ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Μέχρι και δύο μήνες η καθυστέρηση για χειρουργείο

Στα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας αναφέρθηκε ο παιδοχειρούργος του νοσοκομείου Βασίλης Αλεξόπουλος επισημαίνοντας ότι γι αυτό το λόγο καθυστερούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία από 1,5 έως και 2 μήνες.

Όπως λέει ο κ. Αλεξόπουλος, «δεν αρκεί μόνο η πρόσληψη αναισθησιολόγων για να αναπτυχθεί μία αίθουσα χειρουργείου.  Χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, νοσηλευτή, νοσηλευτή κίνησης, βοηθούς θαλάμου, καθαριστή. Υπάρχουν κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε, όπως και αποστείρωσης. Μιλάμε για μια ομάδα περίπου 10 ατόμων μεμονωμένα που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια χειρουργική αίθουσα».

«Η Πάτρα είναι σε καλύτερη μοίρα από την Αθήνα ως προς την συχνότητα των χειρουργείων, παρότι επιχειρήθηκε ένας ¨ξαφνικός θάνατος¨ στο Καραμανδάνειο», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος. «Φυσικά, το Καραμανδάνειο εξυπηρετεί μια μεγάλη περιφέρεια. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και το νοσοκομείο Ρίου, όπου προΐσταται η καθηγήτρια Αναστασία Βαρβαρήγου. Και εκεί υπάρχει μια μεγάλη αναμονή για τακτικά χειρουργεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία».

Να θυμίσουμε ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι χρονίζον ζήτημα για το Καραμανδάνειο, ενώ πριν από επτά περίπου μήνες είχε εκδοθεί δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο: «Ηδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για εθελοντική προσωρινή μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε το νοσοκομείο να καλυφθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φροντίδα των μικρών ασθενών.

Είναι δε σε διαδικασία προκήρυξης οι δύο θέσεις αναισθησιολόγων που ζητήθηκαν από το νοσοκομείο και θα εγκριθούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα έχει εκπονηθεί σχέδιο ώστε στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά να αντιμετωπίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο».