Ξεκινά από την Αχαϊα η περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου – Τα ονόματα όσων τον στηρίζουν

Στις 33 ημέρες που απομένουν μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, που θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος, ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να καλύψει και τις 13 περιφέρειες της χώρας, ή έστω ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι τους, γνωρίζοντας ότι δεν του φτάνει ο χρόνος για να κάνει όσες περιοδείες θα ήθελε. Η αρχή θα γίνει από την Δυτική Ελλάδα με πρώτη-πρώτη φυσικά την Αχαΐα, την γενέτειρα των Παπανδρέου και το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ θα ακολουθήσουν Κρήτη, Θεσσαλία και φυσικά Αττική – Θεσσαλονίκη.

Οργανωτικά
Οργανωτικά επίσης επιχειρείται η κινητοποίηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα κομματικά στελέχη και πυρήνες, ανά την επικράτεια.

Οπως λένε συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εισπράττουν θετικό κλίμα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και προθέσεις από τοπικά κομματικά στελέχη να ταχθούν υπέρ του, αποσύροντας τις δυνάμεις τους από άλλους υποψηφίους. Ωστόσο, ακόμη «χρειάζεται πολλή δουλειά, πόρτα πόρτα» παραδέχονται. Υπεύθυνος οργανωτικού είναι ο Βασίλης Κίτσιος που πλαισιώνεται από ένα επιτελείο έμπειρων και ψημένων κομματικών στελεχών.

Στον Πολιτικό-στρατηγικό σχεδιασμό μετέχουν οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, Πωλίνα Λάμψα και Γιώργος Ελενόπουλος, καθώς και η Τόνια Αντωνίου.

Στην επικοινωνία επικεφαλής είναι ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Επίσης, στο επικοινωνιακό επιτελείο μετέχουν πολιτικά στελέχη όπως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Εφη Χαλάτση, Θόδωρος Μαργαρίτης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Στάμου, Σταμάτης Μαλέλης, ο Δημήτρης Οικονόμου (γιος του Παντελή Οικονόμου) κ.ά.

Οι βουλευτές που τον στηρίζουν
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ανοικτά υπέρ Παπανδρέου ως τώρα έχουν ταχθεί ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Τόνια Αντωνίου και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί δημόσια ως τώρα, είναι οι Χρ. Γκόκας, Ανδρ. Πουλάς και Γ. Μουλκιώτης και οι μουσουλμάνοι βουλευτές Αχμέτ Ιλχαν (Ροδόπης) και Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης).

Η στρατηγική με εμφανίσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες
Για να καλύψει το μειονέκτημα του χρόνου, ο Γ. Παπανδρέου θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του είτε με συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, είτε με ομιλίες, είτε με επισκέψεις. «Η αιχμή τους δόρατος Παπανδρέου είναι οι απόψεις του για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και οι προτάσεις του για το παρόν και το μέλλον» λένε οι επιτελείς του. «Ετσι θα μετατοπίσει αναγκαστικά την συζήτηση στα πολιτικά διακυβεύματα και όχι στα μικροκομματικά» λένε.

Οπως εξηγούν, οι παρεμβάσεις του θα είναι καθημερινές για ο,τιδήποτε αφορά την Ελλάδα, που βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κρίσεις εδώ και πλέον της δεκαετίας: Την οικονομική, την πανδημία, την ενεργειακή, την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα θα θέτει σύγχρονα πολιτικά ζητήματα.

Από το αν κινδυνεύει σήμερα η Δημοκρατία, (όπως τα αδιανόητα μέχρι πρότινος φαινόμενα στη Δύση πχ η εισβολή στο Καπιτώλιο) ή αν απειλείται από τη νέα τεχνολογία (τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook για παράδειγμα και η συζήτηση που έχει ανάψει).

Οι διεθνείς επαφές του ΓΑΠ
Η ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου περιλαμβάνει και διεθνείς επαφές. Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Πολιτικά Θέματα και τη Δημοκρατία. Στην Επιτροπή έχουν προγραμματιστεί ειδικές ακροάσεις με πολιτικούς παράγοντες της Ουγγαρίας, καθώς ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι εισηγητής για την περιοδική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων της Ουγγαρίας σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Oliver Varheliy, ενώ στην Επιτροπή θα συζητηθούν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι σύγχρονες τάσεις της δημοκρατίας, η προστασία της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, η επίπτωση του Brexit στην Ιρλανδία και ειδικότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα αναφέρεται επίσης σε θέματα οικονομίας, όπως η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη αλλά και σε θέματα καθημερινότητας όπως η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός όπως τόνισε κατά την επίσκεψή του στον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, μιλά διαρκώς για την ανάγκη εμβολιασμού, ως το μόνο όπλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο προτάσσει την ανάγκη της πειθούς έναντι της αυταρχικής επιβολής.

Χθες, ο Γ. Παπανδρέου μετέβη στον Δημόκριτο όπου μίλησε για θέματα έρευνας, νέας τεχνολογίας και καινοτομίας, κάνοντας λόγο για «τη Silicon Valley της Ελλάδας». Φυσικά δεν θα παραλείπει να αναφέρεται στα γεωπολιτικά δεδομένα, τόσο ευρύτερα όσο και στη γειτονιά μας (Μ. Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη κλπ).