Πάτρα: Δεν φεύγουν από τον καταυλισμό οι Ρομά – Μόλις πέντε οικογένειες επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να βγει η διακήρυξη για την ενοικίαση διαμερισμάτων σε οικογένειες Ρομά στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει και τρέχει τις διαδικασίες ο δήμος για την προσαρμογή της ξεχωριστής αυτής κοινωνικής ομάδας στο κοινωνικό σύνολο. 

Το πρόγραμμα εξασφαλίζει μία στέγη στις οικογένειες αυτές που διαμένουν σε παράγκες και σε καταλύματα κάτω από δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης, ενώ το υψηλό μίσθωμα που δίνει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι ένα κίνητρο για να συμμετάσχουν σε αυτό.

Οι προσπάθειες του δήμου και συγκεκριμένα του Κοινωνικού Οργανισμού έχουν αρχίσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες με την κατάθεση των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων οικογενειών, αλλά και την ανεύρεση των ιδιοκτήτων που θα ήθελαν να νοικιάσουν το διαμέρισμα τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

11 οικογένειες για στέγαση

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες Ρομά που οι αιτήσεις τους έγιναν τελικά δεκτές είναι 11 στον αριθμό, με τις περισσότερες από αυτές να είναι τετραμελής και πενταμελής, ενώ η μεγαλύτερη έχει δέκα μέλη. Στο σύνολο τους οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις οικογένειες ήταν 18, όμως, οι εφτά από αυτές δεν είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και οι φάκελοι τους κρίθηκαν ελλιπείς.

Αν και η προσπάθεια του δήμου ήταν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να βρουν μια στέγη κυρίως οι οικογένειες από τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι αρκετά άσχημες, ωστόσο από τις 11 αιτήσεις που εγκρίθηκαν μόνο οι πέντε ήταν από εκεί.

Άρνηση από τον καταυλισμό

Οι υπόλοιπες από τις συνολικά 23 οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό δεν ενδιαφέρθηκαν και ούτε έδειξαν να έχουν τη θέληση για να φύγουν από τον Ριγανόκαμπο. Έτσι, οι περισσότερες οικογένειες Ρομά που είναι να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ζουν σε παλαιά σπίτια, σε διάφορες γειτονιές της Πάτρας και ελάχιστες  στους καταυλισμούς που ξέρουμε.

Υπάρχει έτσι μια απόκλιση του προγράμματος από τον βασικό του στόχο που αφορά την μείωση των διαμενόντων οικογενειών στους καταυλισμούς.

Διστακτικοί οι ιδιοκτήτες

Το κομβικό όμως σημείο να τρέξει το όλο θέμα δεν αφορά τόσο τις οικογένειες Ρομά, όσο τους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες, παρά το αρκετά καλό μίσθωμα που τους εξασφαλίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εμφανίζονταν διστακτικοί στο να δεχθούν να βάλουν στο διαμέρισμα τους μια οικογένεια Ρομά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μίσθωμα για έναν ιδιοκτήτη που ενοικιάζει το διαμέρισμα του, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα  5,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ποσό με που με βάση τα δεδομένα της κρίσης που αντιμετωπίζει ο χώρος της αγοράς ακινήτων, θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό.

Παρ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου με δυσκολία και ύστερα από αρκετές επαφές και συζητήσεις κατόρθωσαν να βρουν πέντε ιδιοκτήτες που έδειξαν να είναι θετικό. Το ενδιαφέρον τους όμως και η θετικότητα τους αυτή από τη στιγμή που δεν έχει βγει ακόμα στον «αέρα» η διακήρυξη της ενοικίασης, είναι για την ώρα κατά βάση «φιλολογικό».

Οι όροι του συμφωνητικού

Το συμβόλαιο μίσθωσης που θα υπογράψουν με την κάθε οικογένεια που είναι να  διαμείνει στο διαμέρισμά τους, έχει διάρκεια τρία χρόνια και στο διάστημα αυτό η συμφωνία δεν μπορεί να «σπάσει», με λίγα λόγια ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε έξωση, αλλάζοντας άποψη για την απόφαση του να παραχωρήσει τον χώρο του.

Εγγυητής όμως για την τήρηση των συμφωνηθέντων είναι ο Κοινωνικός Οργανισμός. Το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση δίνει την δυνατότητα στον δήμο με βάση το κονδύλιο που έχει κοπεί την ενοικίαση οχτώ διαμερισμάτων.

Οι κατηγορίες – επιδόματα

Ο τύπος των διαμερισμάτων αυτών εξαρτάται ανάλογα με το μέγεθος της κάθε δικαιούχου οικογένειας και τον αριθμό των μελών της, ενώ τα κριτήρια των ποσών επιδότησης εξαρτώνται και από την κάθε κατηγορία οι οποίες διαχωρίζονται με βάση τον ακίνητο,  αλλά από το πόσο μεγάλη είναι η οικογένεια.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που έχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων  το οποίο το ενοικιάζει σε μία οικογένεια Ρομά που έχει πάνω από πέντε παιδιά, το μίσθωμα που μπορεί να πάρει φτάνει τα 700 με 750 ευρώ τον μήνα.

Σχεδόν δωρεάν ρεύμα και νερό

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το πρόγραμμα πέρα από τα χρήματα που δίνει για την ενοικίαση, καλύπτει και σε ένα μεγάλο βαθμό τα πάγια έξοδα του ρεύματος και του νερού που είναι να καταναλώσει μία οικογένεια Ρομά, έχοντας όμως ένα συγκεκριμένο όριο το οποίο δεν μπορεί να υπερβούν οι ενοικιαστές.

Σύμφωνα με τον Κοινωνικό Οργανισμό εφόσον τελικά βρεθούν οι ιδιοκτήτες, τα ακίνητα που θα μπουν προς ενοικίαση δεν θα βρίσκονται στην ίδια περιοχή απαντώντας έτσι στους φόβους των κατοίκων των Προσφυγικών και των συνοικιών εκείνων όπου ζούνε ήδη αρκετές οικογένειες Ρομά και οι οποίοι μαθαίνοντας για το πρόγραμμα διαμαρτυρήθηκαν εκ των προτέρων για μια περαιτέρω «γκετοποίηση» της γειτονιάς τους. 

Ανοίγει ο δρόμος για το σχολείο

Σημειώνουμε ότι στους τρεις καταυλισμούς της Πάτρας, στο Ριγανόκαμπο, στον Χάραδρο και στα Βραχνέικα διαμένουν σε μόνιμη ή σε περιστασιακή βάση κοντά στις 40 οικογένειες συνολικά, με τις περισσότερες από αυτές να είναι πολυμελείς, με πολλά μικρά παιδιά, ζώντας κάτω από άσχημες συνθήκες και σε χώρους που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Με την εξασφάλιση μιας στέγης θα δοθεί η δυνατότητα στις οικογένειες αυτές για καλύτερες συνθήκες υγιεινής, αλλά και για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς ακόμα και τα ελάχιστα από αυτά που πηγαίνουν για μάθημα, έχοντας τη διάθεση να μάθουν γράμματα, απομονώνονται ή ακόμα και εκ διώχνονται από το σχολικό τους περιβάλλον, ένεκα των καταστάσεων κάτω από τις οποίες ζουν και στο τέλος το εγκαταλείπουν.