Πάτρα: Στα αζήτητα δυάρια και γκαρσονιέρες εκτός κέντρου

Η περίοδος της μεγάλης ζήτησης των φοιτητικών κατοικιών έχει περάσει πλέον για την Πάτρα.Οι περισσότεροι από 5.000 πρωτοετείς φοιτητές που ήρθαν στην Πάτρα για να σπουδάζουν, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην νέα τους κατοικία, ενώ η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε για αυτούς από την 1η του μήνα.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητικών κατοικιών της Πάτρας, στις περιοχές εκτός του αστικού κέντρου, παραμένει διαθέσιμο, δηλαδή δεν έχει ενοικιαστεί καθώς δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος.

Πρόκειται κυρίως για γκαρσονιέρες και δυάρια που βρίσκονται σε περιοχές όπως το ΑΤΕΙ, το Ψαροφάι, τα Μποζαίτικα ή ακόμα και η Ανθούπολη για γειτονιές δηλαδή που βρίσκονται εκτός του κέντρου της πόλης, έστω και αν είναι σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Είναι γνωστό ότι οι φοιτητές και αυτή την χρονιά έψαξαν πρώτα για διαμερίσματα εντός του κέντρου της Πάτρας ή έστω περιφερειακά αυτού και λιγότερο για κατοικίες εκτός, ακόμα και αν γνώριζαν ότι αυτά είναι σε φθηνότερες τιμές ή σε καλύτερη κατάσταση.

Έτσι, πολλές από τις περιοχές που την δεκαετία του 2000 παρουσίασαν μια οικοδομική έξαρση, στηριζόμενες κυρίως στους φοιτητές, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επενδύουν στην φοιτητική κατοικία, έμειναν στα… αζήτητα.

Η ελπίδα πολλών ότι τα ανεβασμένα ενοίκια στο κέντρο θα έσπρωχναν τους φοιτητές σε άλλες περιοχές στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκε, αν και σίγουρα η διαθεσιμότητα στις εκτός κέντρου περιοχές, είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. 

Μπορεί η Πάτρα να είναι μια από τις πόλεις που έχουν καλή και συχνή συγκοινωνία με το κέντρο, με τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, όμως από ότι φαίνεται το βασικό κριτήριο των φοιτητών για την επιλογή της κατοικίας τους είναι να τους εξασφαλίζει μια εύκολη και άνετη πρόσβαση με τα μαγαζιά, την αγορά και γενικότερα με τη ζωή της πόλης.