Ξεκίνησαν οι εφημερίες το Σαββατοκύριακο στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου

Με 27 άτομα έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό σε πλήρη ετοιμότητα, άνοιξε χθες την πρώτη εφημερία του Σαββατοκύριακου το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα (Αγίου Αλεξίου).

Η πρώτη ασθενής έφτασε στις 8:10 το πρωί. Διαγνώστηκε με ιογενή φαρυγγίτιδα,  εξετάστηκε και ακολούθως της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Παρ’ ότι ήταν η πρώτη μέρα εφημερίας του, οι πολίτες το είχαν πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ κι έτσι αναζήτησαν βοήθεια για το ιατρικό τους πρόβλημα, στο Κέντρο Υγείας αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της μετακίνησης και πολύωρης αναμονής στο εφημερεύον νοσοκομείο.

«Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και η παροχή ποιοτικού επιπέδου φροντίδας υγείας στον πολίτη, τον οποίο και υπηρετούμε» ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης που βρέθηκε πρωί – πρωί στο Κέντρο Υγείας θέλοντας να ευχαριστήσει το προσωπικό που πλαισίωσε την εφημερία και να παρέμβει σε τυχόν δυσλειτουργίες που πιθανόν να επιφύλασσε η έναρξη της λειτουργίας του Σαββατοκύριακου.

«Υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων όπως σ’ ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου. Επί της ουσίας έχουμε ένα ΤΕΠ μέσα στην πόλη από τις 8.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ» σημείωσε ανακοινώνοντας ότι στις επόμενες εφημερίες θα ενταχθούν και νέες ειδικότητες, όπως γυναικολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος κ.ά..

«Στην προσπάθεια αυτή συνδράμει εκτός από το προσωπικό του ΚΥ Βορείου Τομέα, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα και της Ανω Πόλης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό για την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μαζί για να δώσουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οντότητα που πρέπει να έχει». Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης ευχαρίστησε το υπουργείο Υγείας για τη συμπαράσταση στην προσπάθεια και ιδιαίτερα τον γγ  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας,Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος επισκέφτηκε προ ημερών την περιοχή μας για να στηρίξει τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ

Ο συντονιστής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, Χαράλαμπος Μπακόπουλος σημείωσε «σήμερα πήρε σάρκα και οστά η εφημερία του Κέντρου Υγείας μας και το Σαββατοκύριακο. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο αστικού τύπου. Συγκεκριμένα υπηρετούν 180 εργαζόμενοι (80 γιατροί και 100 λοιπό προσωπικό). Πλέον, θα λειτουργεί ως Τμήμα Επειγόντ ων Περιστατικών  όπως ενός νοσοκομείου, με όλες τις ειδικότητες. Οι συμπολίτες μας θα εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να ταλαιπωρούνται με ώρες αναμονής στα νοσοκομεία, τα οποία θα αποσυμφορηθούν. Από την εμπειρία μου το 60-70% των περιστατικών που καταφθάνουν στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της περιοχής μας χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που είναι ο πυλώνας στήριξης για ένα έχουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ».

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα Δημήτρης Λιάνας πρόσθεσε: «Ολοκληρώνεται σήμερα η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την εφημεριακή λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας- κόσμημα για την περιοχή μας, και τα Σαββατοκύριακα  με πλήρη σχηματισμό γιατρών -ειδικοτήτων και εργαστηριακή κάλυψη στο μικροβιολογικό και στο ακτινολογικό. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα εξυπηρετούνται πλήρως από το ΚΥ και εάν κριθεί αναγκαίο να παραπεμφθούν στο Νοσοκομείο θα είναι έτοιμοι για εισαγωγή. Το έργο μας είναι δύσκολο, αλλά έχουμε την εμπειρία και τη διάθεσή να συνεργαστούμε και να το φέρουμε εις πέρας»

ΗΤΑΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΤΩΝ

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, οδοντίατρος, Νίκος Κοσκινάς τόνισε: «Μετά από τόσα χρόνια και προσπάθειες ως εργαζόμενοι και ως συνδικαλιστές για την εδραίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήρθε η ώρα να γίνει πράξη. Κι αυτό έγινε γιατί υπήρξε πολιτική βούληση και φυσικά στήριξη από τον κ. Καρβέλη ο οποίος συντόνισε και τη συνδρομή των συναδέλφων από τα άλλα δύο Κέντρα Υγείας και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ξεχωρίσουμε τη βαρύτητα των περιστατικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας νοσοκομειακής κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγουν οι πολίτες την ταλαιπωρία και στα νοσοκομεία μας θα φτάνουν τα περιστατικά που έχουν πραγματική ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης».

ΝΑ ΤΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ  

Ο Γιώργος Μαντζουράνης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών δήλωσε: «Σήμερα αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της πόλης, γίνεται πράξη αυτό που έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια και συνιστά ένα μεγάλο βήμα. Καλούμε όλο τον κόσμο να μην πηγαίνει στα νοσοκομεία, αλλά να προσέρχεται στο ΚΥ Βορείου Τομέα, το οποίο παρέχει πλήρης κάλυψη όλων των περιστατικών, υπάρχουν όλες οι ειδικότητες γιατρών και τα εργαστήρια. Δεν χρειάζεται πλέον να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία και ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα εδώ. Ευελπιστούμε ο κόσμος να το αγκαλιάσει και ευχαριστούμε το προσωπικό όλων των μονάδων που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι κοινή».

Αυτοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή

Το πρώτο Σαββατοκύριακο της εφημερίας κάλυψε το εξής προσωπικό:

Παθολόγοι- Γενικοί Ιατροί:

Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος (Δ/ντής Παθολόγος)

Μαντζουράνης Γεώργιος (Δ/ντής Γενικός Ιατρός)

Μπακόπουλος Χαράλαμπος (Δ/ντής Παθολόγος)

Λιβιεράτος Εκτορας (Δ/ντής Παθολόγος)

Καρδιολόγοι:

Ανδρικόπουλος Βλάσσης (ΠΕ Καρδιολόγος)

Τραγότσαλου Νικολίτσα (Επ. Καρδιολόγος)

Οδοντίατροι

Μπουμπάρα Αγλαΐα (Δ/ντής Οδοντίατρος)

Πανάρετος Χαράλαμπος (Δ/ντής Οδοντίατρος)

Πνευμονολόγοι:

Ζούπας Γεώργιος (Δ/ντής Πνευμονολόγος)

Ορθοπαιδικοί

Κωστακιώτης Δημήτριος (ΕΒ Ορθοπαιδικός)

Νικολόπουλος Κων/νος (ΕΒ Ορθοπαιδικός)

Παιδίατροι

Κοκόλη Αικατερίνη (Δ/ντρια Παιδίατρος)

Λεβεντέλη Σοφία (Δ/ντρια Παιδίατρος)

Ακτινολογικό

Μαργαρίτη Σοφία (Δ/ντρια Ακτινοδιαγνώστης)

Νικολακοπούλου Βασιλική (ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας)

Πετράτου Δήμητρα (ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας)

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Καλαμαρά Ειρήνη (ΤΕ Νοσηλευτικής)

Κουτρουμπάνου Αναστασία (ΤΕ Νοσηλευτικής)

Λυμπέρη Ασπασία (ΤΕ Νοσηλευτικής)

Παπαδάτος – Μπουλούκος Τιμόθεος (ΤΕ Νοσηλευτικής)

Αθανασοπούλου Παναγιώτη (ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων)

Αννινος Ιωάννης (ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων)

Σπηλιωτοπούλου Κυριακούλα (ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων).

Μικροβιολογικό

Βλάχος Αθανάσιος (Επι. Βιοπαθολόγος)

Κουρέτα Φωτεινή (ΕΒ Βιοπαθολόγος)

Γουδέλη Σωτηρία (Τ.Ε Ιατρικών Εργαστηρίων)

Κυριαζή Ελένη (Τ.Ε Ιατρικών Εργαστηρίων)

«Εξυπηρετήθηκα χωρίς καθυστέρηση»

Από τους πρώτους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν ήταν ο κ. Μιχάλης Παπαμιχαλόπουλος. Δεν χρειάστηκε να περιμένει ούτε πέντε λεπτά στην αίθουσα αναμονής. Οι γιατροί τον εξέτασαν άμεσα, υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις και αναχώρησε χωρίς καμία ταλαιπωρία με τις εξετάσεις στο χέρι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αννα.