουργία της δομής προχωρήσαμε σε πρόσληψη κτηνιάτρου για την κατάλληλη στελέχωση της.

Εκπαιδεύσαμε το προσωπικό μας πάνω στο θέμα των αδέσποτων, παρά τις ελλείψεις που έχουμε σε έμψυχο δυναμικό και έχουμε εξασφαλίσει σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις πάνω από 60 τόνους ζωικών τροφών.

Κι τέλος δημιουργήσαμε αυτή τη δομή στο Δρέπανο που λειτουργεί με βάση την κείμενη νομοθεσία, με ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και όρους φιλοξενίας που προωθούν την υιοθεσία και την εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο θέμα της αγάπης για τα ζώα.

Από πού  προκύπτουν λοιπόν αυτές οι ευθύνες που μας καταλογίζουν;» τονίζει ο κ. Πλέσσας αναγνωρίζοντας ωστόσο το πρόβλημα των αδέσποτων εξακολουθεί να υπάρχει.

Μόλις 26.000 ευρώ από το κράτος σε δύο χρόνια

Κι όλα αυτά τη στιγμή, που σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, που η χρηματοδότηση από το κράτος, αναλογικά με τις ανάγκες είναι κάτι παραπάνω από ελλιπέστατη.

«Μέσα σε δύο χρόνια το κράτος έχει δώσει στον δήμο για το θέμα των αδέσποτων 26.000 ευρώ συνολικά και εμείς έχουμε ξοδέψει περισσότερα από 200.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτά το μίσθωμα που δίνουμε για την δομή του Δρεπάνου».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην δομή του Δρεπάνου που μέχρι ώρας λειτουργεί σαν καταφύγιο και χώρος φιλοξενίας, έδωσε συγχαρητήρια για τις συνθήκες διαβίωσης των ζωών και την λειτουργία της.

Στην δομή του Δρεπάνου πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο άμεσο διάστημα και το δημοτικό κτηνιατρείο, σε μία μόνιμη πλέον φάση, συνθέτοντας έτσι μια ολοκληρωμένη μονάδα για τα αδέσποτα ζώα.