Πάτρα: Δεκάδες τα εγκαταλειμμένα Ι.Χ. στο κέντρο και στις συνοικίες

Κοντά στα 1.000 εγκαταλειμμένα οχήματα εντοπίστηκαν στους δρόμους της Πάτρας την τελευταία διετία. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου της Πάτρας, το 2022 εντοπίστηκαν 467 οχήματα, το 2021 421, ενώ το ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2020 (τη χρονιά της καραντίνας) με  538.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει το κυκλοφοριακό, αλλά και την ποιότητα ζωής των πατρινών, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι θέσεις των οχημάτων αυτών καταλαμβάνουν θέσεις παρκαρίσματος για τα υπόλοιπα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Ειδικότερα όταν οι θέσεις αυτές βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας όπου το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο “Νεολόγος” ο βασικότερος λόγος που η αχαϊκή πρωτεύουσα γεμίζει με παρατημένα Ι.Χ. είναι το οικονομικό.

Η αύξηση των εξόδων συντήρησής τους και των τελών κυκλοφορίας, όπως και η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, οδηγούν πολλούς να «παρκάρουν» μια για πάντα το αυτοκίνητό τους. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, το κάνουν σε μια άσχετη και μακρινή περιοχή από αυτήν της κατοικίας τους.

Από την πλευρά του ο δήμος προσπαθώντας να μειώσει το πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα οχήματα έχει υπογράψει σύμβαση με ανάδοχο εταιρεία που προέκυψε μετά από διαγωνιστική διαδικασία και η οποία έχει ως δραστηριότητα της την συλλογή και την ανακύκλωση οχημάτων.

Έτσι, το 2022 απομακρύνθηκαν 291 οχήματα και καταστράφηκαν 176, ενώ το 2021 καταστράφηκαν 88 απομακρύνθηκαν 333 οχήματα. Όμως το πρόβλημα για την Πάτρα παραμένει αφού έρχονται νέα εγκαταλειμμένα οχήματα για να πάρουν τη θέση τους, με τις υπηρεσίες του δήμου να προχωρούν σε αυτοψίες για να τα εντοπίσουν.