Μπαράζ κλοπών καταλυτών σε ΙΧ Πατρινών! Μόνο στην Αρόη… 4 περιστατικά σε λίγες ημέρες

Στο έλεος των κλεφτών καταλυτών αυτοκινήτων η Αρόη. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην «Πoλιτεία» το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, ενώ επεκτείνεται και σε άλλες συνοικίες της Πάτρας. Στην κυριολεξία πρόκειται για μάστιγα όπως μαρτυρά μια σωρεία περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία στους κατόχους οχημάτων στην Πάτρα.  Στους καταλύτες υπάρχουν ορισμένα από τα λεγόμενα «ευγενή μέταλλα» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη και κοστίζουν… μία περιουσία. Ετσι οι κλέφτες καταλυτών… βγάζουν αρκετά χρήματα. Όπως μας κατήγγειλε κάτοικος της Αρόης το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο άτομα που επιβαίνουν σε ένα μηχανάνι «σκούτερ» κυκλοφορούν τη νύχτα εξοπλισμένοι με ένα αλυσοπρίονο μπαταρίας και κόβουν τους καταλύτες από τα σταθμευμένα ΙΧ. «Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας μπροστά από το σπίτι μου στην οδό Αρόης στο ύψος της Πλατείας έγινε το 4ο περιστατικό. Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο και έφυγαν όταν γείτονας έβαλε τις φωνές. Είχαν όμως το θράσος να επιστρέψουν για να… ολοκληρώσουν την δουλειά» μας λέει ο Δημήτρης Γ. κάτοικος της περιοχής.

Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι τυχαία η αύξηση των περιστατικών κλοπής καταλυτών. Οι τιμές των μετάλλων ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα έχουν φτάσει στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνονται λεία των αετονύχηδων που σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν τα ΙΧ, αποσπώντας εν ριπή οφθαλμού τους καταλύτες που βρίσκονται στο σύστημα εξαγωγής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης των τιμών μετάλλων kitco.com, μια ουγγιά (28,3 γρμ.) ροδίου τον Ιανουάριο του 2019 κόστιζε 2.000 δολάρια (1.913 ευρώ). Τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, εκτοξεύτηκε στα 14.000 δολάρια (13.400 ευρώ), ενώ τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τα 27.000 δολάρια, ήτοι 25.829 ευρώ.