Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: «Περπατάμε», «τσορνό» «κογιανάς» και «τσόρι μπάι»! 11 στην “φάκα” της Αστυνομίας

Κωδικοποιημένη φρασεολογία χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Πάτρα, αποκομίζοντας λεία «μαμούθ» και εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου, με τις συλλήψεις 11 ρομά και την ταυτοποίηση ακόμα δέκα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες   «περπατάμε», «τσορνό» «κογιανάς» και «τσόρι μπάι», είναι κάποια από τα συνθηματικά που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δραστών, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, και παραπέμπουν σε οδηγίες και κατευθύνσεις που δίνονταν για το πώς, πού και πότε θα «χτυπήσουν».

Από την αποκωδικοποίηση των λέξεων και εκφράσεων, προερχόμενες από τη γλώσσα των ρομά, προέκυψε πως το «περπατάμε» σήμαινε «αναζητούμε στόχο οικία», το «είμαστε για τσόρι μπάι» ότι «είμαστε για κλοπή», ενώ ο «κογιανάς» ήταν αναφορά για τα κλοπιμαία και «τσορνό» ο τσιλιαδόρος.

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ

Μεταξύ της πολυπληθούς συμμορίας που αριθμεί συνολικά 21 άτομα (10 άνδρες και 11 γυναίκες), βρίσκεται και 31χρονος Πατρινός. Συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στο σπίτι του στο Βελβίτσι Αχαΐας, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγρινίου στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης, με τη συνδρομή των κατά τόπους διωκτικών αρχών και σε περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν 6 άνδρες και 5 γυναίκες.

Η συνδρομή που ζητήθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, μεταξύ άλλων, αφορούσε στον εντοπισμό της μόνιμης κατοικίας του 31χρονου, μέλους της οργάνωσης η οποία από τον Ιούλιο είχε διαπράξει 63 κλοπές σε σπίτια σε 25 πόλεις, αφαιρώντας 178.870 €, κοσμήματα και τιμαλφή αντικείμενα αξίας 424.900 € και 43 χρυσές λίρες, μέρος των οποίων μεταπώλησαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ΔΙΑΜΟΝΗ

Οι συλληφθέντες φέρεται πως κατά την παραμονή τους στις διάφορες πόλεις, επέλεγαν για τη διαμονή τους ξενοδοχεία. Κατόπτευαν τις περιοχές, αναζητώντας στόχους και αφού διασφάλιζαν πως οι ένοικοι διαμερισμάτων πολυκατοικιών απουσίαζαν, αναλάμβαναν δράση. Παραβίαζαν ανασφάλιστες πόρτες με τη χρήση τηλεκάρτας ή αστυνομικής ταυτότητας. Τα «χτυπήματα» τους καταγράφονταν κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Η  εγκληματική οργάνωση ανέπτυξε την παράνομη δράση της. Πάτρα Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αθήνα, Μαρούσι, Πέραμα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρτα, Δράμα, Βέροια, Ιωάννινα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης ήταν τα μέρη που «σάρωσαν».

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Σε βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών. Κρατούνται στη ΓΑΔΑ και τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή για ν’ απολογηθούν.