«Λίφτινγκ» στο Αρσάκειο – Προχωρούν οι εργασίες στο κτίριο που θα αποτελέσει το νέο Δημαρχείο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο της δημοτικής αρχής της Πάτρας για την δημιουργία του νέου δημαρχείου.

Το έργο μετεγκατάστασης του Δημαρχείου της πόλης από το νεοκλασικό κτήριο που στεγάζεται ως και σήμερα στην οδό Μαιζώνος, στον εμβληματικό κτηριακό χώρο του Παλαιού Αρσακείου Σχολείου, έχει ξεκινήσει από το 2014, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτρας και του Κώστα Πελετίδη, ώς Δήμαρχο Πατρέων.

Ακολούθησαν οι απαραίτητες μελέτες και στη συνέχεια, προχώρησαν οι εργασίες για τον καθαρισμό του χώρου και την έναρξη ανακαίνισης και επισκευής του, με την χρηματοδότηση των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί, πώς το κτήριο όπου βρίσκεται τώρα το Δημαρχείο είναι ενοικιασμένο στην δημοτική αρχή και ο Δήμος πληρώνει ενοίκιο. Με την μεταφορά των υπηρεσιών στο χώρο του Παλαιού Αρσακείου – ιδιοκτησίας του δήμου –  θα πάψει να υφίσταται το ενοίκιο και τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πατρινών.

Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου-Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Έργων Υποδομής του Δήμου Πατρέων Χρήστος Κορδάς μίλησε στον «Ν» για τις εργασίες που πραγματοποιούνται, εντός και εκτός του Αρσακείου Σχολείου, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο των εργασιών.

Οι εργασίες και η  χρηματοδότηση

Οι εργασίες ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα με γοργούς ρυθμούς, αρχίζοντας από το κτηριακό κομμάτι. Επισκευές σε τοίχους, κομμάτια χώρων που με την πάροδο των χρόνων είχαν υποστεί ζημιές από σεισμούς, υδρορροές κ.ά.

Τα συνεργεία του Δήμου δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου το νέο Δημαρχείο να παραδοθεί εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν και οι απαραίτητες διεργασίες για τον εξωτερικό προαύλιο χώρο. Ερωτηθείς για το θέμα ο κ. Κορδάς  αναφέρει: «Στον χώρο του Παλαιού Αρσακείου αυτή την στιγμή, γίνονται εργασίες σε εσωτερικά, υπόγεια και ημιυπόγεια μέρη του κτηρίου. Εργασίες όπως στο αποχετευτικό σύστημα του κτηρίου και όχι μόνο. Φυσικά και πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες και στους εξωτερικούς, προαύλιους  χώρους του Αρσακείου, που όμως δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό οικονομικό προϋπολογισμό. Αρα, δεν είχαν υπολογισθεί στην χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει πώς χρειάζεται νέο κονδύλι για την περάτωσή τους».

Το νέο Δημαρχείο και ο εξοπλισμός

Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία των μελετών, ώστε να  μεταφερθεί στο νέο χώρο του Παλαιού Αρσακείου (ως νέο δημαρχείο) και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και όλα τα γραφεία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο  εξωτερικός χώρος του εμβληματικού αυτού κτηρίου θα φωταγωγηθεί, ενώ φυσικά θα εγκατασταθεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός ηλεκτρικών συστημάτων και θα τοποθετηθούν τα πλέον σύγχρονα μέσα, για κάθε είδους χρήση και αξιοποίηση. 

Γραφειοκρατική καθυστέρηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ν», οι εργασίες έχουν σημειώσει μικρή καθυστέρηση το τελευταίο διάστημα για λόγους γραφειοκρατικούς, αφού η έγκριση για την χρηματοδότηση έχει γίνει δεκτή. Πρόκειται για την έγκριση του κονδυλίου για τις έξτρα εργασίες που συμπεριλήφθηκαν μετά την πρώτη χρηματοδότηση  του έργου. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία να εγκριθεί ένα νέο κονδύλι της τάξεως των 600.000 ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν πλήρως όλες οι εργασίες. Επομένως, οι εν λόγω εργασίες υλοποιούνται με αργό ρυθμό καθόσον αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πληρωθούν» εξηγεί ο κ. Κορδάς.

Χρήστος Κορδάς: «Ενας χώρος ανοικτός για όλους τους πολίτες»

«Η εικόνα το Παλαιού Αρσακείου θα αλλάξει εντελώς από αυτή που βλέπουμε σήμερα: Μια εικόνα εγκατάλειψης, που εδώ και δεκαετίες υφίσταται αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης. Θα μετατραπεί σε ένα «ανοιχτό χώρο» για όλους τους πολίτες. Δεν θα είναι μόνο το νέο Δημαρχείο και οι υπηρεσίες του, αλλά θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις, ομιλίες και πολλές άλλες δράσεις. Θέλουμε ένα Δημαρχείο που θα είναι ανοιχτό στους δημότες, για κάθε είδους εκδηλώσεις. Να είναι ένας χώρος λειτουργικός στα πάντα. Όχι χώρος κατά αποκλειστικότητα με γραφεία» καταλήγει ο κ. Κορδάς.