Πάτρα: Ποια τέλη «φλερτάρουν» με αυξήσεις – Ο Δήμος θέλει να βάλει στο ταμείο του 27 εκατ. ευρώ

α δημοτικά τέλη για το 2024 αναμένεται να συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της δημοτικής Επιτροπής της Πάτρας, με τη δημοτική αρχή να προτείνει αλλαγές για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας διεκδικεί εδώ και χρόνια να λαμβάνει 91 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση, όπως υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να συμβαίνει, αντί των 24 εκατ. ευρώ που δίνονται σε ετήσια βάση από το κράτος. Ωστόσο, παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος και κατά τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη «μας κλέβουν» 67 εκατ. συνολικά κάθε χρόνο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, επειδή είναι αυτονόητο πως όλα τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου συνδέονται μεταξύ τους, η «Π» είχε απευθύνει ερώτημα στον κ. Πελετίδη για το αν θα δούμε εντός του 2024 αυξήσεις τελών σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για επαναφορά των κρατικών χρηματοδοτήσεων στα επίπεδα που πρέπει να δίνονται. Ο δήμαρχος είχε απαντήσει πως «η σκέψη μας δεν είναι να φορολογήσουμε τον πατραϊκό λαό. Πήραν τα χρήματα τόσα χρόνια και εμείς θέλουμε να τα δίνουν στον κόσμο. Αν έχουμε τα χρήματα που μας οφείλουν, δεν χρειαζόμαστε καν τέλη». Ουσιαστικά δηλαδή δεν είχε αποκλείσει την επιβολή τελών.

ΠΟΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΙΔΙΑ
Στην εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Διονύση Πλέσσα, που έχει ήδη σταλεί στα μέλη της επιτροπής, καθίσταται σαφές πως παραμένουν ως έχουν οι συντελεστές του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ενώ διατηρούνται οι οικιακοί συντελεστές δημοτικών τελών. Παράλληλα, παραμένει ως έχει η πλήρης απαλλαγή δημοτικών τελών στις κατοικίες που βρίσκονται πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας. Επιπλέον, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές οι 12 κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων που θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν καθόλου ή θα πληρώνουν μειωμένα τέλη.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ
Με βάση την εισήγηση που έχει σταλεί ήδη στα μέλη της δημοτικής επιτροπής προς μελέτη, εισηγείται ο καθορισμός συντελεστή δημοτικού φόρου 0,19 € στα δημοτικά διαμερίσματα Οβρυάς, Θέας, Καλλιθέας, Κρήνης, Κρυσταλλόβρυσης, Πετρωτού, Σαραβαλίου, Παραλίας, Μιντιλόγλιου, Ροϊτίκων, Ρίου Αγ. Βασιλείου, Ακταίου, Ανω Καστριτσίου, Αραχωβιτίκων, Αργυρών, Δρεπάνου, Κάτω Καστρίτσι, Πιτίτσα, Πλατάνι, Σελλά, Ψαθόπυργος και η διατήρηση του συντελεστή 0,25 σε όλες τις άλλες δημοτικές ή τοπικές κοινότητες.

Επιπλέον, θα συζητηθεί ο καθορισμός του γενικού συντελεστή δημοτικών τελών 7€/ τ.μ. για κύριους και βοηθητικούς χώρους, στις βιομηχανίες όπως ισχύουν μέχρι σήμερα και τον καθορισμό του επίσης στις αλυσίδες καταστημάτων (εστίασης, σπιτιού και εργαλείων, επίπλων και ειδών εξοχής, παιχνιδιών και ένδυσης, καλλυντικών, ηλεκτρικών ειδών, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών ημερήσιας νοσηλείας και φροντίδας, ιδιωτικές σχολές και κολέγια μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, εταιρείες ταχυμεταφορών – courier, ΚΤΕΛ, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων 3, 4, 5 αστέρων και κοινόχρηστοι χώροι καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης 3, 4, 5 κλειδιών). Το επιχείρημα για επιβολή νέων τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις είναι ότι εξάγουν πολλαπλάσιο όγκο απορριμμάτων έναντι των λοιπών επαγγελματικών ομάδων.

Επίσης θα καθοριστεί ειδικός συντελεστής 4,50 €/τ.μ., στους επαγγελματικούς καταναλωτές των πεζόδρομων του ιστορικού κέντρου, αφενός λόγω της μεγάλης προσέλευσης και επισκεψιμότητας του καταναλωτικού κοινού που εξυπηρετούν και αφετέρου λόγω της μεγάλης εμπορικότητας που έχουν οι πεζόδρομοι. Ενώ ειδικός συντελεστής 3,60€/τ.μ. θα ισχύσει και για επιχειρήσεις εντός των ορίων της ελεγχόμενης στάθμευσης με επιχείρημα ότι απολαμβάνουν καθημερινά τις υπηρεσίες μηχανικής και πεζής σάρωσης κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες, έναντι των επαγγελματικών καταστημάτων της περιφέρειας που δεν τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες σε καθημερινή νυχτερινή βάση, αλλά και ότι οι δρόμοι στολίζονται επιπλέον κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και του Καρναβαλιού.

Ειδικός οικιακός συντελεστής 2 ευρώ ανά τ.μ. θα μπει και στα δωμάτια ή διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ θα χρεώνονται με ΤΑΠ, δημοτικά τέλη και φόρο τα ακίνητα που παρότι έχουν εργοταξιακή παροχή, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και λειτουργούν κανονικά.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΣΟΔΑ
Οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων προβλέπουν ότι το 2024 από τα δημοτικά τέλη τα έσοδα θα ανέλθουν στα 20.855.913€, από τον ΤΑΠ στα 2.616.912€ και από τον δημοτικό φόρο στα 3.364.096€, δηλαδή συνολικά 26.836.921€. Την ίδια στιγμή, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 ο Δήμος είχε εισπράξει 13.857.029,24 €. Από τον Δήμο Πατρέων δεν έγινε κάποιο σχόλιο για τις συγκεκριμένες εξελίξεις, με τις πρώτες επίσημες τοποθετήσεις να αναμένονται αύριο στη δημοτική επιτροπή και στη συνέχεια στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.