Νέα κινητοποίηση απόψε από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας- «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί»

Η συγκλονιστική σε όγκο και παλμό συγκέντρωση και πορεία της περασμένης Τετάρτης στην Πάτρα για την τραγωδία στα Τέμπη, που όμοιά της η πόλη είχε να δει εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων με στόχο την απόδοση των ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, το οποίο διοργάνωσε τη συγκέντρωση και πλέον καλεί σε νέα κινητοποίηση για απόψε, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου. 

«Με την συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στάλθηκε ένα σαφέστατο μήνυμα, ότι θα κάνουμε τα πάντα να μην επιβληθεί η σιωπή και η προπαγάνδα της ψευτιάς και πως το έγκλημα αυτό δεν πρέπει και δεν θα συγκαλυφθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας, μιλώντας στον Max Fm και στον Γιάννη Γεωργόπουλο το πρωί της Πέμπτης. «Το τραγικό συμβάν στάθηκε αφορμή να αποκαλυφθούν όλα αυτά που χρόνια φώναζαν τα συνδικάτα για την κατάσταση και αποκαλύφθηκε όλη η σαπίλα του συστήματος που από τη μία βάζει τη ζωές μας και από την άλλη τα κέρδη τους», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου για να σημειώσει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο πως «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαρμούτας απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για απόψε Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου.

Από την πλευρά του, το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μιλώντας στον Max Fm, κληθείς να σχολιάσει τη συγκέντρωση της Τετάρτης, υπογράμμισε ότι: «Χρέος των συνδικαλιστών είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα μέσα από τα συνδικάτα και  να ανταποκριθούμε στο

αίτημα της εποχής που είναι ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» καθώς όπως ανέφερε: «Ο κόσμος ήταν σε στάση αναμονής και απάθειας, τώρα όλοι έχουν κατανοήσει ότι ζούμε από τύχη και ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα».

Πρωτοφανής συμμετοχή

Ως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στην Πάτρα εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρίζεται το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης. Μάλιστα, πολλοί τη συγκρίνουν με τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει το 1991 στην πόλη για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου το πρωί της Τετάρτης και ακολούθησε τη διαδρομή Κορίνθου- Όθωνος Αμαλίας- Γούναρη – Κορίνθου με κατάληξη την πλατεία, διήρκησε για πάνω από μία ώρα και πως όταν η κεφαλή βρισκόταν στη Γούναρη έξω από τα Δικαστήρια, υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές στην πλατεία Γεωργίου που δεν είχαν ξεκινήσει. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με πρώτους τους μαθητές και τους φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους της Πάτρας φωνάζοντας ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και «των νεκρών παιδιών γινόμαστε η φωνή, ποτάμι να τους πνίξει θα γίνει η οργή».

Στην πλατεία Γεωργίου από νωρίς ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι Πατρινοί, ενώ όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πλήθαινε. Ξεχωριστό τόνο έδωσε η Μπάντα του Δήμου, που παιάνιζε πένθιμα στη μνήμη των νεκρών του δυστυχήματος, όπως και το άρμα του καρναβαλικού οργανισμού το οποίο με μαύρα μπαλόνια έγραφε συμβολικά «μαμά έφτασα…», αλλά και τα τρικάκια που πετούσαν εργαζόμενοι με τα «εισιτήρια δίχως επιστροφή…» του ΟΣΕ στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Παρούσα, φυσικά, σύσσωμη η δημοτική Αρχή της Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το άρμα με τα μαύρα μπαλόνια, για να ακολουθήσουν οι μουσικοί της μπάντας του Δήμου, το πανό του Εργατικού Κέντρου, μαζικά μπλοκ μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εν συνεχεία εργατικών συνδικάτων και άλλων φορέων.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης, τα εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά, όπως και τα φαρμακεία, αλλά και καταστήματα εστίασης.