Καμίνι από σήμερα η χώρα με 45αρια – Η πρόβλεψη για την Πάτρα

Σε εγρήγορση βρίσκεται, ήδη από χθες ο κρατικός μηχανισμός στην επέλαση των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που πλήττουν εδώ και δυο 24ωρα την νότια Μεσόγειο και από σήμερα αναμένεται να δημιουργήσουν έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες, σύμφωνα με τους επιστημόνες, στη χώρα μας. Όπως έχουν προειδοποιήσει εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι η θερμοκρασία κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διάρκεια του καύσωνα αναμένεται να φθάσει τις 6 με 9 ημέρες.

Χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών και υφυπουργών συζητήθηκαν όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Έτσι αποφασίστηκε να αυξηθούν οι βάρδιες του ΕΚΑΒ και να περιοριστούν οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων. Να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων, να υπάρχει όχημα ταχείας επέμβασης με γιατρό και διασώστη που θα καλύπτει το παραλιακό μέτωπο. Τα νοσοκομεία να είναι σε επιφυλακή, όπως και το σύνολο του πυροσβεστικού σώματος. Ενώ σε συναγερμό βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες. Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε: «Τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο αρχικά από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών

Για σήμερα που αρχίζει η επέλαση του καύσωνα το meteo.gr αναφέρει ότι σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, ενώ θα επικρατήσει έντονη ζέστη.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος «από την Τετάρτη εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μιας και τα νεότερα στοιχεία επιμένουν ότι, μπορεί από τη Δευτέρα και έπειτα να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος, όμως πιθανότατα και η επόμενη εβδομάδα θα είναι θερμή». Παράλληλα στην προσωπική του σελίδα στο facebook παραθέτει γραφήματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία την Τετάρτη θα είναι στους 38 βαθμούς Κελσίου, την Πέμπτη θα φτάσει τους 40 βαθμούς, την Παρασκευή τους 43 και το Σάββατο τους 44 βαθμούς ενώ την Κυριακή πέφτει στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα φτάσει τους 41 βαθμούς και το Σάββατο τους 40 βαθμούς. Στην Πάτρα το Σάββατο θα φτάσει τους 40 και την Κυριακή τους 42 βαθμούς.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σήμερα στην Πάτρα, με την θερμοκρασία να φθάνει τους 36 βαθμούς και τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα μέχρι 4 μποφόρ.

Στο Αγρίνιο η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς.

Στον Πύργο ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους 34 βαιμούς.