Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό»

Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται ακόμη και να πουλήσουν τα ζώα τους ή να φύγουν από την περιοχή αφού δεν θα μπορούν τον χειμώνα να τα φροντίσουν και βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση

Τις  πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών της 28ης Ιουλίου προσπαθούν να μετρήσουν οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι των Τοπικών Κοινοτήτων Δροσιάς, Πτέρης και Σκιαδά αφού δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έγινε στάχτη. Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ορεινής Αχαΐας.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Ζωρλάς, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δροσιάς «Μεγάλο μέρος του δάσους που βρισκόταν στην περιοχή πλέον έχει καεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν κυρίως την σίτιση των ζώων τους αφού δεν υπάρχει πλέον πράσινο για να τραφούν τα ζώα. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν αναγκάζονται να τα σιτίζουν από μόνοι τους με δικό τους κόστος το οποίος πολλές φορές φτάνει ακόμη και τα 100 ευρώ την ημέρα, ποσό δυσβάσταχτο για το άμεσο μέλλον αφού για χρόνια εκεί που πριν υπήρχε το δάσος πλέον δεν θα υπάρχει τίποτα βρώσιμο για τα ζώα.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζωρλάς αρκετοί σκέφτονται ακόμη και να πουλήσουν τα ζώα τους ή να φύγουν από την περιοχή αφού δεν θα μπορούν τον χειμώνα να τα φροντίσουν. Αξίζει να αναφέρουμε πως για τους περισσότερους σε αυτές τις περιοχές η κτηνοτροφία αποτελεί την βασική παραγωγή εισοδήματος τους .

Μια ακόμη παράμετρος που δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα τους είναι το γεγονός πως αν όλη η περιοχή που κάηκε κριθεί αναδασωτέα πλέον θα απαγορεύεται ακόμη και να βρεθούν τα ζώα τους στα σημεία και άρα ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα πρασίνου που γλίτωσε από την φωτιά πλέον δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ζωντανά τους για βρώση. Ζητούν έτσι ναι μεν να κριθεί αναδασωτέα το μεγαλύτερο ποσοστό του δάσους που χάθηκαν από την φωτιά ωστόσο να τους αφήσουν ένα μέρος για να μπορέσουν έστω κατά ένα μέρος να θρέψουν τα ζώα τους που κινδυνεύει πλέον η ακεραιότητα τους.

Η φωτιά όμως πέρα από την καταστροφή έφερε ανισορροπία και στο οικοσύστημα της περιοχής αφού πλέον άγρια ζώα εφόσον δεν βρίσκουν φαγητό στο δάσος για να τραφούν, κατεβαίνουν στα χωριά και στις αποθήκες όπου φυλάσσονται τα αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής με αφανισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Ζωρλάς «τσακάλια, αλεπούδες και άλλα ζώα έχουν περικυκλώσει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες».