Ουκρανία: Πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες – Μπάιντεν για Πούτιν: «Είναι δικτάτορας και κακοποιός»

Δραματικές διαστάσεις παίρνει πλέον το προσφυγικό ζήτημα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 3.169.897 πρόσφυγες. Αυτοί είναι κατά 106.802 περισσότεροι από την προηγούμενη καταμέτρηση της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέχρι χθες περίπου 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.

Πριν από την σύγκρουση, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο , στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ούτε οι ζώνες στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Έξι στους δέκα πρόσφυγες πήγαν στην Πολωνία

Η Πολωνία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο του προσφυγικού κύματος, καθώς εκεί κατευθύνονται οι έξι στους δέκα πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR.

Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της ΕΕ για να εργαστούν.

Ποιες χώρες ακολουθούν

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μολδαβία

Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς.

Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.

Ουγγαρία

Η χώρα αυτή έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου.

Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Σλοβακία

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία είχαν πάει στη Σλοβακία.

Ρωσία

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου.

Η UNHCR επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει τον δρόμο του προς άλλες χώρες, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που διευκρινίζει ότι στους υπολογισμούς της δεν περιλαμβάνει ανθρώπους από γειτονικές χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Νέα πυρά Μπάιντεν κατά Πούτιν: «Είναι δολοφόνος δικτάτορας και κακοποιός» ΒΙΝΤΕΟ

Σε νέα λεκτική επίθεση κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε για δεύτερη συνεχή μέρα ο αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, ενώ μαίνεται για 22η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε εκδήλωση στο Κάπιτολ Χιλ, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία-δικτάτορα και κακοποιό που «διεξάγει ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Πόλεμος Ουκρανία: Στο Ουμάν έφτασε ο πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης

Kάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Ουκρανία για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη.
Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα καταλύσει σήμερα πλησίον του Ουμάν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης θα διανυκτερεύσει στην πόλη της Ουκρανίας και αύριο, Παρασκευή 18/3, αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι για τη Μολδαβία.

Ουκρανία: Ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού από τους Ρώσους – Έκρηξη στην παραλία

Τα ρωσικά πλοία είναι πλέον ορατά και πλησιάζουν τις ακτές της Οδησσού, με τους κατοίκους και τις αρχές να αναμένουν τους βομβαρδισμούς. Σημειώνεται ότι στην Οδησσό παραμένουν περίπου 750.000 πολίτες.

Ουκρανικά ΜΜΕ και λογαριασμοί στα social media τονίζουν ότι συνεχώς ενισχύεται ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός, ενώ σε βίντεο φαίνεται να έγινε έκρηξη στην παραλία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες».