Μετά το Καρναβάλι ξεκινά η ανάπλαση της Κάτω Πόλης – Τι περιλαμβάνει, από που θα αρχίσουν τα έργα

Οι υπογραφές στη σύμβαση για ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά και λειτουργικά έργα για το κέντρο της Πάτρας έπεσαν μέσα στην εβδομάδα, βάζοντας με αυτό τον τρόπο ένα τέλος στη γραφειοκρατική και διαγωνιστική ταλαιπωρία για ένα έργο που αν είχαν κυλήσει όλα ομαλά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι τέτοια εποχή.

Ο λόγος για τα έργα ανάπλασης που αφορούν την Κάτω Πόλη, που συμπληρώνει το παζλ των κεντρικών αναπλάσεων μετά από τις εργασίες στην Ανω Πόλη και τη συντήρηση των τεσσάρων κλιμάκων.

Το εν λόγο έργο θα εκτελεστεί με σχέδιο και τμηματικά με στόχο να διαταράξει όσο το δυνατόν λιγότερο την καθημερινότητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι από την αυξημένη κίνηση των οχημάτων αλλά και τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα.

Με βάση τον ανωτέρω σχεδιασμό, η «Π» ενημερώθηκε από τον Δήμο πως ακόμα δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των εργασιών, δηλαδή το που θα βρίσκεται κάθε μήνα ο εργολάβος, αλλά είναι γνωστό το σημείο και ο χρόνος που θα ξεκινήσουν τα έργα.

«Αμέσως μετά το τριήμερο του Καρναβαλιού, μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί σε σημεία της πόλης για να ξεκινήσει τις εργασίες. Τα πρώτα έργα θα γίνουν με βάση τον σχεδιασμό στην οδό Σισίνη, την Κανάρη και πέριξ της Τριών Ναυάρχων» ανέφεραν στην «Π» από τόν Δήμο Πατρών.

Το έργο πάντως θεωρείται μεγάλο και σύνθετο, με τη μελέτη να έχει εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων, με βάση τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να αποδοθεί σε δημότες και επισκέπτες η περιοχή του ιστορικού κέντρου, αισθητικά και λειτουργικά καλύτερη και πιο φιλική και ταυτόχρονα να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 11.824.000 ευρώ και περιλαμβάνει αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών που βρίσκονται στις διαδρομές-περιπάτους, πεζοδρομήσεις και δημιουργία δικτύου πεζόδρομων, εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίων και δρόμων, δημιουργία δικτύου ποδηλατικής διαδρομής. Επίσης, περιλαμβάνει διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, με παγκάκια, ζαρντινιέρες, απορριματοδέκτες, αλλά και εμπλουτισμό του πράσινου, διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και νέο φωτισμό. Σημαντικότερη όλων αλλαγή που φέρνει αυτή η νέα ανάπλαση είναι η πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, η οποία εκτιμάται πως θα εκτελεστεί στο τέλος όλων των εργασιών, σίγουρα μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

-Ανακατασκευή οδών, πεζοδρομίων, πλατειών με χρήση ψυχρών υλικών.
-Δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με επίστρωση ψυχρών υλικών.
-Κατασκευή διπλής λωρίδας ποδηλατόδρομου με δάπεδο από έγχρωμη ασφαλτική στρώση.
-Διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στην περιοχή ανάπλασης με τη διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης, κατασκευή οδηγών όδευσης τυφλών και εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες.
-Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ζαρντινιέρες, κάδοι απορριμμάτων, απορριμματοδέκτες, σταχτοδοχεία κ.λπ.).
-Εμπλουτισμό της φύτευσης και εργασίες άρδευσης, με επιλογή κατάλληλων δέντρων προσαρμοσμένων στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες τη περιοχής.
-Διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.
-Οδοφωτισμό και λοιπές ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες με τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού φωτισμού με συνδυασμό επίστυλων φωτιστικών και επίτοιχων (στους στενούς δρόμους) με λαμπτήρες LED.
-Εργασίες καθαίρεσης απαλλοτριωμένων κτισμάτων της Αρχαιολογίας στις οδούς Υψηλάντου και Καραϊσκάκη.
-Εργασίες υδραυλικών έργων στο νέο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και εργασίες αποκατάστασης βλαβών που τυχόν θα προκληθούν στο υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης, κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών ανάπλασης.